„Одговор ће бити жесток“: О чему је Путин разговарао са војним врхом Русије

 
Ескалација међународне напетости, развој напредних технологија и модернизација војске – на седници колегијума Министарства одбране председник Русије Владимир Путин набројао је главне војне претње за земљу и одредио приоритете у даљем развоју Оружаних снага земље.
Он је поручио да је Русија спремна за све изазове, али да остаје још много тога да се уради за националну безбедност.
Издвајамо кључне тачке са данашње седнице:
– „Војно-политичка ситуација у свету остаје сложена, у појединим регионима порастао је потенцијал за сукобе, појавила су се нова жаришта напетости“, истакао је Путин.
– Он је подсетио на забринутост Москве због гомилања снага и великих маневара код западних граница Русије, као и због распоређивања елемената америчке противракетне одбране.
„Уколико се ракетни системи САД и НАТО-а појаве у Украјини, време које је ракетама потребно да стигну до Москве смањиће се на 7-10 минута, а ако се распореди хиперсонично оружје – време ће се смањити на пет минута“, констатовао је руски председник.
Нацрти споразума Русије са САД и НАТО-ом о одустајању од распоређивања ударног наоружања у Источној Европи и обустављању ширења Алијансе на Исток нису ултиматум, али Вашингтон и његови савезници ће морати да схвате озбиљност ситуације.
„То што сада раде на територији Украјине или покушавају и планирају да ураде – то није на хиљаду километара од наше границе, то је на нашем прагу. Треба да схвате да једноставно немамо где више да се повучемо“.
– Према речима председника, Москва се неће задовољити покушајима да се увуче у дуге разговоре без крајњег резултата по питању безбедносних предлога, али чак и у случају добијања правно утврђених гаранција не треба им у потпуности веровати, „јер САД лако иступају из свих међународних споразума који им из овог или оног разлога постану незанимљиви“. Како је Путин истакао, Русија ће покушавати да реши проблем дипломатским путем.
 
„Оружани сукоби, крвопролиће – то апсолутно није наш избор. Не желимо такав развој догађаја“.
– Министар одбране Русије Сергеј Шојгу навео је низ примера ескалације ситуације код западних граница Русије: интензитет летова америчких стратешких бомбардера више се него удвостручио, при чему они увежбавају и нуклеарне нападе; у украјинској Доњецкој области примећени су припадници америчких приватних војних компанија, а у градове Авдејевка и Красни Лиман допремљене су цистерне са неидентификованим хемијским супстанцама „ради провокација“.

Модернизација војске

– Удео савременог наоружања у руској војсци премашио је 71 одсто, а у стратешким нуклеарним снагама – 89 одсто што је највиши ниво у историји.
„Наше Оружане снаге су данас по степену модернизације на водећим позицијама у свету, док смо по одбрамбеним расходима на деветом месту“, рекао је Шојгу.
 
– У 2021. години руска војска је добила преко 150 нових и модернизованих летелица, а следеће године биће јој испоручено преко 260, укључујући два стратешка бомбардера Ту-160М. У Ваздушно-космичким снагама формиран је пук авиона МиГ-31 који су наоружани хиперсоничним ракетама „Кинџал“.
– Ратна морнарица Русије у току 2021. године добила је четири ратна брода и три подморнице, а следеће године морнари би требало да добију још 11 бродова и пет подморница. Планирано је да се до 2030. године укупно направе 34 брода и подморнице.
– У наредним годинама Русија ће се усредсредити на развој високо прецизног наоружања – до 2026. године имаће 30 одсто више носача таквог оружја и двоструко више различитих крстарећих ракета, рекао је Шојгу. Истовремено, неће бити заборављене ни традиционалније врсте војне технике: Копнена војска је ове године добила преко 2.400 јединица нове и модернизоване технике, а Ваздушно-десантне снаге скоро 500.

Одржавање борбене готовости

„Оружане снаге су испуниле све задатке који су постављени за 2021. годину. Њихове борбене могућности су повећане за 12,8 одсто. Осигуран је задати ниво одржавања борбене готовости земље“, констатовао је Шојгу.
– Према његовим речима, исправност војне технике у руској војсци одржава се на нивоу од 95 одсто, као и прошле године, а у авијацији значајно премашује 80 одсто, што је двоструко више него 2012. године.
 
– Такође је саопштио да је у војсци дупло више војника по уговору него војних обвезника, а две трећине њих имају високо или средње стручно образовање.
– Током свог обраћања руски лидер је констатовао да ниво борбене обучености руске војске наставља да расте, што су показали резултати стратешких војних вежби „Запад 2021“. Русија је ове године одржала и друге јединствене маневре – на пример експедицију „Умка“ на архипелаг Земља Фрање Јосифа.
– Пандемија вируса корона није утицала на високу борбену готовост војске захваљујући томе што је вакцинисано 100 одсто војника и 70 одсто цивилног особља.
 
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20211221/odgovor-ce-biti-zestok-o-cemu-je-putin-razgovarao-sa-vojnim-vrhom-rusije-1132668331.html

Један коментар

  1. Dragan Pik-lon

    Rusija je konacno uspostavila drugi polaritet.Vise NATO nije sam da bi mogao nekaznjeno da senluci po svetu i masakrira male narode.Kao sto je uradio sa nama na pedesetogodisnjicu svog postojanja.Gde je nasao sebi cilj-razaranje Jugoslavije.Po safovima srpskog bica.Po safofima naroda koji je dao milione zrtava za stvaranje te iste Jugoslavije.Bilo,ne ponovilo se.Pretekli smo i trebamo svu svoju nadu za boljem sutra upreti oci u snagu ruske vojske.To nam je jedini garant opstanka na trnovitom Balkanu.Britanci i Amerikanci su se pridruzili staroj nemackoj ideji-komadanja Srbskog bica sve do njegovog brisanja sa Kosmeta..Anglo-saksonska mrznja prema Rusima prevazilazi i mrznju prema Hitlerovoj nacistickoj Nemackoj.Avet se povampirila i Evropa je dostigla Hitlerove granice koje umesto njegovog vermahta opservise-NATO.Dok je NATO-a nema Evrope.Ne zaboravimo da je Evropa do Urala ,nije do Njujorka.Izmedju Brisela i njujorka je mutna bara.Evropljani nisu svesni da snazna Rusija cuva slobodu Evrope.To su shvatili Nemci,Francuzi(Hitler,Napoleon)jos da shvate i Britanci bio bi mir u kuci za sva vremena…..!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *