ИСТОРИЈСКИ ГОВОР ВЛАДИМИРА ПУТИНА И ДАЉЕ АКТУЕЛАН: “Москва би желела да је проблема мање, али их је нажалост више”

Владимир Путин
Фото: Јутјуб/The Independent

Москва би желела да проблема, на које је указао руски лидер Владимир Путин говору на Минхенској безбедносној конференцији 2007. године, има мање ове године, али их је, нажалост, више, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

– Што се тиче теме разоружања, Путин је већ тада причао да Американци у Румунији и Бугарској распоређују лансере са ракетама за пресретање. Па, те исте ракете могу брзо да се профилишу као ракете за напад. Да ли је то реалност? Јесте, реалност је! Односно, актуелност се нипошто не губи, нажалост. Веома бисмо волели да проблема, које је председник навео у свом говору у Минхену, буде мање 2022. године – истакао је Песков.

Међутим, проблема нема мање, већ више, истакао је портпарол руског председника.

– Зашто се НАТО помера ка нашим границама? И да ли је тиме безбеднији европски континент? Али Путин је тада, ако се не варам, задао питање да ли је Европа постала безбеднија када се НАТО ширио прошли пут? Зар су неки проблеми у Европи главни изазови за нас? Зар није тероризам? А терористичка претња није ништа мање актуелна и данас. Зар је могуће, на пример, решити проблем тероризма без Индије? А ни Индија, ни Русија, немају никакве везе са НАТО-ом. Па, каква је улога Алијансе? Где је НАТО мировњаштво? То је војна организација која је усмерена пре свега против нас – рекао је он.

Подсетимо, Путин је 10. фебруара пре 15 година одржао чувени говор на Минхенској безбедносној конференцији. Оштро је критиковао спољну политику САД и униполарни светски поредак, оштро је иступио против планова ширења НАТО-а и распоређивања објеката америчке ПВО у Источној Европи.

(Спутњик)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *