ЗА ЗЕЛЕНИЈЕ ОКРУЖЕЊЕ – Запослени НИС-а засадили у Панчеву 500 садница јавора и платана

У жељи да допринесу унапређењу заштите животне средине, запослени НИС-а, чланови Клуба волонтера компаније, у сарадњи са ЈКП Зеленило Панчево засадили су 500 стабала у Рафинерији нафте Панчево и њеној околини.

Реч је о садницама јаворолисног платана и сребрнолисног јавора висине око 3,5 метара,  вредних пет милиона динара, а нови дрвореди укупне дужине готово 2,5 километра, осим што ће улепшати део Панчева у ком се налази рафинерија, благотворено ће утицати и на квалитет ваздуха у овом граду. У акцији садње дрвећа учествовали су и представници Министарства заштите животне средине, Града Панчева и ЈКП Зеленило Панчево.

Ивана Хаџи Стошић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине, том приликом је истакла значај оваквих акција и нагласила да компаније на овај начин учествују у остварењу једног од националних приоритета, а то је побољшање квалитета ваздуха.

„Садњом преко 500 стабала јавора и платана, компанија НИС је и овога пута показала друштвену и еколошку одговорност, као и то да им је заштита животне средине примарна у пословању. Као што знате, министарство је и ове године расписало три јавна конкурса за подршку локалним самоуправама за пројекте којима је циљ побољшање квалитета ваздуха, а са градом Панчевом потписан је и уговор за пројекат пошумљавања. Ове године, заједно са компанијом НИС у оквиру програма друштвене одговорности  „Заједници, заједно“, подржали смо 29 пројеката из области заштите животне средине“, истакла је Хаџи Стошић.

Вадим Смирнов, заменик генералног директора НИС-а је подсетио на успешну сарадњу компаније са Министарством заштите животне средине и Градом Панчевом и нагласио да ће и у наредном периоду НИС наставити да улаже у еколошке пројекте.

„Компанија НИС је заједно са нашим пријатељима из Министарства за заштиту животне средине и Града Панчева организовала ову еколошку акцију којом преносимо снажну поруку – да је  екологија наш главни циљ, да је заштита животне средине наше стратешко опредељење и да наша компанија од тога неће одустати“, истакао је Смирнов.

Предраг Живковић, члан Градског већа за комуналне послове града Панчева навео је значај дугогодишње сарадње у оквиру еколошких и друштвено одговорних пројеката са компанијом НИС.

„Са задовољством учествујемо у акцији садње више од 500 стабала, за шта је НИС донирао средства. Ово није први пут да као град учествујемо у једној од акција чији је домаћин компанија НИС, то смо чинили и у претходном периоду, посебно када су еколошке теме у питању, када се ради о уређењу и чишћењу градског приобаља, тако да ћемо и у наредном периоду наставити да подржавамо сваку акцију која има друштвено одговоран карактер“, изјавио је Живковић.

Додатне информације

Компанија НИС већ годинама посвећено ради  на спровођењу „зелене“  агенде, пружајући на тај начин  допринос унапређењу заштите животне средине у нашој земљи. Оваквим акцијама компанија доприноси остварењу циља Одрживог развоја Уједињених нација о заустављању климатских промена и њених последица. Сталним улагањима у модернизацију Рафинерије нафте Панчево и почетком рада пројекта „Дубока прерада“, НИС је додатно смањио емисије загађујућих материја у ваздух из рафинеријских постројења. Од 2009. године, компанија је у еколошке пројекте у различитим  сегментима пословања  уложила готово 120 милиона евра. Рафинерија нафте Панчево је прво енергетско постројење у Србији које је добило интегрисану IPPC дозволу, којом се потврђује да су сви производни процеси усклађени са највишим европским и домаћим еколошким прописима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *