БОЛ И СУЗЕ ЈАСЕНОВАЧКИХ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА

НАПОРИ ЗА УСВАЈАЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ У НДХ

Скуп подршке иницијативи „Групе 10“ и „Групе 44“ посланика да Резолуција о усташком геноциду уђе у дневни ред Скупштине и Петиција грађана да подрже „Смиљину резолуцију“

Поводом Савиндана и Међународног дана Холокауста, препешачила је мајка Смиља Тишма, најстарији посланик, у својој 92. години читава три километра, на температури од минус три степена, са кецељом с натписом „Усвој резолуцију“, све од Владе Србије, преко Председништва до Народне скупштине, предводећи колону у борби за „Последњи пробој логораша Јасеновца“, дрхтећи од хладноће, али упорно носећи у својим прозеблим рукама предлог Резолуције о усташком геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима (1941–1945).
Заустављала се само на важним адресама државних институција да би уручила захтев да се Резолуција о усташком геноциду стави на дневни ред и омогући Влади, премијерки Ани Брнабић да до распуштања скупштине, 15. фебруара, „одблокира парламент“ и прекине „ћутање администрације“, те активирањем члана 48 стави на дневни ред Резолуцију о усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима, коју неколицина још живих логораша чека скоро 80 година! Све је почело 7. децембра када је „Група 10“ посланика својим потписима иницирала Резолуцију, за коју је, затим „Група 44“ посланика гласала по савести сва три пута, а међу њима су и потпредседник Скупштине Србије Радован Тврдишић, примадона Јадранка Јовановић, адвокати Комленски и Глишић, пуковник Торбица, шеф Одбора за КиМ Милован Дрецун, проф. др Ацковић из реда Савеза Рома Србије, Золтан Пек из Савеза војвођанских Мађара, потомак Јосипа Броза Тита Јошка Броз и други, али није достигнут магични број од 84 посланика да би се Резолуција усвојила, па је преостало само да Влада активира члан 48 и изврши своју дужност.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.