ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ТИРАНЕ: Не праве се овде Велика Србија и Албанија, већ добро за људе

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев састали су се данас у Тирани са представницима Атлантског савета, у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

Обраћање председника Вучића

– Захваљујем се Едију Рами на гостопримству у Албанији – рекао је Вучић и додао:

– Веома сам срећан због споразума које сам потписао, то је нешто на чему смо радили 2 године. Захваљујући одлучности свих нас, успели смо да урадимо важне ствари од којић ће људи имати користи. Када сам дошао у Албанију, видео сам да премијера Раму нападају, да је иницијатива Отворени Балкан уствари  иницијатива Велике Србије, а мене такође нападају. Овде није прича о томе, већ о томе како можемо да живимо и радимо заједно, како сви могу боље да живе у будућности.

Како у Србији можемо да имамо више туриста из Албаније, али исто тако да и Срби дођу на дивну албанску обалу или неко од дивних македонских језера. Ја сам долазећи у Тирану, дошао да искажем поштовање у име свих грађана Србије.

Сви српски привредници су срећни због сваког помака који направимо. Захваљујем се и Зорану Заеву што је много урадио да ова иницијатива постоји. Ми понављамо позив и Сарајеву и Подгорици да нам се прикључи. 

Љут сам помало на себе јер стално позивамо некога, као да не можемо без некога.. А ми смо направили иницијативу која ће донети многа добра нашим грађанима – рекао је Вучић. 

У мају или јуну ћемо имати самит у Београду – рекао је председник Србије. 

– Када се будемо појавили у Бриселу, појавићемо се заједно – поручио је Вучић.

 – Пољопривреда је један од најбитнијих ставки ових преговора – рекао је Вучић и додао:

– Ми ћемо бити веома посвећени развоју пољопривреде у будућности – рекао је председник Србије.

Он је истакао и да имамо многе институције које раде на повезивању наших земаља.

–  Морамо да повежемо људе, наши народи морају да разумеју колико је битно да се повежемо – рекао је Вучић.

Споразуми ће се одмах примењивати

На питање откада ће важити ови споразуми, Еди Рама и Александар Вучић истакли су да ће све бити примењивано одмах. Једино што ће ЦЕФТИ бити потребно још шест месеци, али за грађане наше три земље споразуми су на снази одмах – рекао је председник Србије представницима медија. 

Еди Рама: На следећем самиту и Италија, Грчка и  Мађарска

Рама је одговарајући на питара новинара истакао да на следећем самиту учествовати и Италија, Грчка и Мађарска. Почећемо да се обраћамо земљама чланицама ЕУ и окупимо их на самиту “Отвореног Балкана” – рекао је Рама.

Синиша Мали о преносу добара преко граничних прелаза

Министар финансија републике Србије Синиша Мали истакао је да је отпочела процедура изградње два пута за гранични прелаз Табановце – Прешево, када је реч о конекцији Србије и Северне Македоније.

Рама: Од јануара следеће године видећемо бенефите свега овога

– Са овим смо срушили баријере између наших земаља – поручио је Рама.

Он је рекао да је сигуран да ће многе земље да приступе Албанији, Северној Македонији и Србији за импорт  и експорт добара.

– Од јануара следеће године видећемо бенефите свега овога – рекао је Рама.

Обраћање Зорана Заева

Зоран Заев је рекао да је и више него јасно колико је питање пољопривреде битно у нашем региону.

Састанку присуствују ресорни министри све три земље, а у делегацији Србије су министар финансија Синиша Мали, министар пољопривреде Бранислав Недимовић као и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Претходно је одржан пленарни састанак делегација Србије, Северне Македоније и Албаније, у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

Премијер Албаније Еди Рама се захвалио Александру Вучићу и Зорану Заеву премијеру Северне Македоније.

– Атлантски савет је веома важан, подржава нас у овој идеји и помогао нам је да успемо да је сачувамо – поручио је Вучић на инстаграм профилу “Будућностсрбије” – уз фотографије са састанка.

