ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ: Избори у Мојковцу, Цетињу и Петњици – ИСХОДИ И ПОУКЕ НОВЕ МОЈКОВАЧКЕ БИТКЕ

И ова нова и она стара битка за Мојковац имају исти циљ и исти резултат: не коначну српску победу већ само држање српске одступнице док се Срби не присаберу и сакупе, те крену у коначну победу и освајање слободе. Резултатима можемо начелно бити задовољни, али одређене поуке морамо извући, док места и времена за опуштање нема

У Црној Гори су у недељу, 5. децембра, одржани локални избори у три општине: Мојковцу, Цетињу и Петњици. Већих изненађења није било, а највећа и најлепша промена јесте та да ће након 16 година неприкосновеног управљања ДПС морати да препусти контролу над Мојковцем коалицији странака у којима предњачи српски политички чинилац.
У месту најпознатијем по чувеној Мојковачкој бици 6. јануара 1916. године, резултат нове битке за Мојковац исти је у симболичком смислу – не коначна победа Срба већ пре држање српских положаја до неког бољег и погоднијег времена, до боље српске позиционираности и поласка у коначно ослобођење.
Као и у Никшићу пре неколико месеци, појединачно гледано ДПС Мила Ђукановића поново је био најснажнија странка с преко 43% освојених гласова, за шта добар део заслуга треба приписати актуелној републичкој власти, која је урадила врло мало или готово ништа да развласти ДПС и избије им из руку све „неформалне“ адуте и полуге власти које су задржали и након формалног силаска с власти прошле године.

Несређеност бирачких спискова, изостанак демонтаже паралелних структура ДПС-а и сл. резултовало је тиме да су бројни људи довођени са стране, из других општина, да гласају у Мојковцу, па међу њима и чувена комитска маскота (и наравно некадашњи ватрени српски националиста) „Божо Спартанац“, који је према информацијама портала ИН4С довео неколико људи из Шавника да ту гласају за ДПС. Поред тога, можда и највећи парадокс и симболичан показатељ актуелног стања представљала је једна предизборна епизода у којој су учествовали чланови покрета УРА („ДПС лајт“ за неупућене) који су протестовали испред полицијске станице у Мојковцу против ДПС-овог поткупљивања и уцењивања гласача. Све би то било легитимно да УРА није странка на власти и то странка чији председник Дритан Абазовић обавља функцију координатора свих служби безбедности, па је остало до краја нејасно против кога су тачно протестовали и шта су очекивали да постигну. Одмах за ДПС-ом је коалиција „За будућност Мојковца“, која је узела 24,15% и која представља „окрњену“ победничку коалицију с прошлогодишњих избора пошто су се гласови тадашње коалиције „За будућност Црне Горе“ сада „расули“ на три стране: на поменуту коалицију „За будућност Мојковца, „Уједињену Црну Гору“ (добила је 6,28% гласова) и на листу групе грађана „Не дамо Мојковац“ (6,37% гласова).
Последња од три поменуте је најзанимљивија за проучавање због индикативне будућности политичког и страначког живота у суседној држави. Овом листом су управљали људи окупљени око актуелног премијера Здравка Кривокапића и она представља заметак његове демохришћанске странке коју је најавио да ће основати (иако је изјављивао да то никада неће учинити). Упркос потпуној институционалној подршци, чоколадицама с политичким порукама које су делили гласачима и читавој медијско-пропагандној машинерији за њима, на крају су освојили много мање гласова но што су очекивали. За крај треба поменути гласове демократа (13,44%) и покрета УРА (6,13%), што ће рећи да су Бечићева, Кривокапићева и Абазовићева листа укупно освојиле мање гласова од људи окупљених око Демократског фронта и Уједињене Црне Горе, што пак значи да је српски политички фактор и даље најјачи чинилац у новој републичкој власти, па ће тако бити и у Мојковцу с формирањем нове локалне власти. Очекује се да ће на место градоначелника доћи носилац листе „За будућност Мојковца“ Веско Делић из Демократског фронта.
Што се тиче Цетиња, ту је ДПС забележио знатан пад, али је остао појединачно најјача странка освојивши идентичних 43% гласова као и у Мојковцу, само што ће овде без већих проблема формирати нову-стару власт са својим традиционалним коалиционим партнерима. Социјалдемократска партија је освојила осам мандата, УРА четири, а демократе и „Стара Гарда“ по три мандата, док је један мандат освојила коалиција СД–ЛП. У Петњици је ДПС освојио апсолутну већину, па ће ту моћи и сам да формира власт.
Избори у ове три општине показали су даљу тенденцију опадања подршке црногорских бирача ДПС-у, за шта нова власт (и сама слабо повезана и веома несложна) има далеко мању заслугу него што би то требало да буде случај. Губитак Мојковца и пад подршке на Цетињу показују да ова странка више није толико популарна ни у родном месту Душка Марковића нити у највећем упоришту „комита“, али и да би њен пад и коначан одлазак на заслужено сметлиште историје морао бити много бржи и конкретнији.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.