НАЈВЕЋА НАБАВКА ОРУЖЈА ЈОШ ОД ЕПОХЕ ЈНА: Које наоружање добија Војска Србије у наредном периоду

ДРЖАВА ће од фабрике домаће војне индустрије у наредних пет година наручити наоружање, војну опрему и муницију за Војску Србије вредну 1,25 милијарди евра, што ову наруџбину чини највећом још од времена ЈНА.

Очекује се да од овог новца јединице добију нова борбена, оклопна и транспортна возила, пешадијско наоружање, оптику и балистичку заштиту, хаубице, као и модернизовано, али и тек развијено, савремено ракетно наоружање.

Ова набавка, уколико буде остварена, не само да ће драстично повећати ватрену моћ и способности оружаних снага, него ће бити и дуго очекивани импулс домаћој војној индустрији. Да би се створили услови да фабрике могу да прогутају овакав залогај, држава ће већ у првом кварталу Фабрике оружја и три војна ремонтна завода уложити 145 милиона евра. Овај новац биће потрошен на куповину технологије, погона и за модернизацију производње.

Генералштаб Војске Србије припремио је неколико спискова наоружања и опреме, потребних оружаним снагама, који су представљени државном врху на недавно одржаном састанку у Нишу. На најамбициознијој листи нашло се оружје и техника за коју је неопходно проширење постојећег војног буџета за најмање 500 милиона евра годишње.

Према петогодишњем плану набавки и дугорочним плановима опремања нашој војсци најпотребнија су борбена возила, ракетни системи, савремено стрељачко наоружање и пешадијска опрема.

Војнополитички аналитичар Владе Радуловић каже да ће окосница ове набавке бити већина технике из домаћег развоја, чији су носилац предузеће “Југоимпорт СДПР” и Војнотехнички институт.

Очекивано је и да војску појача изузетан самоходни вишецевни ракетни систем “тамнава” калибра 122 милиметра, а после више деценија речна флотила добиће и брзе борбене чамце.

– Део тог пакета највероватније биће и дронови, с обзиром на то да је већ најављена производња домаће беспилотне летелице “пегаз”. Саставни део набавке биће и покретање масовне модернизације тенкова М-84 и Т-72 и више артиљеријских средстава. Нема сумње да ће се на списку за набавку наћи и више хиљада комада нове модуларне пушке М-19, са два калибра, као и нове генерације муниције – набраја Радуловић.

НАБАВКА ВРЕДНА КАО РАТНИ БРОД

ВОЈСКА Србије ће у наредних пет година пазарити домаће наоружање и опрему у вредности целе ескадриле савремених борбених авиона или најбоље опремљеног ратног брода. Поређења ради, Хрватску ће 12 авиона “рафал” коштати 1,1 милијарду евра, а отприлике толико износи и појединачна цена коју ће Грчка исплатити Француској за најсавременију фрегату.

ИЗВОР: https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1067372/najveca-nabavka-oruzja-jos-epohe-jna-koje-naoruzanje-dobija-vojska-srbije-narednom-periodu

ВИШЕ НА ТЕМУ

БУДУЋНОСТ СРПСКЕ АВИЈАЦИЈЕ – СУ 75

Хрватски Рафал против српских МИГ – 29 СМ неће још дуго бити тема. Ово је будућност српске авијације!   Сухој С-75 Шахмат је пројекат руског једномоторног млазног ловца пете генерације. Развија га руска компанија Сухој. Намењен је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.