Вучић: Данашњи споразуми су веома важни за нас, створиће да овај део Европе буде без граница 

– Хвала вам све сте објаснили, ми радимо заједно. Још једном захваљујем људима који раде тешко. Ово је за нас највећи резултат постигнут до данас – рекао је Вучић.

– Верујем да је ово права база за бољи економски развој у будућности – поручио је Вучић.

Написао сам једну реченицу Френклина Рузвелта “Можда нисмо спремни да припремио буцућност за нашу децу, али можемо да припремимо нашу децу за будућност”. Ово је нешто што ће направити бољу будућност за нашу децу, отворићемо границе. Најважнији циљ је да повежемо људе – рекао је председник.

Председник Вучић казао је да је најважније да повежемо народ.

– Верујем да је ово прави темељ за бољи економски развој све три земље у будућности – поручио је Вучић и додао:

– Знам пуно људи који би инвестирали у Албанију и Северну Македонију. Све више туриста долази из Србије у Албанију и Северну Македонију и ја  верујем да ће бити и обратно.

– Говорећи о радним дозволама, у Северној Македонији је требало да доведу инжињере из Крушевца, било је тешко да сваки месец уређујемо радне дозволе. Сада не морамо то да радимо више. Моћи ћемо да привучемо још више компанија са запада и истока. Постајемо бољи и јачи – каже Вучић.

– У годинама које долазе ћемо видети значајан успех. Ја верујем да је ово права фондација за боље економско развијање. Слушамо људе. Ја верујем да данас можемо да дискутујемо о томе шта ћемо да урадимо следеће. Људи ће питати који је следећи корак. Људи треба да виде резултате. Ако се организујемо у месецима већ у лето ће људи добијати проценте. Ово је једна од најбољих идеја у данашњој Европи и ја сам сигуран да нико не може да заустави.

– Јасно смо рекли да је на другима да одлуче да ли желе да нам се придруже, треба да престану да се извињавају већ да одлуче –  рекао је Вучић. 

Председник Србије Александар Вучић поручио је на пленарној седници да је та иницијатива већа од свакога појединачно и да ствара основу за будућност наше деце и за бољи економски развој три земље, који неће моћи више да се заустави.

– Верујем да је ово једна од највећих идеја у данашњој Европи. Сада сам 100 одсто сигуран да нико не може да заустави ову иницијативу – рекао је Вучић.

Уз захвалност свима који су учествовали у припреми споразума који ће данас бити потписани, а односе се на лакши проток људи и роба између три земље, Вучић је рекао да су то велики резултати за добробит свих.

– Једна реченица Френклина Рузвелта каже – Можда нисмо спремни да припремио будућност за нашу децу, али можемо да припремимо нашу децу за будућност. Заиста мислим да је ова иницијатива већа од сваког од нас и нешто је што ће креирати основу за будућност наше деце – рекао је Вучић.

Поручио је да се овом иницијативом отварају границе између људи.

– Шта год да будемо радили, најважнији циљ је повезивање људи – поручио је председник Србије.

Додао је да је разговарао синоћ са привредницима из Албаније, и у разговору, каже, препознао искрену жељу за инвестирање у Србију и Северну Македонију, додајући да зна и много људи из Србије који желе да инвестирају у Албанију и Северну Македонију.

Вучић је додао и да је све више туриста из Србије који путују у Албанију и Северну Македонију, те да верује да ће више људи из Северне Македоније и Албаније доћи у Србију.

Нагласио је да је “Отворени Балкан” права основа за бољи економски развој три земље у будућности. Oсврнуо се на радне дозволе, истичући да је то важна тема, а као пример навео је компанију “Кромберт-Шуберт”, која има своја постројења у Србији и Северној Македонији.

Проширује се тржиште рада 

– Проширењем тржишта рада привићи ћемо више компанија са запада и истока, јер ћемо моћи да понудимо више и бољу образовану радну снагу из све три земље. Гарантујем да ћемо у годинама које долазе видети значајно веће привлачење директних страних инвестиција код нас – истакао је Вучић.

