ЕПАРХИЈА РАШКО ПРИЗРЕНСКА: Неприхватљиво је да Курти крши судске пресуде и црта мету на манастиру Високи Дечани

Епархија рашко-призренска изразила је протест поводом најновије изјаве премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, у којој он, како се истиче, поново отворено подрива одлуку косовског уставног суда у вези 24 хектара манастирске земље која је призната као власништво манастира Високи Дечани.

Епархија је, поводом изјаве Аљбина Куртија да има сумњу у одлуку Уставног суда да манастиру Високи Дечани потврди власништво над 24 хектара земљишта, апеловала на међународну заједницу да утиче да се такво понашање без преседана прекине.

ЗАПРАТИТЕ “ПЕЧАТ” НА ФЕЈСБУКУ

Епархија рашко-призренска у саопштењу истиче да упорно кршење владавине права и супротстављање одлуци уставног суда у вези случаја Високи Дечани, која је донета након 15 година детаљних судских расправа уз пуни међународни мониторинг и коначно решена 2016. године, више приличи аутократијама, него друштву које се декларативно позива на владавину права и демократију.

“Политичка реторика којом се ствара етнички и верски антагонизам, још више продубљује јаз између институција косовских Албанаца и српског народа, посебно Српске Православне Цркве, и показује да се овај простор уместо у правцу демократије и мирног саживота свих заједница креће у правцу правног безакоња и стварања етнички чисте албанске територије на којој се сви трагови српске историје, имовине и свега што је везано за српски народ, настоје брутално избрисати и поред свих законских одредби и међународних гаранција”, наведено је у саопштењу.

Епархија очекује да ће, будући да су одлуку уставног суда више пута подржали представници ЕУ, ОЕБС-а, УНМИК-а, као и амбасадори водећих западних земаља Квинте, та одлука бити извршена после шест година отворене и ничим правно санкционисане опструкције и притисака на манастир Виоски Дечани и да ће манастирска земља коју манастир континуирано користи бити уписана у катастар.

“Вансудско коментарисање пресуде која је пуноправна и коначно пресуђена је политички неодговорно и опасно јер црта мету на манастиру Високи Дечани, наше монаштво и УНЕСКО културну баштину и ствара простор за насиље коме је манастир већ био и раније изложен и због чега је под заштитом КФОР-а”, наводи Епархија.

Истакнуто је да се по ко зна који пут из Приштине поручује да за Српску Православну Цркву не може да постоји право и “не може да постоји пресуда која сме да се спроведе јер су тако одредили локални моћници”.

Епарија указује да “такав однос заснован на ароганцији и одсуству базичног поштовања права и слобода свих грађана” јасно показујуе какав би положај Српске Православне Цркве био у систему у ком бисмо на било који начин зависила од истих тих институција.

Епархија рашко-призренска на крају саопштења наводи да остаје отворена за нормалну комуникацију са локалним институцијама, у оквирима својих правних и црквених надлежности, али да не може да дозволи да се правно насиље и уцене отвореним неспровођењем правоснажних судских одлука користе као средство у негирању права која су свуда у демократском свету неприкосновена.

Најновије информације читајте у категорији ВЕСТИ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *