Председник Србије посетио „ТЕ – КО Костолац“ – Честитке за предан рад

Честитам рударима костолачког копа „Дрмно“ који су у суботу оборили дневни рекорд и произвели 34.000 тона угља и за више од 13 одсто премашили дневни план. Не бисмо имали струју да немамо угаљ и термоелектране, због вас данас у тешким условима свака кућа има струју и свака фабрика може да ради. На нама је да улажемо у будућност, да развијамо нове капацитете и хвала рударима у Костолцу и Колубари и људима који раде у термоелектранама – рекао је Александар Вучић, председник Србије, који је на Светог Николу обишао „Термоелектране и копове Костолац“, огранак „Електропривреде Србије“.
Вучић је обишао огранак „ТЕ-КО Костолац“ и разговарао са запосленима, а у посети су били потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић, директорка „Електромреже Србије“ Јелена Матејић, в. д. директора „Електродистрибуције Србије“ Бојан Атлагић, као и извршни директори у ЕПС-у. Председник Србије је истакао да је обезбеђено да сваког дана из Костолца у ТЕНТ стиже око 3.000 тона најквалитетнијег угља, а да је раније договорено да се у Колубари копа око 75.000 тона и шаље у ТЕНТ.
Мирослав Томашевић, извршни директор за производњу енергије у ЕПС-у, представио је резултате рада постројења за одсумпоравање у ТЕ „Костолац Б“, које успешно ради и емисије сумпор-диоксида поштују законске норме, као и еколошке пројекте који се сада реализују у Костолцу. Председник Србије је рекао и да је Костолац важан јер се после три деценије гради нови блок Б3.
„То ће бити блок инсталисане снаге од 350 мегавата и завршетком градње блока Б3 имаћемо велико оснажење наших енергетских капацитета. Очекујемо да овај блок крене са радом крајем 2023. године или почетком 2024. године“, рекао је Вучић.
На улазу у термоелектрану председника Србије су дочекали рудари којима је донео колаче и послужење поводом славе, а Вучић је у разговору с рударима рекао да су некада сви говорили како ће рудари рушити неког у држави, док је сада обрнута ситуација и да је он тај који подржава рударе. Вучић је нагласио да је без струје јуче било око 500 прикључака, што је на нивоу статистичке грешке и скоро три пута мање него прошле године на Светог Николу, те додао да се ради на отклањању кварова.
„Честитам људима из Електродистрибуције, ЕПС-а и ЕМС-а. Грађани имају добро снабдевање струјом уз исту цену струје која је, не рачунајући Украјину и Грузију, убедљиво најнижа у Европи, иако сада плате у Србији нису најниже“, рекао је Вучић. „Потрошња електричне енергије је у суботу, 18. децембра, била 116.830 мегават-сати и успели смо да произведемо скоро 99.000 мегават-сати. Ситуација пре шест дана је била лоша јер смо тада произвели свега 70.000 мегават-сати. Радни дани су проблем због снажне индустрије и ићи ћемо сасвим сигурно преко 130.000 мегават-сати јер нам је циљ да подигнемо нашу производњу.“
Председник Србије је указао да у значајном делу Европе тек наступа потпуни хаос и то се види на свим берзама по ценама сировина и енергената.
„Србија ће успети да изађе из овога, не желим да говорим као победник, али излазимо из свега овог на такав начин да обични људи не осете буквално ништа“, рекао је Вучић. „Наша индустрија много троши, и електричне енергије и гаса, што говори колико је Србија данас напредовала. Индустрија данас троши 50 одсто електричне енергије, а до 2012. године то је било 29 одсто. Само по томе видите колико смо фабрика изградили и колико је индустрија напредовала.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *