ИЗЛОГ КЊИГЕ

Владимир Вучковић
ХРОМИ
Службени гласник, Београд

О књизи Радован Бели Марковић каже: „Стиче се чврст утисак да магнетна игла на књижевном компасу Владимира Вучковића смирује своје потитравање управо понад Заплања, бајковитог предела око Суве планине, успостављајући нову књижевну област, омеђену Вучковићевим увидима са завичајних осматрачница, чему даје следства и кратак роман ’Хроми’, повест о убијеној души чије се исијавање распростире по читавом свету, који, као Свет, у сопствену сенку канда залази“. Разумевајући „Заплањске приче“ (2019) истог аутора као легло будућих романа, напомињемо да између Вучковићевог књижeвног завичаја и читалачке спремности на ново, несвакидашње читалачко путовање нема „даљине“ која би такву „туру“ обесхрабривала и одлагала. Нема ни очекиване „језичке удаљености“ која би поискавала употребу речника мање познатих речи и израза. Локалну боју Вучковић постиже језиком који је у живој употреби, бележи поред осталог Радован Бели Марковић.

Амр ел Гувејли
ЦИТАТ ДО ЦИТАТА
Чигоја, Центар Алфа, Београд

Овом књигом се, према речима аутора, завршава „путовање у Србију“, започето такође књигом – „Србија у очима Египћана – Дипломатска сећања и културне белешке“. Прво дело, објављено 2018. године, представљало је професионални подухват који је обележио почетак амбасадоровог боравка на Балкану, док је „Цитат до цитата“ најличнији одраз искустава кроз које је прошао и инспирација које су га пратиле; четири године проведене у Србији оставиле су и лични печат у његовом срцу. Задивљен тиме како је стари Египат своје знање овековечио симболима, постао је још више задивљен начинима на које савремени Египат своју мудрост преноси кроз арапску речитост. Аутор ову своју књигу сматра „скромним покушајем цитирања тог фигуративног језика, откривања себе кроз најмање могуће речи и најдубљих мисли које је могуће појмити онолико отворено и искрено колико је мудро“.

Данијеле Ганзер
ИМПЕРИЈА САД: БЕСКРУПУЛОЗНА СВЕТСКА СИЛА
Лагуна, Београд

Према многима, САД имају најјачи дестабилизујући утицај на светске догађаје и стога представљају највећу претњу светском миру. Светска сила број 1 није случајно стекла ову тужну водећу позицију. Ниједна држава није бомбардовала толико других земаља као Сједињене Америчке Државе од 1945. Ниједна држава није срушила толико влада и била уплетена у толико отворених и прикривених сукоба као САД од 1945. Ниједна држава на свету нема војне базе у толико других земаља, не извози толико оружја и не одржава тако висок буџет за наоружање као САД. Данијеле Ганзер анализира читав спектар америчких глобалних тежњи, увек са фокусом на стратегије спољне политике, и импресивно описује како САД воде политику светске моћи у којој је насиље централни елемент. Његова критика Сједињених Америчких Држава није једнодимензионална, већ се руководи основним начелима хуманизма, научне дистанце и, пре свега, полази од забране употребе силе у међународној политици према Повељи Уједињених нација, која је донета 1945.

Славољуб Тасић и Предраг Лазаревић
ПРИРОДНА БАШТИНА ХИЛАНДАРА И СВЕТЕ ГОРЕ
Завод за заштиту природе Србије, Света царска лавра манастир Хиландар

Ова фото-монографија настала је као резултат четворогодишњих истраживања Завода за заштиту природе Србије простора од непроцењивог културног, историјског и духовног значаја за нашу земљу. У публикацији је фотографијама и пратећим текстовима описано богатство живе и неживе природе имања манастира Хиландара и шире околине. Фотографије и пратећи текстови веродостојно илуструју геолошку разноврсност, биљни и животињски свет, пределе и природно богатство читавог полуострва Свете Горе. Природа Хиландара и Свете Горе представљена је кроз 311 фотографија одабраних од 3.300 прикупљених фотографија које су саставни део фото-документације Завода за заштиту природе Србије. На фотографијама су, уз текстуалне описе, приказане физичко-географске, геоморфолошке, хидрогеографске и хидрогеолошке одлике и објекти геонаслеђа поседа манастира Хиландар, биолошка разноврсност кроз приказ васкуларних биљака, шумских и зељастих облика вегетације и представника група животиња, као и живи свет приобаља Егејског мора. Публикација уз фотографије и текст пружа информације о окружењу простора обликованог јединственим спојем природе и културне баштине Хиландара и Свете Горе. Књига је писана двојезично, на српском и енглеском језику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *