ОПАСНИ ЕМИСАРИ

ЕНЕРГЕТИКА И ПОЛИТИКА

Када су амерички интереси у питању, њихов изасланик Ескобар за Србију има и немогуће алтернативе. По принципу његовог презимењака из Јужне Америке, нуди нам да купимо „циглу“. Резерва су санкције за корупцију

У политици западних сила према Србији, и Балкану уопште, већ смо се навикли да иза предлога њихових изасланика не стоји никаква добронамерна препорука већ налог са читавом лепезом претњи и потеза, од санкција па до грубе силе. Нешто слично могло би се закључити и за најновију поруку специјалног изасланика Стејт департмента за Балкан Габријела Ескобара која нам је стигла из Вашингтона.

Комитет америчког Сената за спољне послове – Поткомитет за Европу, регионалну сигурност и спољне послове, саслушавао је специјалног изасланика на седници која је названа „Западни Балкан: подршка миру и просперитету“. Треба знати да је овом саслушању присуствовала и Лиза Маго, заменик помоћника Бироа за Европу и Евроазију у Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД), веома ангажована код нас и шире.

Пре свега, изасланик америчке администрације за Западни Балкан је изјавио да је то подручје у последње три деценије „у фокусу трајног ангажмана, инвестиција и двопартијске подршке САД“. Хоће недвосмислено рећи да је Америка ту, на Балкану, да никада с њега не оде.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.