Казао је да је добро што су послушали пословне људе све три земље недавно у Београду и почели да испуњавају оно што су тражили од власти. Истовремено је казао да сада већ треба разговарати о томе шта ће се чинити даље, јер ће грађани тражити више, па се мора брзо и ефикасно радити на даљем повезивању.

Попусти за грађане 

Вучић је изразио  уверење да грађани треба да виде резултате, и да се, на пример, наредних месеци може разговарати и о попустима за грађане “Отвореног Балкана” кроз умањење путарине, или попусте у радњама.

Вучић је казао да се ради о инклузивном процесу који је отворен за све који желе да се придруже.

– Поновили смо то сто пута и не треба више да се извињавамо што неки нису део те иницијативе. Ако желе да се придруже добро су дошли. Биће тешко владама да објасне својим грађанима што нам се не придружују – уверен је Вучић.

Истакао је да ће “Отворени Балкан” створити праве шансе и предности за све земље.

– Реч је о великој идеји која ће са протоком времена само снажити, морамо да размишљамо о будућности. Данашњи споразуми су веома важни за нас, створиће да овај део Европе буде без граница – поручио је председник Вучић на инстаграм профилу “Будућностсрбије”, уз фотографије са састанка.

Рама: Потписивањем споразума улазимо у нову еру

Премијер Албаније Еди Рама истакао је да данас, на почетку пленарне седнице иницијативе “Отворени Балкан” у Тирани, да потписивањем споразума почиње нова ера која ће учинити динамичнијим сарадњу три земље – Албаније, Србије и Северне Македоније.

– Потписивање споразума данас шаљемо јасну и конкретну поруку грађанима, али посебно привредницима који већ послују на овом заједничком простору да ће 2022. бити нова ера, почетак нечег новог за њих, јер ће убрзати кретање роба, услуга, капитала и грађана – каузао је Рама отварајући скуп.

Он је нагласио да ће споразуми, на чијој ће се брзој примени радити, укинути дуга чекања на граници.

– Уверен сам да ће ово повезивање постали јасан сигнал да овај простор постаје динамичнији и атрактивнији за пословање, јер ће брзи проток роба, услуга, капитала и грађана бити нова пракса –  рекао је Рама.

Чаша је разбијена, добар знак за Отворени Балкан

Рама  је на састанку случајно разбио чашу док је давао реч европском комесару за проширење Оливеру Вархељију, уз опаску да је то добар знак за успех ове регионалне иницијативе.

– Чаша је разбијена, у нашој традицицији ”око зла” је добило ударац и без могућности да се опорави, добра вест за Отворени Балкан – нашалио се Рама.

Заев: Отворен Балкан је за добробит свих људи

Заев је поручио да је ово аутентична иницијатива која позива све земље у региону.

– Отворен Балкан нас спаја и за мене је доказ великог пријатељства. Отворен Балкан је за добробит свих људи.

– Сложили смо се да Србија, Албанија и Северна Македонија неће бити таоци захтева Европске уније – поручио је Заев.

Вархељи: Није лако али успели смо

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи, се прикључио састанку тројице лидера у Палати Бригада у Тирани, путем видео везе.

– Видљив је успех. Хвала свима који су учествовали у овом процесу.Урадили сте одличан посао. Није лако у ЕУ али ни на Балкану, али смо успели – рекао је Оливер.


Један коментар

  1. Tоплица

    Како са Албанијом да правимо било шта док се она не одрекне претензија на наше исконско Косово ? И са Македонијом, макар и северном, док она наше Косово призна као засебну државу ? Колика привредна сарадња са тим државицама нас краси тренутно ? Каква корист од аутопута ка Албанији осим што ће њихов парадајс брже да нам стиже ( у корист штете по, овде још једино живу пољопривреду Лесковца са Власотинцем) ?Овде једино недостаје Младен Делић да узвикне оно своје, након Радановићевог гола Бугарима у Сплиту !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.