(УЖИВО ВИДЕО) Путин: Како би Американци реаговали да на границу са Канадом или Мексиком поставимо ракете?

Председник Русије Владимир Путин одржава велику годишњу конференцију за новинаре на којој сумира резултате рада у протеклој години. За разлику од претходне године, конференција неће бити одржана у онлајн формату, већ ће новинари Путину моћи директно да постављају питања.
 
Пандемија вируса корона, ипак, је наметнула нека ограничења, па је сада, за разлику од ранијих година када је акредитацију добијало и више од хиљаду новинара, тај број ограничен на 507 уз обавезан ПЦР тест и дистанцу од метар и по између столица.
Председник не ограничава новинаре у избору тема за питања. Она се, по правилу, тичу разних области унутрашње и спољне политике Русије, понекад и личног живота шефа државе.
Будућност Донбаса одредиће његови становници
Питање о преговорима са Бајденом: да ли се њихови погледи на будућност Донбаса и Мински споразуми подударају? Како Путин замишља „рат са Украјином“? Да ли је он могућ? Како се може дати наређење руском војнику да пуца у Украјинца?
„Питајте политичко руководство Украјине: како они свакодневно наређују да се пуца?“, одговорио је Путин.
Како је навео, будућност Донбаса морају одредити становници региона, другачије не може бити. А Русија ће деловати као посредник.
Он је објаснио да је према Минским споразумима Русија посредник, а они покушавају да је учине страном у сукобу. Москва овим није задовољна, додао је председник.
Мински споразуми су једина могућа опција за решавање сукоба у Донбасу, али Украјина не жели да их испоштује, подсетио је Путин.
 

 
„У Минским споразумима пише да је неопходно променити устав – одржати изборе, прогласити амнестију. Уместо избора – војна управа, уместо амнестије – лустрација, уместо политичке нагодбе – уводе се трупе. Где су промене устава? Истовремено, у Минску пише да они морају бити усаглашени са представницима ЛНР и ДНР. Они (кијевски режим) одбијају да разговарају са представницима Донбаса, иако су сами инсистирали на њиховим потписима испод докумената“, подсетио је Путин.
 
По доласку на власт, председник Украјине Владимир Зеленски се нашао под утицајем радикалних елемената.
„Уместо да одговара на захтеве људи о миру, користећи та осећања у украјинском друштву, председник Зеленски је дошао на власт и…, као и претходни лидери, пао је под утицај радикалних елемената – како кажу у Украјини, нациста“, истакао је шеф државе.
„Русија жели да гради добросуседске односе са Украјином по сваку цену. Али како можете изградити односе са данашњим руководством, шта они данас раде? Практично је немогуће. Али спремни смо да радимо са оним снагама које би желеле да граде односе са Русијом на добросуседски начин“, закључио је Путин.
Путина су новинари подсетили да је „Гаспром“ оптужен за монопол на тржишту, ситуација у Европи је тешка, а цена апсолутна рекордна. Да ли је крив „Гаспром“?
„Наравно да није. То је покушај да се све поново окрене наглавачке. Колега пита шта Запад не разуме. Сви лажу, јер намерно компликују ствари. ‘Гаспром’ је повећао испоруке за скоро 20 одсто у даље иностранство и у Европу уопште. Ово је по мени једина компанија која се тако понаша. Амерички добављачи су вукли гас на премијум тржишта, у Јужну Америку, Кореју, Јапан. И цене су скочиле“, рекао је Путин.
Он је додао да постоји много фактора.
„А неповољно време, дуго пролеће, недовољно пумпање у подземним складиштима, ‘ветрогенератори’ нису радили. Истовремено, локалне власти плаше своје компаније. Настао је дефицит“, објаснио је Путин.
Неприхватљиво ширење НАТО-а на исток, поручио је Путин одговарајући на питање новинарке „Скај њуза“. Новинарка је питала може ли Путин безусловно да гарантује ненападање у Украјини?
 
„Наша дејства неће зависити од тока преговора, већ од безусловног осигуравања безбедности Русије. Јасно смо ставили до знања да је ширење НАТО-а на исток неприхватљиво. Сједињене Америчке Државе стоје са ракетама на прагу наше куће. Зар је претерани захтев да се поред нас не постављају ударни системи? Како би реаговали Американци да на границу са Канадом или Мексиком поставимо ракете“, рекао је Путин.
 
О предлозима за безбедносне гаранције НАТО-а:
„Једноставно смо директно поставили питање да не би требало да буде никаквог ширења НАТО-а на исток. Лопта је на њиховој страни, морају да одговоре. Све у свему, за сада видимо позитивну реакцију“, рекао је руски лидер.
 
Питање кинеске агенције Синхуа: О преговорима са кинеским председником. Како Путин оцењује тренутно стање односа?
Москва и Пекинг заједнички развијају високотехнолошко оружје, граде авионе и хеликоптере и спроводе заједничке вежбе и патроле. Апсолутно свеобухватно партнерство без преседана у историји, одговорио је Путин.
 
„Председник Кине и ја све време комуницирамо као пријатељи. Заиста смо развили веома поверљиве личне односе и они помажу у пословним стварима. У области привреде: Азија се брзо развија, Кина је неприкосновени лидер. Наравно, развијамо односе у том погледу“.
„Већ имамо преко 100 милијарди трговинског промета. Радимо у различитим правцима, у енергетском сектору, преузели смо обавезе да постигнемо неутралност угљеника, испоручујемо Кини све врсте ресурса, наставља се рад у области нуклеарне енергије, у свемиру. Радимо и у хуманитарној области, која природно уједињује људе“, додао је Путин.
 
Путин: Пре државног преврата у Украјини није нам падало на памет да се Крим поново уједини са Русијом
„Кремљ је радио са Јушченком (бившим председником Украјине), расправљао се око гаса и био спреман да настави даљи рад, али шта се догодило 2014. године? Крвави државни преврат. Јасно је да је постајало легитимно негодовање грађана. Али Јанукович се са свим сложио, западне земље су дале гаранције, сви су се сложили. После дан-два – државни удар. Зашто? Нема одговора. Победа опозиције била је неизбежна. Зашто су то урадили? После тога се десио Крим – Русија није могла другачије да поступи и безвољно гледа шта се дешава у Украјини и посебно у Донбасу. Били смо приморани да урадимо нешто 2014. Тако је настала криза“, објаснио је председник.
 
Питање новинара „Би-Би-Сија“ о историји и опозицији, организацијама Алексеја Наваљног који се налази у затвору и регистру Министарства правде о страним агентима. Шта се десило у Русији да је толико порастао број оних које власти сматрају непожељним, екстремистима и страним агентима?
„Желим да вас подсетим шта су наши противници вековима говорили – Русија се не може победити, може се само уништити изнутра. Што је успешно урађено након Првог светског рата и 1990-их година, када се Совјетски Савез распадао“, објаснио је Путин.
 
„А ко је то урадио? Они који су служили другима, туђим интересима који нису повезани са интересима руског и других народа Руске империје, Совјетског Савеза и Руске Федерације данас“, додао је он.
 
Новинари су питали Путина како се објашњавају нови таласи ковида 19? Колико је потврђена ефикасност вакцинације? Како лекари објашњавају поновне случајева заразе? Зашто је стопа смртности тако висока?
„То је узроковано способношћу овог новог вируса да мутира. Врло једноставан одговор. Нови сојеви се појављују тамо где постоје проблеми са здравственим системима. Зато и говорим о потреби међусобног признавања и дистрибуције вакцина. У супротном нећемо успети да се изборимо са овим проблемом на глобалном нивоу“, објаснио је Путин.
 
Он је приметио да је смртност од ковида тешко израчунати и то не зато што неко покушава нешто да сакрије.
Колективни имунитет је низак, чиме се објашњава већа стопа смртности, додао је председник
„Поента уопште није у некаквој политичкој вољи. Сила акције увек је једнака сили реакције. Чим почнете да притискате, одмах ће се појавити начини да се заобиђе притисак. Потребно је кренути другим путем – да се према људима односите са поштовањем, без обзира на њихов положај, и стрпљиво објашњавате потребу за одређеним мерама“, нагласио је Путин.
Само један одсто оних који су прележали поново оболи. А од вакцинисаних – 3-4 одсто, додао је председник.
У Немачкој је одговорност све већа, а стопе вакцинације су ниске, констатовао је председник.
„Која је сврха? Мора се борити против криминала, а не против људи“, рекао је он.
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20211223/godisnja-konferencija-za-medije-predsednika-rusije-foto-video–1132711298.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *