ЗАХАРОВА ПРЕКОРИЛА НАТО: Говорила о погаженом обећању, објавила и доказ (ВИДЕО)

Марија Захарова
Фото: Јутјуб/kika kika

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова прекорила је НАТО због тога што раније исказане намере нису у складу са политиком коју Алијанса води.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Захарова је на Телеграму објавила прилог немачких медија „Ард“ и „Шпигл“ у коме 2. фебруара 1990. године тадашњи вицеканцелар Немачке Ханс-Дитрих Геншер и амерички државни секретар Џејмс Бекер говоре да НАТО нема намеру да шири зону одбране на Исток, истичући да „то не важи само за Источну Немачку, него генерално“.

– Геншер и Бејкер нису знали да ће 32 године касније генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг (1990. године државни секретар у Министарству заштите животне средине Норвешке) лако и у ходу оповргнути њихове речи: ‘Не. НАТО доноси одлуке заједно са 30 земаља чланица, нигде не постоји одлука да су се НАТО земље договориле да одустану од онога што је написано у темељном уговору НАТО-а, у Вашингтонском споразуму’. Па каква је то организација ако њени чланови и представници сваке године демантују једни друге, говорећи о суштинским питањима, те настављају да дају изјаве које нису у складу са политиком коју воде? – упитала је Захарова.

Раније су немачки медији објавили да је у Националном архиву Велике Британије пронађен документ из 1991. године у коме су западне земље изјавиле да је неприхватљиво ширење НАТО-а на Исток.

(Спутњик)

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *