РТ: Кандидат за председника Францускe наводи да земља треба да напусти НАТО и постане партнер са Русијом

Лидер француске левичарске странке и кандидат за председника позвао је земљу да се повуче из НАТО савеза, наводећи да Русију сматра партнером, а не противником.

Лидер левичарске странке Непокорена Француска, Жан-Лик Меланшон, поделио је своје ставове око новог Хладног рата и улоге Француске у њему у интервјуу за радио “Франс интер”.

Политичар је рекао да би земља требало да учествује у напорима за деескалацију међународне ситуације, а не да прати Вашингтон у новом Хладном рату против Кине и Русије. Потпуно напуштање НАТО алијансе би стога било од користи за Француску, јер неће бити део „војног авантуризма“ САД-а, сматра Меланшон.

„Ја сам за излазак из НАТО-а. Морамо да деескалирамо. Ако напустимо НАТО, нећемо бити увучени у логику Хладног рата коју Американци одржавају са Русијом и Кином“, навео је он.

Политичар је такође рекао да Русију сматра партнером Француске, а не противником.

“Запад је тај који је НАТО блок увео у тренутни сукоб са Москвом, прекршивши своја обећања о неширењу алијансе на исток”, нагласио је Меленшон.

„Русија је партнер. Не слажем се са стварањем непријатеља од ње. Увели смо десет земаља у НАТО на истоку, што је Русија видела као претњу, нарочито када инсталирате противракетне системе у Пољској“, рекао је политичар.

Он је такође изразио противљење било каквим плановима за пријем Украјине у НАТО.

“Овакав потез би додатно нарушио безбедносну ситуацију у Европи, јер би то Москва неизбежно схватила као нову претњу за њу”, рекао је он.

Политичар је најавио да намерава да се кандидује за председника на предстојећим изборима у априлу. Током последњих председничких избора у Француској, Меланшон је у првом кругу освојио око 20 одсто гласова, али није прошао у други.

Извор: РТ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *