Завршени руско-амерички преговори у Женеви, трајали скоро осам часова

Руско-амерички преговори о безбедносним гаранцијама завршени су у Женеви. Преговори су трајали скоро осам сати.
Састанак је почео око 9 часова и одржан је иза затворених врата у просторијама Сталне мисије САД при канцеларији УН у Женеви. Паузе су биле само због кратког ручка.
Више од 50 новинара чекало је крај преговора испред зграде, али су током времена на својим позицијама остали само представници руских медија. Запослени у швајцарском савезном Министарству спољних послова су у неколико наврата нудили врелу кафу и чај за смрзнуте дописнике.
Касније су се и остали новинари вратили, пошто је према прелиминарном плану састанак требало да се заврши око 17 часова.
Руску делегацију на преговорима предводе заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков и заменик министра одбране Александар Фомин. На челу Американца је заменица државног секретара Венди Шерман.
 
У недељу је одржан прелиминарни састанак у формату радне вечере. Након састанка Рјабков је рекао да је разговор био тежак, али послован и нагласио да је Москва спремна да саслуша став САД, али да је конструктиван дијалог могућ само у контексту ревизије одлука будимпештанског самита о будућности Украјине и Грузије у НАТО-у.
Повод за разговоре био је нацрт споразума о безбедносним гаранцијама који је Москва упутила Вашингтону и његовим савезницима у децембру. Документ, између осталог, укључује одредбе о међусобном неразмештању ракета средњег и кратког домета у међусобном домету, одустајење даљег ширења НАТО-а на рачун бивших совјетских република и о смањењу броја војних вежби.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.