„Русија није учествовала у раду седнице политичких директора ПИК-а из разлога што не признаје Кристијана Шмита као високог представника“

Руска Федерација није учествовала у раду седнице политичких директора ПИК-а из разлога што не признаје Кристијана Шмита као високог представника именованог мимо Савета безбедности УН-а, саопштено је из Амбасаде Русије у БиХ.

Саопштење преносимо у целости:

1. Руска Федерација није учествовала у раду седнице политичких директора ПИК-а из разлога што не признаје Кристијана Шмита као високог представника именованог мимо Савета безбедности УН-а. Желели бисмо скренути пажњу да и сама Канцеларија високог представника (ОХР) потврђује исправност наше аргументације. Наиме, у закључцима у вези с независним годишњим ревизорским извештајем од 26. новембра, који је одобрио ПИК, директно се наводи да „ПИК предлаже кандидата за позицију високог представника. Савет безбедности УН-а, који је одобрио Дејтонски мировни споразум и распоређивање међународног војног контингента у Босни и Херцеговини, одобрава наведену кандидатуру“.

2. Сматрамо да су разлог унутрашње политичке кризе у БиХ субјективне одлуке бившег високог представника Валентина Инцка и одбијање партнера из ПИК-а да испоштују одобрену процедуру за именовање високог представника.

3. Верујемо да предложени комунике наших западних партнера садржи искривљавање слова Дејтонског мировног споразума. Приморани смо подсетити да БиХ према Дејтону не укључује већ се састоји од два ентитета.

4. Полазимо од тога да се сви проблеми у БиХ требају решавати искључиво путем дијалога између босанскохерцеговачких страна на основу узајамно прихватљивих компромиса. То се односи и на спољнополитичке приоритете БиХ, укључујући евроатлантску интеграцију, око које у земљи не постоји консензус. Инсистирамо на томе да мандат ПИК-а у оквиру Дејтона не подразумева осигурање чланства БиХ у НАТО-у.

5. Руска Федерација као један од гараната Дејтона залаже се за територијални интегритет и стварни суверенитет БиХ. Ради постизања овог циља потребно је што пре затворити ОХР који је постао кочница на путу демократског развоја БиХ. Неопходно је што пре пренети сву одговорност за стање у земљи на саме грађане БиХ.

 
ИЗВОР: https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=17&idnovost=134143&%E2%80%9ERusija-nije-ucestvovala-u-radu-sednice-politickih-direktora-PIK-a-iz-razloga-sto-ne-priznaje-Kristijana-Smita-kao-visokog-predstavnika%E2%80%9C

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.