РЕЗУЛТАТИ РЕФЕРЕНДУМА: Овако је гласала Србија

Право гласа на референдуму имало је 6.510.323 бирача који су се изјашњавали на нешто више од 8.000 бирачких места. Због повећаног броја заражених короном, гласање се одвијало под посебним правилима – уз обавезно ношење маске, држање размака од најмање 1,5 метара, сталну дезинфекцију и проветравање просторија. 

Референдумско питање

Питање које се налазило на гласачком листићу гласи: “Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?“, уз понуђење одговоре – “да” и “не”.

За које промене се гласало на референдуму

У Уставу се сада уводе нова правила у начину избора судија односно тужилаца. Њих више директно неће бирати парламент. Скупштина Србије ће сада изгласати по четири истакнута правника који ће ући у састав Високог савета судства, односно Државног већа тужилаца. Они ће затим, заједно са осталим члановима ова два тела (има их укупно по 11) бирати судије и тужиоце. Укида се и пробни мандат судија, па се они неће као до сада бирати прво на три године већ на цео радни век, под условом да не прекрше нека од правила обављања функције из закона.

РЕПУБЛИЧКА изборна комисија (РИК) на конференцији поводом излазности на референдуму до 18 часова саопштила је и када ће бити познати коначни резултати гласања.

– Што се тиче коначних резултата, њих утврђују бирачки одбори, а затим на седницама и општинске изборне комисије у року од 48 часова. Након тога, достављају Републичкој изборној комисији у наредна 24 часа, која има обавезу да у наредних 48 сати донесе одлуку о утврђивању коначних резултата. Крајњи рок износи 120 часова, односно пет дана по затварању бирачких места. Крајњи рок је петка до 20 часова. Постоји могућност да се пролонгирају у случају да дође до понављања гласова на одређеним бирачким местима.

Прелиминарни резултати вечерас

Такође, РИК је саопштио да ће се први резултати знати вечерас по прситизању записника.

Подсетимо, према извештају РИК до 18 часова часова на референдуму гласало 25,25 одсто од укупног броја бирача.

Референдумско питање

Питање које се налази на гласачком листићу гласи: “Да ли сте за потврђивање Акта о промени Устава Републике Србије?“, уз понуђење одговоре – “да” и “не”. У Уставу се сада уводе нова правила у начину избора судија односно тужилаца. Њих више директно неће бирати парламент. Скупштина Србије ће сада изгласати по четири истакнута правника који ће ући у састав Високог савета судства, односно Државног већа тужилаца. Они ће затим, заједно са осталим члановима ова два тела (има их укупно по 11) бирати судије и тужиоце. Укида се и пробни мандат судија, па се они неће као до сада бирати прво на три године већ на цео радни век, под условом да не прекрше нека од правила обављања функције из закона.

3 коментара

  1. Наздравље, Србијо! Гласала си и изгласала – само гледај ШТА у времену које долази. И немој да се чудиш и крстиш шта те је снашло!
    Тридесетак процената изашлих бирача одредило је судбину и оних 70% који су остали код куће. И судбину Косова и Метохије. И судбину Јадра и свих оних места до којих су допрли пипци похлепе светске хоботнице. И свих наших добара за које смо мислили да су НАША. И наших речица и потока које, успешном одбраном, једном, нисмо одбранили и за свагда. И наших извора воде; наших термоелектрана; наших људи запослених у “неподобним” привредним објектима који ће остати без посла (док светске хуље јуришају на јоносферу, космос чак, управљају климом, вежбају изазивање сеизмичких потреса, играју се Бога мешањем у геном човека, измишљају вирусе и пандемије…) Једнако као што је шачица изабраних одредила судбину преко 6 милиона Срба, кроз мноштво штетних споразума и уговора, преузетих обавеза… све до обавезе уласка у злочиначки НАТО и даље, даље… до нестанка Србије и Срба…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *