УПОЗОРЕЊЕ ХЕНРИЈА КИСИНЏЕРА

Како вештачка интелигенција и америчке лажи о „обавези одбране“ Тајвана угрожавају свет

Заоштравање односа између Сједињених Америчких Држава и Кине поводом Тајвана постаје један од најважнијих спољнополитичких и војних изазова с којима се суочава цео свет. Америчка политичка елита се у последње време све агилније бави „питањем“ Тајвана упркос чињеници да тиме задире у суверенитет и интегритет Кине. А лист „Глобал тајмс“, који често објављује ставове кинеске Комунистичке партије, недавно је објавио чланак у коме Америку упозорава на фаталне последице агресивне политике према Кини: „Морамо да ставимо до знања Вашингтону да ће се, без обзира на претње или силу коју користи, ипак догодити поновно уједињење Кине… Сваки покушај блокаде поновног уједињења Кине биће осуђен на борбу за живот или смрт у којој ће бити жртвовани животи Американаца.“

ДОБА ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ Америка не би била прва велика сила која се због грешака сопствених вођа уплела у рат који не може да добије. Занимљиво је да последње упозорење на ту тему долази с необичног места – кроз нову књигу некадашњег америчког државног секретара Хенрија Кисинџера.
У књизи The Age of AI: And Our Human Future („Доба вештачке интелигенције: И наша људска будућност“) Кисинџер упозорава на нову опасност, уверен да би вештачка интелигенција могла да гурне човечанство у нови рат који би плануо између САД и Кине. Књигу је написао с некадашњим извршним директором „Гугла“, а сврха тог подухвата је, пре свега, упозорење на „провалију незнања“ која се испречила између Америке и Кине о питању технологије вештачке интелигенције (АИ).
Кисинџер је уверен да је јаз који се продубљује између две велесиле тако драстичан да би могао да доведе до забуне, ескалације тензија, па чак и конфронтације, при чему види сличност с догађајима који су претходили Првом светском рату. Укратко, упозорава на чињеницу да недостатак комуникације између Вашингтона и Пекинга, у комбинацији с непознавањем свих способности вештачке интелигенције, повећава ризик од избијања „ненамерног сукоба“ две суперсиле.
Претњу која се надвила над човечанством пореди с почетком Првог светског рата, када је очигледно неповезан инцидент – убиство аустријског надвојводе Франца Фердинанда у Сарајеву – изазвао светски сукоб. „Ако нема дијалога, очекивања да ће све заинтересоване стране донети мудре одлуке једнако је слепој вери у светлу будућност, што није реално“, критичан је Кисинџер.

КАТАЛИЗАТОРИ ЗАТРОВАНИХ ОДНОСА Да његове сумње и страховања нису без основа потврђује и изјава бившег шефа одељења за развој АИ у америчком Министарству одбране, који је недавно за „Фајненшел тајмс“ открио да је поднео оставку јер више није могао скрштених руку да гледа престиж Кине и у тој области. Оцењује да САД напросто не знају довољно о ​​кинеској АИ, нити су свесне ко заиста води у трци развоја вештачке интелигенције, што ствара стање неизвесности а оно може довести до неког случајног догађаја који би могао да послужи као окидач за рат катастрофалних размера.
Али није само АИ катализатор затрованих односа између САД и Кине; други, ништа мање озбиљан проблем јесу лажи на којима америчка спољна политика и одбрана граде „велику стратегију“ према Кини.
У складу с изреком – шта се мора, није тешко, Америка у ривалству с другим светским силама своје планове махом описује као нешто „што се мора“, иако није нужно тако. Амерички председник Џозеф Бајден је, на пример, недавно изјавио да су САД спремне, да чак „морају да бране“ Тајван уколико дође до кинеског напада, иако Кина то острво сматра делом своје територије.
Неки студент је, наиме, питао Бајдена може ли се „обавезати да ће заштитити Тајван“ у случају да га Кина нападне. Бајден је одговорио потврдно, а затим је новинар Андерсон Купер упитао актуелног америчког председника да прецизира – „да ли то значи да ће Сједињене Државе стати у одбрану Тајвана уколико га Кина нападне?“ Бајден није оклевао: „Да“, рекао је, „имамо обавезу да то учинимо.“

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *