ДОГОВОРЕН САСТАНАК ПУТИНА И БАЈДЕНА: Руси и Американци прихватили Макронову понуду

Француски председник Емануел Макрон понудио је да организује самит између руског председника Владимира Путина и његовог америчког колеге Џоа Бајдена. Руска и америчка страна су прихватиле понуду, наводи се у саопштењу Јелисејске палате.

– Макрон је предложио да се одржи самит између председника Бајдена и председника Путина, а затим и са другим заинтересованим странама, о безбедности и стратешкој стабилности у Европи. Председници Бајден и Путин су у принципу прихватили идеју о таквом самиту – наводи се у саопштењу.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Париз истиче да се самит може одржати само ако “Русија не изврши инвазију на Украјину”. Истовремено, Москва категорички одбија оптужбе да планира напад на суседну земљу.

Агенду самита припремиће амерички државни секретар Ентони Блинкен и руски министар спољних послова Сергеј Лавров током састанка 24. фебруара, додају из Јелисејске палате.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки потврдила је информацију из Париза.

– Председник Бајден се у принципу сложио да се поново састане са председником Путином, ако не буде инвазије – рекла је она.

Са Запада и даље стижу тврдње да Русија наводно припрема провокације у Украјини, упркос повратку руских трупа у базе након великих војних вежби. Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу је на састанку са Путином 14. фебруара саопштио да се “део вежби приводи крају, док ће неке бити завршене у блиској будућности”.

Сутрадан је портпарол Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков рекао да су Јужни и Западни војни округ почели да враћају трупе.

Западни званичници и медији последњих дана Москви приписују ескалацију ситуације око Украјине, што Кремљ категорички негира, истичућу да нико није угрожен. Русија такође тврди да се такве изјаве користе као изговор како би се НАТО трупе разместиле на руским границама.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *