АПОЛОГИЈА ЗЛА

МОЖЕ ЛИ НАД СРБИМА БИТИ ПОЧИЊЕН ЗЛОЧИН?

Шта нам говори чињеница да се у року од само неколико дана појављују две наизглед одвојене, а у суштини сасвим повезане приче – једна са западњачким величањем неспорног ратног злочинца из времена Другог светског рата и друга са оправдавањем неспорног ратног злочина над Србима?

По свему судећи, европске, западне, универзалне или какве год хоћете вредности које нам се пропагирају, односно намећу, укључују све осим Срба и српске нејачи. У ствари, све је очигледније да, по тим вредностима, сви заслужују пажњу, саосећање, бригу и негу, осим Срба и, шире гледано, Руса. Овакву судбину не доживљавају чак ни Палестинци, ни Курди.
Један од два доказа ових тврдњи којим ћемо се бавити у тексту је одлука Европске уније и Програма Уједињених нација за развој (УНДП) да се посвете обнављању куће ноторног балисте и нацистичког колаборационисте Џафера Деве у јужном делу Косовске Митровице која је у овом надлицемерном пројекту представљена као „један од најзнаменитијих објеката културне баштине“. Врхунац је план обновитеља куће, а самим тим и лика и дела Џафера Деве, да у том здању буде смештен „регионални центар за културу“.
Обнова се обавља у оквиру пројекта ЕУ под називом „Културно наслеђе као покретач дијалога међу заједницама и друштвене кохезије“ који, како се наводи, „доприноси стабилности и миру“, и у тесној сарадњи с „Министарством културе, омладине и спорта“ привремених институција у Приштини.
„Првог фебруара започели смо радове на обнови једног од најзнаменитијих објеката културне баштине у Митровици, куће Џафера Деве. Кућу су 1930. у старом градском центру сазидале аустријске архитекте и радници. Кућа представља западноевропску модернистичку архитектуру и карактеришу је спољашњи декоративни елементи“, наводи се у готово дирљивом саопштењу УНДП.
Али какво је то наслеђе и какву стабилност и мир оно може донети?

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.