НОВИ КАНЦЕЛАР АУСТРИЈЕ ДОБРО ПОЗНАТ БЕОГРАДУ : КО ЈЕ КАРЛ НЕХАМЕР

Нови лидер Народне партије Аустрије (ОВП) Карл Нехамер важи за хардлајнера, који би могао странку вратити на стари конзервативнији пут.
Доскорашњи лидер Себастијан Курц, који је одлучио да се повуче из политике, у потпуности је реформисао странку, променио јој “политичку боју” из црне у тиркизну, и значајно подмладио руководеће кадрове.
Нехамер, који је био генерални секретар ОВП на почетку реформе странке, могао би вратити народњаке својој изворној конзервативној политици, мање либералнијој него под Курцом.

Критике због миграната

Сиве еминенције у странци, гувернери у више аустријских покрајина, одласком Курца поново су ојачали свој утицај у странци, који су делимично били изгубили због стриктног инсистирања претходног лидера да само он доноси одлуке како персоналне, тако и у вези курса странке. Нехамер важи за хардлајнера, што је доказао на месту министра унутрашњих послова, када је водио стриктну политику према мигрантима.
Нехамер је не само одбијао да прими избеглице из Авганистана, већ је желео и да враћа тражиоце азила у ту земљу после преузимања власти од стране талибана. Он се уједно залагао и за тешњу сарадњу са земљама Западног Балкана у борби против илегалне миграције, ставивши им на располагање људство и опрему.

Добра сарадња са Србијом

Са Србијом он је неговао добру сарадњу на месту министра унутрашњих послова, ове године је посетио Београд, а у Бечу, пре пар месеци, примио је шефа српске дипломатије Николу Селаковића и свог ресорног колегу Александра Вулина.
И током пандемије је Нехамер био чврст у ставу да треба кажњавати све који крше мере и локдаун. Нехамер је рођени Бечлија, који је, после школовања, добровољно пришао војсци где је завршио службу чином поручника. Затим је радио у обуци официра при Министарству одбране, ка и као тренер за комуникацију и у Политичкој академији ОВП.
На мети јавности нашао се после терористичког напада у Бечу, 2. новембра прошле године.
Оптуживан је да припадници Министарства унутрашњих послова нису спречиле атентат. Међутим Нехамер је приписао кривицу свом претходнику Херберту Киклу, актуелном лидеру Слободарске партије (ФПО), и скандалима у обавештајној служби за борбу против тероризма.
 

Реформа обавештајне службе

Због тога је спровео реформу обавештајне службе, коју је завршио пре пар дана са циљем повећања ефикасности. Нехамер ће имати тежак задатак, после свих турбуленција и афера, да поврати поверење у ОВП. На прошлим изборима странка је освојила више од 37 одсто гласова, а актуелно, у истраживањима, пала је на другу позицију, са свега 24 одсто подршке.
 
Нехамер је постао активан у партијској организацији ОВП након што је напустио војску, у почетку је радио са партијском академијом. Затим је био начелник одељења службе и мобилизације у седишту странке од 2007. до 2008. године, а одељења за обуку и умрежавање од 2008. до 2009. године. Затим је постао директор удружења Доње Аустрије партијске академије и сматран је блиским тадашњем заменику гувернера Волфгангу Соботки.
Током председничких избора у Аустрији 2016. године, именован је за заменског менаџера за Андреаса Кола из ОВП-а током кампање, али није успео да га спасе од историјски лошег резултата од 11%.

Напредак у политици

На савезним изборима 2017. Нехамер је изабран за представника Беча. Током каснијег формирања владе, био је члан преговарачког тима ОВП-а у области одбране. Изабран је за заменика председника парламентарне фракције ОВП 8. новембра и именован је за портпарола за медије.
Затим је 25. јануара 2018. наследио је Елизабет Кестингер и Стефана Штајнера на месту генералног секретара ОВП-а. У септембру 2018. такође је наследио Ефганија Донмеза на месту портпарола за интеграцију и миграције.
Нехамер се на савезним изборима 2019. кандидовао на петом месту на бечкој државној листи ОВП-а и на једанаестом месту на савезној листи ОВП-а. Такође је био један од пет процењивача ОВП-а у бирачком телу током избора. Током каснијег формирања владе, преговарао је у областима Европе, миграција, интеграција и безбедности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *