Велика Британија именовала специјалног изасланика за Западни Балкан

Британски премијер Борис Џонсон именовао је сер Стјуарта Пича за специјалног изасланика за Западни Балкан.
У саопштењу британске владе наводи се да тај регион суочава са највећом претњом по своју стабилност и безбедност у последње две деценије и да се не сме дозволити повратак насиљу и поделама из прошлости.
“Уједињено Краљевство је дубоко посвећено европској безбедности. Западни Балкан се суочава са највећом претњом својој стабилности и безбедности у последње две деценије. Имамо дужност да учинимо све што можемо да очувамо помаке постигнуте миром и дијалогом – не смемо дозволити било какав повратак насиљу и поделама из прошлости. Велико искуство и стручност сер Стјуарта ће ојачати међународне напоре да се заштити мир и промовишу евроатлантске интеграције у овом кључном региону”, рекао је Џонсон.
Сер Стјуарт Пич је раније ове године поднео оставку на место председавајућег војног комитета НАТО на којем је био од 2018. године. Раније је био начелник Штаба одбране Уједињеног Краљевства, наводи се у саопштењу.
Као специјални изасланик Велике Британије он ће сарађивати са лидерима Западног Балкана и другима широм региона, као и са британским савезницима у САД и Европи на подршци и јачању регионалне стабилности, додаје се у саопштењу.
 
„У Босни и Херцеговини, активности сер Стјуарта Пича ће подржати рад међународног високог представника у БиХ Кристијана Шмита, који и даље ужива пуну подршку Уједињеног Краљевства. Што се тиче Србије и Косова, он ће са британским партнерима радити на подршци дијалогу Београда и Приштине, уз посредовање Европске уније“, наведено је.
У саопштењу се додаје да заједно са међународним партнерима, Уједињено Краљевство ради на решавању свих претњи стабилности у складу са Дејтонским мировним споразумом који је подстакао тешко стечени напредак у БиХ током последњих 26 година и помаже у суочавању са другим регионалним изазовима, укључујући подршку нормализацији односа Београда и Приштине и борбу против организованих криминалних група.
 
Његов рад ће укључивати промовисање јаких демократских институција и отворених друштава, помагање у суочавању са озбиљним и организованим криминалом и другим заједничким безбедносним изазовима, и подстицање решавања наслеђених питања попут ратних злочина и несталих лица. С тим у вези, Уједињено Краљевство ће такође наставити да предводи рад на унапређењу родне равноправности и имплементацији Иницијативе за спречавање сексуалног насиља у сукобима, саопштено је из британске владе.
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20211202/velika-britanija-imenovala-specijalnog-izaslanika-za-zapadni-balkan-1132114032.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *