Влада по мери амбасада?

Нова (трајна?) политичка криза у Црној Гори

Црну Гору је снашла нова политичка криза у низу сличних од изборне победе 30. августа. Улога западног (нарочито америчког) фактора у овим дешавањима је неспорна, о чему сведоче изјаве њихових званичника из Подгорице и деловање Абазовића аналогно томе. Међутим, актуелна власт с премијером Кривокапићем на челу показала је да се неће лако одрећи тренутних позиција и моћи

Хајде да рашчистимо нешто: како би било када би остатак света Сједињене Државе видео као неког ко се директно меша у изборе у другим државама? И да сви то знају? Како би било да се ми упустимо у активности у које се он (Путин) упустио? То деградира позицију државе која очајнички жели да осигура и очува свој углед, као велика светска сила – изјавио је Бајден у Женеви 18. јуна 2021. године, уочи састанка с руским председником Владимиром Путином. Разлог да баш овим цитатом почнемо овај текст о актуелној (непрестаној?) политичкој кризи у Црној Гори која је добила убрзање прошле недеље, јесте што се на терену дешава управо оно на шта Бајден „упозорава“ Путина да не ради и што наравно раде саме САД под његовом диригентском палицом.
Тако се САД преко своје амбасаде у Подгорици и, у последње време, неизоставног Габријела Ескобара јасно и недвосмислено изјашњавају о унутрашњој политичкој ситуацији у нашем комшилуку, бирајући стране и издвајајући оне „неподобне“ за учествовање у раду органа власти. То се све чини јер су Срби „мали Руси“ и „коњовоци руских козака до топлих мора и мореуза“ из перспективе свих западних „полиси мејкера“ у последњих 200 и више година.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.