ПУТИН ПОРУЧУЈЕ ЗАПАДУ: Тврдње о империјалним амбицијама Русије су спекулације

 

Председник Русије Владимир Путин током састанка са азербејџанским лидером Илхамом Алијевом изјавио је да након одлуке о признању независности ЛНР и ДНР Москва примећује спекулације да Русија наводно жели да обнови Руску империју, али да то није тачно.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

– Русија је јуче донела одлуку да призна суверенитет две народне републике Донбаса. Одмах желим да кажем да примећујемо спекулације на тему тога да Русија намерава да обнови царство, унутар тих граница империје. То апсолутно није тачно. Након распада Совјетског Савеза Русија је признала нову геополитичку стварност и активно ради на јачању наше сарадње са свим независним земљама, које су настале на постсовјетском простору – рекао је Путин на састанку са Алијевом.

Како је истакао, односи Москве и Кијева покварили су се након државног удара и незаконитог преузимања власти у Украјини 2014. године, након чега је сарадња са Украјином ишчезла.

– Чак и у најкритичнијим ситуација, као што је, рецимо, решавање проблема Нагорно-Карабаха, ми смо деловали веома опрезно, полазећи од интереса свих држава које су укључене у тај процес, и увек смо се трудили да постигнемо обострано прихватљива решења. Нажалост, након државног удара у Украјини не видимо такав ниво и квалитет сарадње са Украјином, нестао је. Желим да нагласим: управо након државног удара и незаконитог преузимања власти од стране оних који су то урадили – рекао је руски лидер.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин потписао је указ о признању самопроглашених Луганске и Доњецке Народне Републике и наложио руској војсци да осигура мир у Донбасу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *