ВУЧИЋ СЕ ВАНРЕДНО ОБРАТИО НАЦИЈИ: Да нисмо изградили гасовод не бисмо имали ни струје, ни гаса

АЛЕКСАНДАР Вучић, председник Србије, обратио се јавности након хитног састанка чланова Владе и енергетског сектора у Председништву Србије.

На почетку се осврнуо на хитан састанак који се јутрос одржао са члановима Владе Србије и шефовима енергетског сектора, рекавши да је он “био љут, а они покисли”, а додао је и да се разговарало о краткорочним и дугорочним плановима.

Вучић је истакао да цене гаса и струје неће бити промењене.

– Ниже цене струје за домаћинство од Србије имају само Украјина и Грузија. Ништа није једноставно и лако као што људима изгледа. Ми се овде боримо да се током зиме не променимо ни цену гаса ни цену струје. Гледамо да дамо најповољнију цену. У неким другим земљама чујете 40 одсто повећана цена струје, дуплирана… И БиХ, и Македонија, и Албанија… Сви који имају ниже плате него што су Србији, или Бугарска која је на нашем нивоу, имају већу цену струје. О гасу да и не говорим.

Наша држава ово може да издржи

Он је рекао да је за нашу будућност важно да уједињени решавамо проблеме.

– Говорим о цени струје и гаса, мазута, недостајућим количинама. Ми немамо довољно, сада се то испоставило. Чим крену хладни дани, ми не можемо сасвим да подмиримо потребе. Догађа нам се, као и неким другима, савршена олуја, само неки то не желе да признају. Ми нећемо ништа да кријемо од грађана, већ да заједнички решавамо проблеме

– Ресавица је слала угаљ за Мораву и срећан сам што нисмо затворили Ресавицу. Да смо затворили наше изворе угља нико не би имао струју. Ја сам замолио рударе колубаре да скидамо 20.000 тона са депоније да бисмо имали колико је могуће пун капацитет – објашњава Вучић.

– Ту је додатни проблем велика потрошња мазута. Ми за месец дана потрошимо као за годину дана, а мазут немате где да купите, није питање ни цене – додаје он.

– Наша држава ово може да издржи, али ми морамо да решавамо питање балансирања енергије у будућности – нагласио је председник Србије.

– Калоријска вредност угља у Колубари је ниска, посебно је лошији са источне стране.

– Постоје ствари због којих сам љут на неке људе, пре свега на генералног директора, али и на друге у систему. Ово је тема од општег интереса за нашу земљу.

Наводи да је ситуација тешка и најавио да ће за два дана отићи у Костолац где ће бити одржан састанак.

– За два дана ћу ићи у Костолац. Мени је Свети Никола слава, али провешћу је с тим људима тамо. Немамо више слава, Божића, морамо сви бити на радним местима да бисмо обезбедили да домови буду топли.

О рестрикцијама

Упитан о рестрикцијама, Вучић је да то не може стопроцентно да се тврди, али да верује да их неће бити.

– Човек никада не може са стопроцентном сигурношћу да то каже, али смо све урадили да до тога не дође и готово сам сигуран да ће тако бити. Мислим да ћемо обезбедити све.

“Рачунајте као да је Грчић већ поднео оставку”

Вучић је на питање о Милораду Грчићу рекао да је то “завршено”.

– Рачунајте да он као да није на том месту, као да је већ поднео оставку, то је завршено.

Договор са Путином

Вучић је рекао да је договором са Путином Србија уштедела више од осам милиона.

– Ми имамо од раније обезбеђених шест милиона кубних метара гаса дневно, а нама је данас потребно девет, до десет. Ми смо их добили за 270 евра на хиљаду кубних метара. Данас је на берзи 1.700 евра, а ићи ће на 1.800 евра! Дакле, имамо више него шест пута нижу цену. Замислите да то нисам договорио с Путином. На дневном нивоу уштедимо осам милиона. Па срам их било шта ми све говоре. А ја живим за ове бројеве, да Србија уштеди неки динар.

– Замислите шта би било да у претходне две године нисмо изградили гасовод! Не бисмо имали ни струје ни гаса – рекао је Вучић.

Криза у свету

Вучић је говорио и о кризи у Европи.

Како је истакао, Немачка се суочава са највећом инфлацијом у историји, а у САД највећа у последњих 30 година.

Додао је да се колапс очекује у јануару и фебруару, али не у Србији.

– Проблем је што кад погледате фјучерсе, то је ужас. Имаћете западне земље које ће имати проблема са снабдевањем, а камоли са ценом – каже он.

– Зашто је гас важан? Ако ми гаса убацимо више у електране ми тиме мање трошимо мазута. А мазута имамо 21.000 тона и то би нам било довољно за шест плус девет месеци, а сада није за месец дана – објаснио је.

– Ветропаркови сада не могу да нам помогну уопште, нимало. То је нека тема за будућност – додао је Вучић.

Вучић је напоменуо да имамо 21 тону мазута, што нам је у овим условима довољно за месец дана.

Каже да Србија има струје, не одустаје од 20.000 динара помоћи за пензионере.

– Јутрос је било свега 200 и нешто људи без струје, то су уобичајене ствари и много нижи ниво искључења него било где другде. Око 150.000 људи је стварно осетило искључења у периоду од 24 сата.

Говорио је о интервентом увозу струје и истакао да се ради на томе да се нађе начин да Србија буде извозник и да не буде зависна од увоза струје.

Вучић је рекао да је питање референдума и владавине права уско везано са одлукама ЕУ и Венецијанске комисије.

– Уколико не прође референдум, рачунајте да смо изгубили годину, можда и годину и по у европским интеграцијама. То нема везе са Косовом, енергетиком, већ само са нашим правосуђем. Знам многе људе, чак и у странци коју водим, који неће да гласају “да” на референдуму – истакао је Вучић и додао да је циљ да се смањи утицај државе на судије.

Протести

Говорећи о Рио тинто и протестима рекао је да је то сада “сува политика”.

– Сваки дан су неки протести, па и вечерас. Сваког четвртка, петка, суботе и недеље имамо протесте, јел то значи да држава не треба да функционише. Сви знамо да се ближе избори, сада је апсолутно сува политика. Већина људи то није знала, није ми било тешко да одем у Горње Недељице да разговарам са народом, а Ђиласа, Маринику, Ћуту то никада није интересовало.

– Ако мислите да у сред Јадра можете да правите јаловиште, не може. Не знам шта ће бити са тим, али морамо да будемо спремни за разговор и радимо у најбољем интересу Србије. Мислим да литијум јесте шанса, али не да иде преко грбаче народа. Ако се народ не сагласи, ако неће паре…

О нападима Горана Марковића

На монструозне изјаве Горана Марковића Вучић је рекао:

– За те људе је то уобичајено, не бих да коментаришем. Слично је говорио и за Ђинђића. А због чега, због тога што сам помогао и дао све од себе, издржао све политичке притиске на својим леђима, изградио најмодернији гасовоод кроз нашу земљу? Због тога што смо обновили Народни музеј, Музеј савремене уметности и Врањско позориште? Због тога што ћете ускоро до Златибора моћи да дођете ауто-путем, а некада смо бројали мртве на Ибарској магистрали.

– Је л’ да ме стрељају због тога што када кренете у Бугарску и Истанбул идете најмодернијим ауто-путем? Је л’ због тога што ћете за месец и по моћи брзом пругом моћи да идете од Београда до Новог Сада? Због тога што смо уредили Храм светог Саве, због споменика Стефану Немањи, због тога што имамо најснажнију војску у региону?

– Увек су највише нападали моју децу и брата јер им је неко рекао да сам на њих најосетљивији. Недавно су говорили да ми је син менаџер фудбалера Влаховића, а он је то демантовао.

– Јесам ли крив што немам рачун у иностранству и немам 619 милиона евра? Борим се одговорно и поштено за Србију, нећу никоме да плаћам рекет – поручио је Вучић.

О изборима и опозицији

Председник Србије истакао је да се “политика не може градити на празном садржају и лажима” и прокоментарисао предизборну кампању и предстојеће изборе.

– Бројеви ме интересују на изборима. Знам стварне бројеве. Ја им лепо кажем, победите на изборима, али морате да имате политику, не можете да је заснивате на лажима и да се хвалите извештајима европарламентараца. Јер народ каже – па нисмо ми будале – рекао је он и додао да је “политика гасовод”, као и да је до сад отворено 300 фабрика.

– Неко мисли да ће тежом претњом да дође до свог циља. И кроз протесте се видело повећање рејтинга политичке партије коју водим. Суштина је у томе да људи траже озбиљност и одговорност, енергију и амбицију, али траже и пристојност.

Велики раст Србије

Вучић је рекао да ће у Србија у две године кумулативно бити најбоља по стопи раста у Европи, не рачунајући Ирску.

Говорио је и о расту Србије на односу у земље у региону.

– 2014. године, просечна плата у Србији је била 329, а Црна Гора 495 евра, а БиХ 372. Данас Србија иде на 556 евра, Црна Гора 525 евра. Погледајте до каквог је обрта дошло за само седам година. А стопа јавног дуга је најнижа у Србији.

То су каже, потврђени бројеви и чињенице које нико не може да оспори.

ИЗВОР: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1067340/aleksandar-vucic-vanredno-obracanje-energetska-kriza

Један коментар

  1. Dragan Pik-lon

    Nevoljnik se vanredno obratio naciji.Ova vest je vazna koliko je vazan-lanjski sneg.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *