РУСИЈА И БОРБА ПРОТИВ КОВИДА 19 – ОБРАЧУН КОД QR КОРАЛА

У последња два месеца на руској политичкој сцени највише се расправља о предлозима закона о увођењу QR кодова за приступ јавним местима и одређеним видовима транспорта. Каква је садржина тих, још неусвојених, закона? Какво је расположење грађана према поменутим мерама, а како на њих реагују различите политичке опције?

За непуне две године, од када је актуелна тема пандемије ковида 19, мора да су потрошене тоне и тоне, макар дигиталног, папира, које су истрпеле разноразне писане вратоломије, пресипања бујице речи из шупљег у празно, како би био објављен правовремен текст, с врло малом количином оригиналности. У томе се утркују новинари, колико и научници из друштвене сфере, јер то је врела тема, па да се искористи док не остане за нама, бајата и заборављена.
Русију, заиста, никада није потресла ковид хистерија као што је то био случај са западним делом шире европске цивилизације. Једино што је на пролеће 2020. године у кратком периоду нестало хељде с полица у самопослугама, те не претерано укусне житарице којој се становништво Русије традиционално окреће у кризним временима. Ипак, те сцене нису биле ни принети америчком рату око тоалет-папира, чије ролне ваљда још испуњавају, ионако пренатрпане, гараже просечног Американца. Било је већ речи о томе како Русија неће поћи на пут карантина, или у маркетиншке сврхе преименованог „локдауна“, јер би то било погубно по њену економију. Овогодишњи јануарски чланак из „Печата“ који се тицао те теме испоставио се исправним. Осим периода од једне нерадне недеље у новембру, на почетку четвртог таласа ковида у Русији, карантин није увођен.

Уколико повлачимо паралелу, за тај период од готово годину дана, многе државе Запада пролазиле су кроз карантин различитог трајања. Може се закључити да су рестриктивне мере, усмерене према борби против ковида, биле нижег интензитета у Русији него у већини западних земаља. Управо због тога умањена је економска штета од епидемије, а политичке последице су биле занемарљиве. Руско руководство је у последњих неколико година успело сасвим успешно да маневрише између различитих криза, да се извуче готово нетакнуто пловећи кроз тесни мореуз Сциле и Харибде. Цео покрет Алексеја Наваљног је неутралисан без превеликог незадовољства у друштву, без трзавица је спроведен референдум о изменама Устава који је, између осталог, пружио могућност Владимиру Путину да се даље кандидује за место председника; међутим, два су питања која ће руски електорат дуже памтити – једно је подизање узраста потребног за остваривање пензије, а друго тема QR кодова.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

ВИШЕ О ТЕМИ…

Москва корони не верује?

Руска стратегија против короне и њене разлике у односу на Запад Суочена с пандемијом вируса корона, Русија је показала изванредну прагматичност и флексибилност у борби с овим непријатељем. Од строгог карантина до готово потпуне релаксираности, …


Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.