НОВЕ ПРЕТЊЕ ЗЕЛЕНСКОГ: Украјина би могла да одустане од не-нуклеарног статуса

Украјина би могла да одустане од свог вишедеценијског статуса не-нуклеарне нације и анулира одлуку коју је донела када се одрекла свог атомског оружја после распада Совјетског Савеза, упозорио је украјински председник Владимир Зеленски.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Говорећи на безбедносној конференцији у Минхену, Зеленски је истакао да се Украјина 1994. године придружила Будимпештанском меморандуму и одрекла се свог нуклеарног наоружања у замену за безбедносне гаранције, сугеришући да би тај потез могао бити поништен у случају претње од суседне Русије, преноси Раша Тудеј.

“Данас немамо ни оружје ни обезбеђење. Изгубили смо део наше територије, која је по површини већа од Швајцарске, Холандије, Белгије. Што је најважније, изгубили смо милионе наших грађана. Свега тога Украјина више нема”, рекао је Зеленски у суботу.

Он је подсетио да је Украјина три пута покушавала да покрене консултације са државама гарантима Будимпештанског меморандума у склопу напора да се преиспитају услови тог договора, али без икаквог успеха и стога у Минхену по четврти, последњи пут “позива на консултације”.

“Ако се консултације не одрже или не буду донете конкретне одлуке у вези са безбедносним гаранцијама за нашу државу, Украјина ће имати пуно право да верује да Будимпештански меморандум не функционише и да су све одлуке донете 1994. године доведене под знак питања”, рекао је Зеленски.

Према његовим речима, “колективна осуда” западних савезника до сада се није претворила у “колективне акције”.

(Танјуг)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *