ВУЧИЋ У НОВОЈ ВАРОШИ: Председник се обраћа грађанима – Морамо да се боримо

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић борави данас и сутра у Златиборском и Рашком округу.

Вучић обилази обновљену школу “Живко Љујић”, обавиће састанак у Општини Сјеница, као и потписивање споразума са представницима компаније ЦРБЦ.

Реконструкцију школе која је изграђена давне 1976. године и у којој осим текућег одржавања ништа друго није урађено финансирала је држава. У њену санацију, прву после 45 година уложено је пола милијарде динара, те је школа прилагођена потребама савременог школовања. У оквиру школске зграде урађен је и затворени базен, сви кабинети опремљени су модерним намештајем и потребним училима.

– Ви сте једини председник који је дошао у ово место у историји! – рекао је Вучићу један од мештана Сеништа.

Како је Вучић рекао школа у Новој Вароши изгледа сјајно након обнове и најавио рад на обнови гимназије.

– Имајте у виду да организујете школу за троје или четворо деце. Шта ће бити када у селу за неколико година буде једно дете? То мора да се реши – навео је Вучић.

– Ужице и Пазар радимо заједно, ка Прибоју и Кокином Броду. Нека се одмах уради овај макадамски пут. Не у марту, него одмах – каже Вучић.

Вучић је од старије мештанке добио вунене чарапе и ракију, на чему се посебно захвалио.

– Нисам заслужио, али хвала Вам – рекао је Вучић.

Како је додао, уколико мештани не желе да обнове школу, зграда може бити Дом културе, где ће се људи дружити и окупљати.

Вучић је додао да је у проблеме са водом и струјом упућен.

– Овде имамо много проблема. И Нова Варош и Сјеница… Проблеми су са далеководима, треба са 100 кW да се повећа на 220 – рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је велика ствар то што се мештани не буне око Бистрице, јер ће то бити исплатив пројекат.

Једна самохрана мајка пожалила се председнику да нема прихода и замолила га да добије посао у хидроелектрану код Кокиног Брода.

Вучић је одговорио да би било нефер и да би био ужасан човек да јој да потврдан одговор на питање, објаснио да не зна да ли су тамо уопште и потребни радници, али је и обећао да може да се распита да ли су неком у околним местима потребни радници.

Вучић је истакао да је Србија спремна да учествује у обнови туризма, и да ће се на том пољу радити.

Он је обишао домаћинство Милоша Маринковића.

Петочлана породица Маринковић угостила је председника у свом домаћинству, а његова посета им, кажу, много значи. Породица се бави пољопривредом, сточарством пре свега, имају четири краве и 30 оваца, као и две свиње и кокошке, а то им је једини извор прихода.  Најстарији у породици, домаћини Милош и његова супруга Драгана (63), кажу да им је најважније да се обезбеди вода, без које се муче. 

– Вода нам је најбитнија, немамо је, мучимо се без воде… Tребало би и да се асфалтира пут. Имамо стар трактор, 15 година већ – каже Драгана. 

Са њима живе и син Сретен и његова супруга Ана, и унука Милица, десетогодишња девојчица, једини ђак школе “Гојко Груловић”, у селу Радиоња.

Добар је ђак, али јој недостају другари.  У школу је свакодневно возе отац или деда, али је одлазак у школу у том делу земље, зими прилично тежак.

– Тешко је живети поготово када падне снег – каже Сретен Маринковић.

Председник Србије Александар Вучић замерио је в.д. директору ЕПС-а Милораду Грчићу што га није обавестио о мањем пожару у ТЕНТ Б1, додајући да би Грчић до Нове године требало да стабилизује систем, а онда “нешто друго да ради”.

– Грчићу, што ми ниси јавио да си имао мањи пожар на Б1? – упитао је Вучић.

Када му је Грчић одговорио да је то брзо решено, Вучић је рекао да је за то требало он да му јави, а не да чује од БИА.

– Да ме не оптерећујеш… Ја мислим да до Нове године ти то стабилизујеш, а онда, Мићо, нешто друго да радиш – рекао му је Вучић.

Председник каже да се ради пут од Златибора ка Прибојској бањи и да ће данас бити потписан уговор за ауто-пут.

– Само за воду, да бисте сви имали чисту и пијаћу воду, држава ће да уложи 5 милиона евра и са тим крећемо одмах – рекао је Вучић. 

Он је рекао да ће бити урађена и гимназија у Новој Вароши.

Говорећи о проблему струје, Вучић је навео да ни туризма, ни инвеститора неће бити без решавања споменутог проблема, што ће бити у фокусу.

– Да Вам кажем. Бистрицу смо рекли и то ће свима да значи… И кад нико ништа не уради, људи онда немају ни много захтева. Ја сам срећан што ви, када кажем да ће нешто да се ради, бити урађено – додао је Вучић.

Како је истакао и вода, и канализација, али и обнова гимназије биће сређени.

– Јасно вам је да је велики број људи напустио Нову Варош, јер није било ни посла, ни добрих плата… Тачно је, било би добро да доведемо доброг инвеститора. Морамо много да се боримо. Морамо на више различитих начина да подижемо Нову Варош – каже Вучић.

Вучић се сложио са мештанима да ће доласком инвеститора буџет Нове Вароши бити много бољи.

– Радосаве, морате више да разговарате са људима – обратио се Вучић председнику општине Нова Варош.

Председник је говорио и о моћућности доласка новог инвеститора.

– Негде средином 2022. можемо некога да доведемо. Реално је неких 500 запослених. Дакле, пре краја године, или почетком 2023. довешћемо неког. Даћемо све од себе. Гледаћемо финансијски да помогнемо, али зато треба фабрика – додао је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *