СКИДАЊЕ БОСАНСКИХ ЛАНАЦА

Владајућа већина у Народној скупштини РС, без подршке посланика опозиције који су пре гласања напустили седницу, усвојила је закључке о преносу надлежности у областима индиректног опорезивања, правосуђа, те одбране и безбедности

Потврдиле су се претпоставке да ће једна од важних адреса на коју ће се, пре одржавања ванредне седнице Народне скупштине РС запутити Милорад Додик, бити Москва, где је госта из Бањалуке 2. децембра примио Владимир Путин.

ЛИЦЕ У ЛИЦЕ Пошто с овог важног састанка председника Русије и српског члана Председништва БиХ нису објављене фотографије и снимци, опозиционари из мањег ентитета дејтонске творевине (попут економисткиње и бивше министарке финансија у Влади Републике Српске Светлане Ценић) пожурили су да закључе како „разговори уопште нису одржани“. Демантовао их је већ наредног дана прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков, потврдивши да се „лидер Републике Српске састао са Путином лице у лице“. Кратко је окарактерисао разговоре вођене у Кремљу као „корисну и детаљну дискусију“, али и објаснио зашто одмах није издато саопштење о овом састанку.
„Били смо у журби. Јучерашњи главни догађај који је председник одржао била је конференција о Кузбасу (посвећена ситуацији у руским рудницима угља), али то наравно нимало не умањује значај састанка који је Путин имао с Додиком“, нагласио је Песков.
О садржини вођених разговора смо далеко више могли да сазнамо од Милорада Додика. Он није скривао задовољство оним што му је током једносатне размене мишљења – у оквиру које су, поред актуелних политичких тема, разматрана и питања економске и културне сарадње – саопштио први човек Руске Федерације.

Српској остаје иста цена гаса до маја 2022

Милорад Додик је приликом посете Русији с Владимиром Путином, поред политичких тема, разговарао и о економским питањима. Касније се састао и са шефом „Газпрома“ Алексејом Милером и на тим састанцима је договорено да цена гаса за потрошаче у Српској остане иста до 31. маја наредне године, када ће бити вођени нови разговори о овој теми. Додик је изразио задовољство што је у ситуацији кад је цена гаса на светском тржишту знатно виша, уговорен овај повољни аранжман, а после разговора с Милером је саопштио и да „ништа не може зауставити изградњу гасовода од Раче до Бањалуке“.

ПИТАЊЕ ВОЈСКЕ Путин га је – како је Додик касније предочио јавности – обавестио да његова земља не „жели да се меша у унутрашња питања БиХ и да није ни за какав авантуризам“, већ да сматра да „проблеме треба да решавају домаћи актери“. У складу с тим, домаћин је поновио принципијелну подршку Москве „Уставу БиХ и дејтонском споразуму“, на чијем „слову“ инсистира и Република Српска. Такође је потврдио и да ће Русија и даље бити против именовања Кристијана Шмита за високог представника у Савету безбедности УН.
„Путин је изнео свој став везан за Дејтонски споразум. Русија има низ примедби на непоштовање овог споразума и ставиће то питање на дневни ред Савета безбедности УН… Путин примарно жели мир, као и да се поштују међународно право и Дејтонски споразум“, нагласио је Додик.
Владимир Владимирович се током дијалога вођеног у Кремљу интересовао за надлежности које жели да врати Република Српска, а највише га је – како истиче српски члан Председништва БиХ – занимало питање војске. Тачније, да ли је оно што планира да учини мањи ентитет БиХ у складу с Уставом Босне и Херцеговине. После добијених објашњења рекао је свом саговорнику да „нико нормалан не би могао да спречи Републику Српску у њеним уставним правима“, али је исто тако скренуо пажњу Додику да руководство РС треба да „ради само оно што је у складу с Уставом БиХ“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.