Како уклонити Додика

Апел председника Србије Александра Вучића да се представници Републике Српске врате у заједничке институције БиХ биће разматран на седници Народне скупштине РС, али је готово извесно да ће Бањалука и даље истрајати на ставу да је услов за то претходно повлачење Инцковог декрета о Сребреници

Појачавају се претње Републици Српској и њеним челницима који имају за циљ не само одустајање Бањалуке од започетог процеса враћања отетих дејтонских уставних надлежности него и политичку елиминацију Милорада Додика, кога Запад и Сарајево виде као главну препреку за реализацију сад већ нескривеног пројекта трансформације БиХ у унитарну „грађанску“ државу.
Поред санкција које је Вашингтон увео српском члану Председништва Босне и Херцеговине, у граду на Миљацки, као и другим бошњачким срединама, све више одјекују ратни бубњеви (што не наилази на било какву осуду атлантистичких међународних фактора!), док Тужилаштво БиХ ради на подизању оптужнице против државника из Лакташа и осталих учесника у „сепаратистичком удару на интегритет БиХ“.

САСТАНАК У БЕОГРАДУ У таквој ситуацији Додик и његови сарадници настоје, не одустајући од прокламованих циљева, да смире страсти и пребаце лоптицу на терен политичких преговора представника три народа некадашње централне југословенске републике.
Заоштравање кризе у БиХ забринуло је, наравно, и званични Београд, који је свестан да су удари на Српску усмерени и на њену матицу, због чега не треба да изненађује што је у Београду 14. јануара одржан састанак Александра Вучића и Милорада Додика. После њега је, у саопштењу које је издао кабинет председника Србије, објављена Вучићева молба Милораду Додику и „свим политичким снагама у РС“ да се врате у заједничке институције БиХ, односно да „учествују у њиховом раду и на најбољи начин штите интересе српског народа и РС“. Вучић је при томе нагласио да је „свака одлука на руководству Републике Српске“, али и објаснио да их „моли да размотре његов предлог јер је јасно да неки политички чиниоци, који суштински угрожавају стабилност региона, неистинама и инсинуацијама кривицу покушавају да пребаце на српски народ и РС“.
Неки су протумачили овај апел као притисак Београда на руководство РС, сличан оном који је током рата вршен на тадашњи паљански врх, а било је и оних који су – попут представника „конструктивне опозиције“ Српске – пожурили да закључе како је „Додик капитулирао“ и прихватио враћање српских представника у заједничке органе БиХ.

ЛАВРОВ: САД ПОДСТИЧУ САТАНИЗАЦИЈУ СРПСКЕ

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се Америка меша у унутрашње ствари БиХ, те да одобрава покушаје да се ова држава претвори у унитарну.
„Сада се активно предузимају покушаји да се БиХ од државе у којој постоје два ентитета и три народа са једнаким правима претвори у унитарну државу. А уз подстицај неких западних земаља, пре свега САД, сатанизација Републике Српске и њеног руководства користи се у ове недоличне сврхе“, нагласио је Лавров након разговора с хрватским колегом Гораном Грлићем Радманом.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *САРАЈЕВСКА ОПТУЖНИЦА Реално је очекивати да, уколико Српска настави са враћањем надлежности, Шмит пређе с речи на дела. Јер би у супротном човек који говори језиком претњи показао да је „тигар од папира“, што ни он ни његови послодавци никако не желе да дозволе. Могуће је да ће посегнути за својим „бонским овлашћењима“, при чему би као покриће могла да му послужи оптужница коју, под притиском амбасаде САД у Сарајеву, против Додика „због корупције“ припрема Тужилаштво БиХ.
Не треба искључити ни још радикалнији, за сада само хипотетички, сценарио хапшења неподобних функционера РС које би, да се покаже координација високог представника и међународних мировних снага, било спроведено уз подршку Еуфора. Али ни показивање војне моћи „међународне заједнице“ кроз распоређивање додатних НАТО снага (у оквиру Еуфора) на простору Брчког или на граници са Србијом. При чему би као покриће могао да послужи режирани инцидент на простору РС на коме живе Бошњаци, или чак позив двојице „босанских патриота“ из Председништва БиХ (без обзира што је за тако нешто потребна сугласност свих чланова овог тела).
Иако је тзв. високи представник јасно показао да је непријатељ Српске који је у Сарајево стигао са задатком да је удави, висока функционерка (потпредседница) опозиционог ПДП-а Јелена Тривић изразила је жељу да се разговара са Шмитом „јер се политичка криза не може решити без разговора“. Ова спремност да се, у складу са жељама западних сила, бахатом баварском политичару пружи потребни легитимитет довољно говори о томе којим путем су се запутили Тривић и њени истомишљеници. Али и потврђује да је нереално очекивати постизање националног јединства између два супротстављена политичка блока Српске. Што је, бојимо се, још више од санкција и претњи адут оних који желе да, инструментализујући њене „конструктивне снаге“, униште прву српску државу западно од Дрине.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.