Норвешки официр: Да нисмо отворили паљбу на Албанце, уништили би Грачаницу

 
Кнут Фловик Торесен, историчар и норвешки официр који је био у мисији на Косову и Метохији, изјавио је да је поносан што је био норвешки официр када су 17. марта 2004. године војници из његове земље спречили Албанце да продру преко Чаглавице у Грачаницу и спале манастир.
Торесен је, препричавајући детаље дешавања мартовског погрома, рекао да су биле две чете норвешких војника које су браниле село Чаглавицу од 12.000 албанских демонстраната, истичући да су норвешки војници, за разлику од неких војника из других земаља, обавили добар посао за два дана.
 
„Имали смо преко 20 норвешких војника који су били рањени тих дана. Били смо такође принуђени да отворимо паљбу према албанским демонстрантима где су неки од њих изгубили живот. Ситуација је била, нажалост, неопходна да би спасили и одбранили напад. Сигуран сам да их нисмо зауставили на Чаглавици, они би дошли у Грачаницу и тамо уништили свети манастир, као што су урадили у многим другим местима на Косову“.
Он је, у интервјуу за приштинско „Јединство“, навео да мисли да је већина норвешких војника, који су били на Балкану и не само на Косову, дошла кући са другачијим ставом од онога што је представљено у медијима код куће.
Торесен је рекао да је на Косову као норвешки официр био 2001, 2003. и 2004. године и да су тада Срби живели у страшним условима.
 
„Деца која су ишла у школу морала су да имају војну заштиту. Стално су се дешавали злочини над Србима. Издвојио бих два случаја која су оставила дубок траг – убиство старијег брачног пара Столић у Обилићу и убиство српске деце у Гораждевцу. Било је и много инцидената, а све са циљем да се Срби протерају са Косова. Многи догађаји били су прикривени, а у западном делу света Косово је представљено као успешно обављена мисија“, указао је Торесен.
Завршавајући ангажман у војној мисији, вратио се струци – историји, изучавајући злочине НДХ и страдање српских заробљеника у нацистичким логорима у Норвешкој. Пише књиге, држи трибине и округле столове, а ускоро снима и филм да би доказао истину о страдању Срба, наводи портал „Јединство“.
 
ИЗВОР: https://rs.sputniknews.com/20211227/norveski-oficir-da-nismo-otvorili-paljbu-na-albance-unistili-bi-gracanicu–1132812919.html

2 коментара

  1. Dragan Pik-lon

    Srbe brane oficiri,naucnicii i istoricari dok UCK-hirurge brane NATO-klevetnici,ubice i hirurzi-antianesteziolozi.Istina je osvojila Evropu no da li ce imati ko da je cuje u SAD-ma?

    67
    1
  2. E neka si ISKREN.Pogledsće te Gospod Bog’ zbog tvoje istine i nagraditi a pogotovu što je danas i Oraznik Sretenje”🙏.
    Hvala ajo je to istina što ste ispričali i što dalje pričate.

    53
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *