Зашто да не

Референдум за промене Устава Србије у недељу, 16. јануара, представљаће изузетну прилику да покажемо да смо политички зрели и одговорни према својој држави. Зато је и штета што ћемо, вероватно, ту прилику пропустити

Када су ономад Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције у Влади Србије, и Ивица Дачић, председник Скупштине Србије, кренули да нас убеђују како због Европске уније морамо да гласамо за промену нашег устава – па су се успут и посвађали, председник Дачић рекао је министарки Јоксимовић да ћути, она му је одговорила да неће да ћути – чинило се да ћемо тешко наићи на убедљивији разлог да не гласамо за промену Устава Србије.
А онда су на том аргументу – да наш устав морамо да мењамо зато што неко други тако хоће – почели да инсистирају још приљежније.

ЕВРОПСКА АРГУМЕНТАЦИЈА Ивица Дачић нас је, подсетимо, обавестио да је „промена Устава у тој области услов свих услова. Ако желимо напредак у евроинтеграцијама, то је неопходан корак“, при чему је та област, тај услов свих услова, тренутно, правосуђе. А искуство нас учи, и ваљда нас је и научило, да њиховим условима нема краја, наиме, кад један испунимо, да нас награде, одмах нам доделе следећи, као када смо испунили хашки услов па нам је истог дана отворен косовски…
И министарка Јоксимовић објаснила је да на референдуму треба да заокружимо „да“ јер је „то шанса коју не би требало пропустити“ пошто је „наравно, важно због европских интеграција“. А нарочитим задовољством због онога што би да нам ураде истакла се министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић, „јер, ако ишта има европски дух у нашем друштву, то је онда начин на који су донете допуне Устава, смисао доношења уставних допуна и разлози због којих сматрамо да је то један од најевропскијих потеза које смо учинили на путу евроинтеграција и један од најснажнијих доказа да је то добро за Србију“. Сиц.
У европском духу, значи, претњом, поентирала је и премијерка Ана Брнабић: „Уколико овај референдум не прође, дакле, уколико изађемо и гласамо ’не’, ово ће у потпуности зауставити наше европске интеграције. Ми ово питање не можемо да покренемо наредне четири године по Закону о референдуму, тако да је то тачка на наше европске интеграције наредне четири године.“
Надовезали су се затим на њих и познати експерти за ова питања. Сузана Грубјешић која је проистекла из Г17 – као да тиме већ није речено све што треба да знамо о њеним препорукама – препоручила нам је да гласамо „за“ зато што „референдумско ’да’ не значи подршку властима, већ подршку наставку европских интеграција, јер ако референдум не успе, то јест ако не буде већине за промену Устава, европске интеграције ће се зауставити“. А правник за људска права Милан Антонијевић, који усвајање антисрпске Резолуције о Сребреници у Скупштини Црне Горе сматра „цивилизацијским чином“, препоручио је „изађите и заокружите ДА“, те појаснио да би „свако одлагање значило катастрофу за ЕУ интеграције и протраћене још многе године наших живота“, и поентирао: „Зато је неопходно да сви који Србији желе добро, који желе Србију у Европи, светску Србију а не ’Српски свет’, престану да глуме Коштуницу, већ да позову грађане да 16. јануара изађу на референдум и заокруже ’да’.“

[restrict]

ПРЕПОРУКА КВИНТЕ И као да нам већ нису пружили све потребне разлоге да гласамо баш онако како су нам сви они рекли да не гласамо, нашли су за сходно да нас у то исто убеђују и амбасадори земаља Квинте.
Састали су се на Бадњи дан с премијерком Аном Брнабић, и, наведено је у потоњем саопштењу, дошли до закључка да „правосудне реформе о којима ће се грађани изјашњавати на референдуму о промени Устава Србије представљају важан корак у јачању независности правосуђа и унапређивању владавине права у земљи… Предложене правосудне реформе су важне у контексту обавеза Србије у процесу приступања ЕУ, закључено је на састанку Брнабић са амбасадорима Француске, Италије, Немачке и САД и отправницима послова амбасаде Велике Британије и Делегације ЕУ у Србији“.
Да подсетимо.
Ове земље увеле су нам санкције какве свет никад пре и никад после тога није видео, и то под лажним изговором. У ратовима на овим просторима помагали су свим нашим непријатељима. Бомбардовали су Републику Српску, бомбардовали су Србију. Одвојили су Црну Гору од Србије. Отимају нам Косово и Метохију. Обманули нас Бриселским споразумом. Уништили домаћу привреду кроз транзицију и приватизацију коју су нам наметнули. Уништили нам војску кроз њену реформу.
И сада треба да им поверујемо да би Устав да нам реформишу за наше добро? Исто су нам то, за наше добро, говорили и у вези с приватизацијом, и у вези с војском, па смо лепо видели како смо прошли.
А могу ствари да се поставе и на другачији начин, опет ћемо доћи до истих сумњи.
Свакоме би, наиме, морало да буде јасно да никаквог проширења Европске уније неће бити још задуго, то јест ако га икада више и буде. А то значи и да је аргумент да Устав Србије морамо да променимо због пута у Европску унију – неистинит, дакле, лажан. А то даље значи и да се иза овог лажног објашњења крију неки други разлози, који су толико очигледно супротни нашем интересу да због тога и не смеју да нам буду откривени… Можда су у страху велике очи, уосталом, држава нам је у питању па су и претерана брига и прекомерна подозривост сасвим разумљиви, али овакву помисао заиста је тешко избећи.

16. ЈАНУАР Додатни разлози за подозрење налазе се у начину на који се доносе, да не кажемо, подваљују, ове промене Устава.
Јасан сигнал да све није онако како (треба да) изгледа представља понашање опозиције, прецизније, оног њеног дела који је у претходном периоду с актуелном влашћу желео да преговара само уз посредовање странаца из Европске уније, омогућивши им тиме да се још више умешају у наша унутрашња политичка питања. Драган Ђилас, Мариника Тепић, Вук Јеремић, Зоран Лутовац и остали, позивајући се на разне и подједнако бесмислене изговоре, сад позивају на бојкот референдума. И тиме, будући да у условима у којима излазак већине уписаних бирача више није услов за успех референдума, само додатно олакшавају промену устава у складу с вољом оних странаца из ЕУ које су већ успешно увели у наш политички живот. Али шта и да очекујемо од оних у које Наташа Кандић полаже своје наде, као што је то споменута Мариника Тепић која (прижељкује Кандићка) „једина има политичку будућност“.
Насупрот њима, додајмо и то, стоји онај део опозиције који није опозиција Србији и њеним интересима. Милош Јовановић, Бошко Обрадовић, Саша Радуловић, „Заветници“, радикали… позвали су да се изађе на референдум и да се гласа против промена Устава Србије.
Узгред буди речено, исто је најавио да ће учинити и функционер владајућег СНС-а Владимир Ђукановић. Тек ћемо видети каква врста калкулације стоји иза тога, утолико што пре свега од владајуће странке и ангажовања њене страначке машинерије зависи исход референдума.
Да бисмо схватили шта се сада дешава, опоменимо се како је то изгледало 2006. године: читаво друштво тада се ангажовало да би Србија добила устав какав јој је потребан. Чак је и патријарх Павле гласао на референдуму, први и једини пут у животу, да и све друге ободри на гласање. А сада се све спроводи тихо, некако, у потаји, многи ни позиве за гласање нису добили. И иначе пипамо у мраку у погледу исхода, нема анкета да дају да се наслути расположење грађана и можемо само да наслутимо да ће излазност бити мала. Који од ова два приступа промени Устава Србије улива више поверења и сведочи о часним намерама?
И још једно питање: да ли је устав, који је донет гласовима натполовичне већине уписаних бирача, легитимно мењати мањим бројем гласова од тога?
Референдум 2006. године успео је упркос тихом бојкоту Демократске странке. Сада присуствујемо својеврсном наставку те њихове политике, јер својим бојкотом референдума они олакшавају промену устава који ни тада нису желели.
Све потребне информације за доношење коначног закључка, заправо, открио нам је Драган Шутановац у једном твиту с почетка децембра прошле године, кад је доношен Закон о референдуму на основу кога ће нам сад мењати Устав: „Морали би(смо) да знамо да НЕ закону о референдуму значи НЕ промени лошег Устава, значи НЕ решавању косовског проблема… у коначном, значи НЕ даљој интеграцији у ЕУ.“
Очигледан је одговор на питање колико је паметно послушати савет Драгана Шутановца. Уосталом, таман колико и савете амбасадора земаља Квинте…

[/restrict]

6 коментара

 1. Све је јасно као дан!

  РЕФЕРЕНДУМ КОЈИ УОПШТЕ НИЈЕ РЕФЕРЕНДУМ; јер предвиђа валидност без обзира на број изашлих уписаних бирача је подмукла замка: да разочарани и апатични народ одустане од гласања. Ова замка може се распетљати само: МАСОВНИМ ИЗЛАСКОМ НА РЕФЕРЕНДУМ И ЗАОКРУЖИВАЊЕМ “НЕ”. У противном, мали број изашлих, оних којима није стало до Србије, обавиће прљав посао.

  ПРЕДВИЂЕНЕ ПРОМЕНЕ У ОБЛАСТИ ПРАВОСУЂА СУ ЛОШЕ, то су објаснили правници, тј. људи који се разумеју у свој посао, па ни Устав нема разлога да се мења нечим још горим;

  ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЗАШТО ТРЕБА ДА СЕ ПРОМЕНИ УСТАВ ЈЕ ЧУДОВИШНО: ЗБОГ ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА! Прво: нама уопште не требају европске интеграције; не дај Боже да тај, нечији, наум успе, само бисмо, као неравноправни партнери, заувек трпели последице неразумне одлуке. А то је само мамац – никад не би нас примили, чак и да ЕУ опстане, као што и неће. Друго: да мењамо свој Устав само зато што то некоме са стране треба – па то је срамотно и рећи у процесу наговарања овог народа да гласа супротно интересима своје једине отаџбине.

  Замка се састоји и у томе ШТО ИЗГЛАСАВАЊЕ ПРОМЕНЕ УСТАВА ИТЕКАКО ОТВАРА НЕСАГЛЕДИВЕ МОГУЋНОСТИ ЊЕГОВОГ МЕЊАЊА У СВИМ ЧЛАНОВИМА КОЈИ НЕКО ПОЖЕЛИ ДА МЕЊА! Да, сада су само у игри, као мамац, промене у делу о правосуђу, а већ сутра доћи ће на ред: прво ПРЕАМБУЛА (Косово и Метохија); провући ће се ЗАКОН О ЕКСПРОПРИЈАЦИЈИ, РИО ТИНТО и све компаније сличне њему које одавно већ буше Србију уздуж и попреко (најновије: кажу, пронађено – свашта: у Врнчанима код Г. Милановца, у околини Прањана, код Лесковца…) – НЕСАГЛЕДИВА И ТРАЈНА ШТЕТА!!!

  СРПСКИ НАРОДЕ! ИЗЛАЗАК НА РЕФЕРЕНДУМ И ЗАОКРУЖИВАЊЕ “НЕ” значи СПАС СРБИЈЕ , бар за неко време, док се глобалне прилике не промене, Боже дај, у корист Србије.

  ИЗАЂИ и заокружи: НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ НЕ…!

  • Tоплица

   @ Јелена Јовичић
   Честитке за сјајан и добродошао коментар, али; недеља је пре подне. На нашем гласачком месту гробна тишина и нигде никога. У кутији петнаестак листића !
   Синоћ у 21 ч на нишкој ТВ Бел Ами пратимо емисију “Утисак недеље” и згражавамо се. Међу 5 предложених утисака, трећи је о реферндуму али конципиран тако да пажљив слушаоц не може да определи шта је “Да” а шта “Не”. Пратиоци програма – гласачи заобилазе тему уопште. Важнија им је нека бајата песмица о Новаку. А и они који се на тачку 3 одазивају не знају о чему је реч. ( гласаћу Да јер је то за Вучића !). Обичан свет није ни свестан значаја овог догађаја, појма нема о чему треба уопште да гласа. Сваке године реке правника уливају се у систем, а писменост пучине све грђа. Пучина не препознаје сопствени интерес а да при том, што је најболније, тај свет не зна шта не зна, не зна где је шупаљ него мирно и спокојно “своју глупост шеће” (мало Рембоа овде није на одмет). Немојмо се нити надати да ће нас западна кара овога пута заобићи, да они ово неће умети да искористе. Ми смо напросто пред провалијом.

 2. Unutrašnji dijalog o Kosovu

  REFERENDUMSKO PITANJE “Da li ste za potvrdjivanje akta o promeni Ustava” je neadekvatno-uopšteno pitanje – deluje kao “zamka” (ne zna se sadržina akta o kom se glasa), i nije konkretno: Da li ste za promenu Ustava?
  Ispada da su ustavne promene o VS Sudstva i VS Tužilaštva, sa “OTVORENIM BALKANOM” – važniji od Briselskog sporazuma kojim se otima KiM, ruši teritorijalni integritet i suverenitet Srbije?
  ZAŠTO BRISELSKI SPORAZUM nije dostavljen skupštini na debatu i referendum???

  PRVO, Evropska Unija (političko-ekonomski Savez država članica EU, sa svojim državnim granicama) zamajava Srbiju članstvom u EU – a sa druge strane otvoreno podržava nezavisno “albansko Kosovo” Briselskim sporazumom, učestvovala u bombardovanju Srbije, i sada pred finalizaciju-svršen čin – podržava “Mini Šengen” – OTVORENI BALKAN (Balknsku Uniju)?¸Što prejudicira da Srbija neće biti primljena u EU jer ima Balkansku Uniju.

  Postavlja se pitanje – zašto se “OTVORENI BALKAN” ne zove BALKANSKA UNIJA jer će biti sastavljena od članica-država Balkana koje imaju svoje državne granice (isto kao EU): Srbija, Makedonija, Albanija… pozivaju se u članstvo i Crna gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo koje kao neće u članstvo – očekuje priznanje i učlanjenje u UN)?

  DRUGO, očigledno je da je Mini Šengen-Otvoreni Balkn zamena “opcije” za poziv na razgraničenje (neformulisano kakvo?), korekcija granice, zamena teritorije itd. – a u sklopu “Normalizacije odnosa Srbije i Kosova” – da se proglasi “sveobuhvatni obavezujući kompromis o normalizaciji – (za učlanjenje Kosova u UN).

  TREĆE, Otvoreni Balkan se potencira kao Balkan bez granica, što nije tačno, radi se o “ekonomskom povezivanju” sa članicama Otvorenog Balkana što nema veze sa suverenitetima-državnim granicama koje članice Balkana imaju, što medijski stvara zabludu u javnosti (da neće biti granica), sa ciljem da se olako prihvati Otvoreni Balkan, kao što je i Briselski sporazum prihvaćen na “neadekvatnom javnom tumačenju” koje je omogućilo Kosovu da dobije sve statusne atribute (albanske-muslimanske) države!

  NA REFERENDUMSKO PITANJE glasaćemo NE… NE !!! Nastavak…

  • Tоплица

   @ Unutrašnji dijalog o Kosovu
   Јесте ли приметили да сваки пут кад се заоштри питање Косова и Метохије, Председник отрчи у неку вукојебину и објави да се тамо отвара некаква фабрика ? Дакле нама се одавно нуди та шатро индустрија за Косово и Метохију, за нашу традиционалну културу, историју, истину о геноцидима, Републику Српску ! А ми се присеђамо како је својевремено Тито славодобитно саопштавао о изграђеним фабрикама – и шта ?! Где је сада све то ? Дакле и овог пута нуде нам се лилихипови (лизалице!) у замену за родну груду ! Нешто се присетих Шешеља, не знам зашто ? Да ли је он Србин и да ли са свим овим има икакве везе ?

 3. Unutrašnji dijalog o Kosovu

  U objavljenom delu teksta nije naznačeno održavanje referenduma i na Kosovu i Metohiji (možda je u nastavku teksta), dozvolićete mi da se nadovežem.
  ALJBIN KURTI je više puta upozoravao da neće dozvoliti održavanje referendma strane države (Srbije) na Kosovu (KiM). Rekao je da Srbi mogu da glasaju samo preko pošte i kancelarije za KiM (kao u dijaspori). Na urgencije Srbije i alarmiranje u Briselu da Aljbin Kurti krši dogovore – EU zvaničnici traže od Kurtija da se drži dogovora i dijaloga i omogući glasanje Srbima na Kosovu.
  Srpska strana upozorava Kurtija da su Srbi na Kosovu i ranije, do sada, glasali na KS – zašt im se sada zabranjuje?

  SRBI SU GLASALI NA KOSOVU u predhodnim periodima, kao na primer “za izbor predsednika Srbije Vučića” – ali su glasačke kutije iz Kosovske Mitrovice prenesene van Kosova – u Vranje i Novi Pazar na prebrijavanje glasačkih listića(!)? To je bila “demonstracija države Kosovo po Briselskom sporazumu”, u kojoj ne može druga-strana država da sprovodi izbore! Zašto je tada Srbija ćutalaa i izmišljala neke sporedne izgovore za izbacivanje glasačkih kutija Srba van Kosova. ZAŠTO SE TADA SRBIJA NIJE DIGLA – da se glasačke kutije prebroje u Kosovskoj Mitrovici, na lokacijama gde su Srbi glasali? Kako je moguće da je Kosovo dozvolilo Srbima glasanje a ne dozvoljava da prebroje glasačke lističe na teritoriji Kosova (nego van Kosova!?
  Izgleda da je prethodno bio u pitanju dogovor: kada treba da se poveća broj glasača za izbore u Srbiji – kosovski Srbi su pozivani i glasali, kada treba da se glasa na kosovskim izborima (da se potvrdi integritet i suverenitet Kosova) – Srbi su pozivani iz Beogerada (čak i medijskim pritiskom) da izadju na kosovske izbore(!)?
  OČIGLEDNO JE da će kosovskim Srbima da se omogući glasanje (pod navodnim pritiskom na Kosovske vlasti od strane EU) na tri načina (da se ne ugrozi državni status Kosova po Briselskom sporazumu), i to: 1. Da se glasačke kutije iznesu van Kosova na prebrojavanje (na taj način glasanje nije “legalno” na Kosovu); 2. Glasanje putem pošte; 3. Glasanje preko konzulata (kao dijaspora), odnosno Kancelarije Srbije za KiM). Ako ne smisle neku posebnu taktiku zamajavanja.
  BRISELSKI SPORAZUM za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova – je kriv za sve negativne, izdajničke sporazume i dogadjaje po Srbiji. A Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) izgleda da će se upotrebiti kao “sveobuhvatni obavezujući kompromis” o Normalizaciji odnosa SRB i KS da se finalizira sporazum i Kosovo učlani u UN. Sve je u sklopu teme, posebno o tome, da ne dužim! Hvala na prostoru!

 4. Недеља је после подне, још два сата и – готово. Шта очекивати као резултат референдума? Па, само оно што су непријатељи Србије и наши домаћи србомрсци замислили: референдум је успео, промене су изгласане!

  Држава, наравно, није се потрудила да остави довољно времена за информисање јавности о последицама “успелог”, одн. “неуспелог” референдума;

  Цензусом – права срамота (Шиптари траже излазност од 80% за своје референдумске одлуке), Држава је обезбедила “успешан” референдум и са нпр. 1000 изашлих гласача, под условом да су заокружоли “ДА”;

  Немуштим формулисањем референдумског питања, посебно, “објашњавањима” Брнабићке и компаније, Држава је обезбедила да народ поверује да ће се судствво поправити, у смислу, да ће се судски процеси брже обављати – хахаха! Питање на свом месту: Зашто референдумско питање, онда, није било прецизно, нпр “Да ли сте за промене Устава у делу о правосуђу”, ако се референдум односи “само” на област судства? Зато што је то била обмана, јер кад једном пристанемо на промену Устава, само треба беспомоћно гледати шта ће даље све бити промењено;

  Наравно, свесна сам и тога да, и кад би изјашњавање било у већини “НЕ”, било би могуће фалсификовати резултат.

  Све је учињено да буде онако како су Велики брат и његове пришипетље хтеле, а све зарад “европских интеграција (“били бисмо много успорени” – озбиљно рече Брнабићка – као да па нисмо, од “величанствених” и погубних 5-тооктобарских промена до данас); због инвестиција (од којих Србија има само “сићу”, а “кајмак носе “инвеститори”, па – кључ у браву, чим изнесу довољно – као у Ирској – Срби, наиме, ништа не уче на туђим примерима) и још којечега “доброг” за Србију.

  Дај Боже да не будем у праву; у супротном, молим Бога да бар “одсвира пенал у последњој секунди” – за спас Србије – најпре од Срба…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *