МАЂАРИ РЕКЛИ “НЕ” НАТО КОМАНДИ: Будимпешта неће гомилање страних трупа на својој територији

Петер Сијарто, Мађарска
Фото: Јутјуб/U.S. Department of State

Мађарска неће прихватити додатне НАТО трупе на својој територији, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Иако су Сједињене Америчке Државе послале додатни контингент војника у Пољску и Румунију, док је Немачка повећала број војника у Литванији, Сијарто истиче како Мађарска неће дозволити додатно гомилање трупа на својој територији у вези са ескалацијом ситуације у Украјини.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

– Не нисмо пристали на то и нећемо пристати јер већ имамо НАТО трупе у држави. То је мађарска војска и она је у стању да гарантује сигурност земље. Због тога нам не требају никакве додатне трупе у Мађарској – рекао Сијарто.

Између осталог, мађарски шеф дипломатије је рекао како САД, Европска унија и Русија морају наставити разговоре како би се мирно решила криза у Украјини и око ње.

Нагласио је како тренутна криза буди сећања на Хладни рат и многе деценије у којима су патили бројни народи у Европи.

– Не желимо да се та времена врате. Тражимо и позивамо међународну заједницу да да све од себе како би се избегао повратак у Хладни рат. Нажалост, из историје смо научили како у сукобу између Истока и Запада највише испаштају државе централне Европе. Ми не желимо да будемо губитници – поручио је Сијарто за Јуроњуз.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *