Округли сто „Руски језик у Србији данас“

АКТИВНОСТИ НА УНАПРЕЂЕЊУ ОБРАЗОВАЊА

Добро владање руским језиком један је од начина за брже и успешније пословање и напредовање, а будући да за Србе то не представља проблем, могућности и перспективе су заиста велике

У Руском дому у Београду, 14. јануара 2022. године, одржан је округли сто о стању руског језика у Србији под називом „Руски језик у Србији данас“. Организатор је Славистичко друштво Србије уз подршку Представништва Росотрудничества у Србији – Руског дома у Београду, у оквиру 60. скупа слависта Србије и дводневног онлајн-семинара „Зимска школа“ из области унапређивања професионалних компетенција за наставнике руског језика. Поздравну реч је окупљенима упутио амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко, а присутни су били представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, руске амбасаде у Србији, огранка Славистичког друштва Србије, професори с универзитетске русистике, предузећа и организације које се баве активностима везаним за руски језик и образовање (Руска хуманитарна мисија, НИС, „Лукоил“, компанија „Силовије машини“…).


У уводном излагању амбасадор Боцан-Харченко је рекао да је интересовање за учење руског језика у Србији у порасту, посебно код младих. При томе, ту није реч о уобичајеном мишљењу да се руски учи само ради уживања у руској уметности и култури већ и из конкретнијих, привредних разлога. Руски бизнис је све присутнији у Србији, све привлачнији и руске компаније које овде раде дају могућност запошљавања и заиста широку и загарантовану перспективу. Добро владање руским језиком је један од начина за брже и успешније пословање и напредовање, па пошто за Србе то не представља проблем, могућности и перспективе су заиста велике. Наравно, подразумева се и треба поменути и значај учења руског језика и за јачање наших традиција и очување нашег заједничког историјског сећања, што представља добар предуслов за сарадњу сваке врсте.
Председница Славистичког друштва Србије проф. др Биљана Марић је у свом обраћању, говорећи о историјском контексту, подсетила да је руски језик у српским учионицама присутан готово 300 година и да је београдска Богословија прва школска установа у Србији која је још 1849. званично увела руски као обавезни наставни предмет, чиме се Србија сврстала у ред држава с најдужим изучавањем руског у својству страног језика.

Директор Руског балканског центра и академик САНУ, те бивши амбасадор Србије у Русији проф. др Славенко Терзић сматра да не можемо да будемо задовољни распрострањеношћу изучавања руског језика у Србији, али ни српског у Русији.
Када је реч о конкретним бројевима, према подацима Министарства просвете, у основним и средњим школама руски језик учи 68.042 ђака. Истраживања су показала да руски језик као други страни језик у основној школи учи 20 одсто ученика, а као први свега један одсто ђака.
На популаризацији руског језика у Србији предано је ангажована и компанија НИС. Једна од кључних активности ове компаније је организација НИС олимпијаде из руског језика у оквиру програма „Енергија знања“. Такође, уз подршку НИС-а у оквиру програма „Енергија знања“ започет је и пројекат реализације билингвалне наставе у три школе у Србији.
Поред тога, НИС је до сада подржао опремање и адаптацију 17 кабинета за руски језик у школама широм наше земље, чији ученици остварују запажене резултате на НИС олимпијадама из руског језика.
НИС је с Филолошким факултетом у Београду реализовао сарадњу у настави српског језика за ученике и професоре у Руској школи при Амбасади Руске Федерације у Београду. На Факултету политичких наука је уз подршку НИС-а отворен Центар за руске студије. НИС подржава и рад Педагошког факултета у Сомбору, на коме се школују наставници који предају у неким од двојезичних одељења.
Круна улагања компаније НИС у промоцију руског језика је уџбеник „Ни пуха ни пера!“, издат прошле године, а проистекао је из заједничке сарадње НИС-а и Центра Руског географског друштва у Србији.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.