ВУЧИЋ СЕ ВАНРЕДНО ОБРАТИО НАЦИЈИ: Вратио сам Народној скупштини на разматрање Закон о експропријацији!

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић образио се ванредно грађанима поводом актуелних протеста и компаније “Рио Тинто”, као и Закона о експропријацији и Закона о референдуму и народној иницијативи.

– Претходне две године и претходних седам су неке од година у којима можемо да се поносимо брзим растом наше земље. 14. децембра очекујемо да нам цео један кластер буде отворен или 4 поглавља, то говори и о томе да смо много тога урадили и да се налазимо на добром путу. Плате и пензије су расле брже него раније – истакао је председник на самом почетку обраћања. 

Председник је показао мапу изграђених ауто-путева, путева и железничке инфраструктуре.

Закон о експропријацији

– Постојала је идеја у Влади Србије да се све то убрза јер увек и свуда имамо проблеме. Сви би волели да имају ауто-пут, а нико неће да да камен. Жеља људи у власти је била да се то промени па су предложили Закон о експропријацији. Ја сам поносан на све што смо постигли, али мислим да смо могли да постигнемо и више. За сваки од ових објеката исплатимо десетине милиона евра накнада. У самом Закону и упркос чињеници да сам један од ретких председника који је враћао законе, као онај о водама и полицији, догодило се нешто да, у жељи људи из владе да се неки проблеми , они су донели закон у којем је једна ствар била пороблематична од самог почетка, а то су рокови који се дају сопственику непокретности да мора да прихвати одлуке управе прихода, рокови за жалбу, јер сте тиме исцрпли све могућности. Оно што није противуставно, Закон није прошао кроз јавну расправу. Био је на увиду, а расправе јавне није било уз чудно објашњење – ковид је.

Ја сам се консултовао са свим правним стручњацима и у Закону сам нашао још ствари које нису добре. Видео сам једну сталну манију министара да се мешају у све и да себи дају надлежности тамо где и не треба да их буде. Њихова намера није био Рио Тинто, него да брже реше неки проблем. У 17.30х тачно, на основу члана 113. става првог Устава републике Србије, донео сам одлуку и потписао је о враћању Народној скупштини изгласаног Закон о изменама и допунама Закона о експропријацији.

– Ја сам се позвао пре свега на то да председник може вратити изгласани закон на поновно одлучивање. Држао сам се тога и проверио са еминентни професорима Правног факултета, држао сам се става “или да закон не уређује неку област на одговарајући начин”. Више пута сам проверавао да ли могу на то да се позовем и позвао сам се на пети део Чалана 19, Става 1. Сматрам да је рок прекратак и да повређује елементарна права грађана наше земље – истакао је председник.

– Зато сам инсистирао да се овај закпон врати Народној скупштини Републике Србије. Закон је враћен Скупштини по процедури, Народна скупштина не сме да буде гажена, они вечерас могу да донесу одлуку којом ће да повуку тај закон. Мој предлог Влади је да не доноси никакав нови Закон већ да замоли Национални конвент, већ да замоли сва могућа удружења да их све питају, да се направи једна најшира јавна расправа, да видимо да ли може да се постигне широки јавни консензус. Та расправа може трајати и шест месеци – истакао је Вучић. 

– Ја сам морао сам овоме више да се посветим и да раније одем да разговарам са људима, иако ово није директно моја надлежност. И ово моје обраћање је управо обраћање људима у Горњим Недељицама, отишао сам и слушао их и видео сам колика им је мука, и тамо није било партијских разлика. Не желим да говорим о политичарима који злоупотребљавају протесте и који желе да граде своје политичке каријере на муци народа. Сви ти људи су знали да ту нема моје кривице, али ја сам се јео све време изнутра јер сам знао да нисам довољно пажње томе посветио, јер сам мислио да то раде други. Рио Тинто је поднео званичан захтев за измену просторног плана у којем траже да се јаловиште премести у најплоднији део Јадра, и мој апел Влади је да се то никако не догоди. Ја мислим да због смањења трошкова интернационалне компаније немамо право да  уништавамо животе људи. Ми морамо да видимо да ли желимо тај рудник или не и о томе треба да се поведе велика јавна дебата. Желим да умирим те људе и да им кажем да смо ми на вашој страни и да ништа нећемо одлучивати без вас – истакао је Вучић.

Председник о протестима

– Велику штету нашој земљи доноси заузимање путева. Ја сам поносан на нашу земљу која није употребљавала водене топове, што смо и заузимање ауто-путева пропратили тишином и нереаговањем, иако је то противно закону, и нисмо гледали слике како се поступа према демонстрантима у много демократскијим држава света. Ово није због нашег страха, ово је излазак у сусрет грађанима који се се уплашили да неко нешто ради против њихових интереса. Нема потребе за страх, јер све ово што смо урадили, урадили смо за њих. Волео бих да људи у Влади Србије који су уморни не морају да буду министри, а да ово мало времена колико им је остало до краја мандата слушају људе који их окружују, а не себе – навео је Вучић. 

Зелени фонд

– Девет пута више деце лечимо него што смо радили раније. Од 2007. до 2012. укупна улагања била су 226 милиона евра. Укупно улагање од 2017. до 2022. је 562 милиона евра. То је 250 одсто више – рекао је Вучић. Ту морамо да будемо шампиони и зато сада излазимо са програмом. Људи могу да виде којом брзином Србија напредује и за то смо спремили новац. Идемо на оснивање посебног Зеленог фонда за западну Србију у којем ће министарство уз већинско учешће грађана располагати средствима из Фонда по налогу грађана који ће имати већину у органима Зеленог Фондда. Имаће 10 милиона евра од првог јануара да троше за најважније пројекте у овом делу Србије. Мостови ће бити урађени и због поплава, не због Рио Тинта, три нова моста ће бити урађена. Инжењери Путева Србије обићи ће у наредних 10 дана све деонице. Неки су већ били у Горњим Недељивама и радиће на замени бандера. То су стгвари које ми по том питању радимо. 

 – За нас је од пресудног значаја да даље улажемо, и зато се надам да ће се 14. децембра отворити 4 нова поглавља за Србију. Хоћу да се извиним свим грађанима што су трпели терор неодговорних људи и оних који су добијали батине на противзаконито организиваним протестима, и старицама и старцима који су били вређани. Ми морамо да гледамо како да земља настави да се развија и да иде напред, а народ ће своју оцену дати у наредном периоду – истакао је Вучић. 

Показао је и захтев Рио Тинта на који није одговорено. 

– Моја молба Влади је да тај одговор буде негативан, или да га не буде док се не заврши широка јавна расправа о томе – апеловао је председник. 

– Желим да подсетим да неки од претходних председника који ми држе придике о толеранцији, нису вратили законе за које је цела јавност говорила да су катастрофални. Ја јесам и ова закон, и закон о водама, и закон о полицији. За мене је било важно да обичним грађанима изађемо у сусрет и да они виде да је брига о њима пре свега. Ја немам проблем да кажем да нешто нисам добро видео или да сам нешто превидео, али ће се након овога испоставити тачно све оно што сам рекао – да иза свега стоји политика. Морате да слушате људе, и проблем је ако сваки пут морам да одем ја да разговарам са људима, а да пре тога не буде нико. Веома је важно да наставимо да радимо и да градимо своју земљу – закључио је председник.

Просечна плата у Србији

– Верујемо да ће у децембру просечна плата бити око 600 евра, а то ћемо знати у фебруару. Верујемо да ће у јануару та плата ићи на 618 евра просечне плате у Србији. Ако упоредите са 2013. када је била 300 евра онда вам је јасно каква је промена направљена. 

Председник о демонстрацијама

– Када на демонстрације позива човек који је узео 717 хиљада евра од Рио Тинта, а на демонстрације против човека који од Рио Тинта није узео ни динар. Али ја се не обраћам њима, већ забринутим људима. Највише проблема сам имао у Горњим Недељицама са људима из странке којој припадам. Људи желе да им се неко обрати и да чује њихове проблеме. Они уђу у странку зато што верују да могу да ураде нешто добро за своје село, и зато морате да покажете подједнаку одговорност према свим грађанима. Ја се обраћам онима који су били стварно забринути, а они други ће имати своју шансу на изборима, то је онај део које политички интересује моја глава, само има једна ситница, а то је да народ за њих гласа. 

– Ми смо урадили свој посао и грађани то треба да знају, шта ће да раде политичари, то ће се испоставити да сам био у праву – истакао је председник. 

Председник је истакао и како је у неким местима у западној Србији био први пут након што у њима нико није био више од 40 година. 

– Био сам 26 или 27 пута на територији Лознице и Крупња. Тај који је продао земљиште Рио Тинту уништио је лозничку “Вискозу”. Узео је паре, па сада позива на протесте против мене – истакао је председник одговарајући на питања новинара. 

– Ово је мој излазак у сусрет захтевима грађана, иако ово око Референдума никаквог посебног смисла нема. И моја жеља да нам ауто-путеви буду слободни. Што се протеста тиче нисам се уплашио ни оних који су долазили да ме бију, нити када су опколили Председништво, нити има м чега да се плашим, поносам сам на свој рад. Отишао сам у Горње Недељице, а који је председник пре мене био тамо? Јел ми замерате нерад? Нисам био на годишњем одмору, нисам мало дете повео на море нити један дан. Цео викенд проводим у Нишу, а мени Ја знам свако село у Србији, знам сваку реку и сваку планину, знам целу Србију зато што је волим највише на свету. Ви ми замерате што не стижем свуда, а ето на крају сам стигао и у Горње Недељице – истакао је Вучић. 

– За мене је важно да људи имају поверење у свог председника и да могу увек све да му кажу – нагласио је Вучић. 

Руски гас од првог јануара

– Првог јануара ћемо имати нови гас од 270 долара. Сада разговарамо уколико буде требало да нешто надокнадимо, неке веће количине. Разговор са Милером је протекао у изузетно пријатељском тону и завршили смо разговор уз речи председника Путина “Србију нећемо оставити без гаса”. Хвала нашим руским пријатељима на томе – истакао је Вучић. 

За сам крај председник је нагласио да нам у наредном периоду следи отварање нових фабрика и показао план израдње нове канализационе мреже 6100 километара и фекалне и кишне канализације, пре свега у централној Србији, као и израду постројења за пречишћавање отпадних вода на нивоу две трећине локалних самоуправа на територији Републике Србије. 

– Поносам сам на пројекте које смо започели, то је нова и другачија Србија коју градимо. За то нам је потребно и време и енергоја и разумевање грађана. Да то није ствар беса, већ да је то ствар милијарди евра које овде улажемо. То не може преко ноћи, а 70 година нисмо у то улагали – закључио је Вучић. 

ИЗВОР: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1064106/vucic-vanredno-obraca-naciji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.