Курцшлус у ЕПС-у

Енергетски колапс који је Србија доживела у тренутку када се томе нико није надао само је оголио затрпане проблеме у нашем енергетском сектору, не штедећи никога у ланцу одговорности иако неки покушавају да се из њега извуку

Први снег, у децембру кад му је и време, ове године је обрадовао само децу, али и њих закратко. Викенд у белом (11. и 12. децембар) претворио се у ноћну мору када је у Србији дошло до енергетског курцшлуса а многа домаћинства остала без електричне енергије и грејања. И то само неколико недеља после успешних преговора у Сочију председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, када је договорена даља испорука гаса (за следећих шест месеци по окончаном досадашњем уговору) по старој цени од 270 долара за 1.000 кубних метара гаса, док Европу и свет дрмају енергетска криза и вратоломни скок цена енергената.

ЕНЕРГЕТСКА ПРЕСТОНИЦА СРБИЈЕ Добро, рећи ће неки, гас увозимо, али струју сами производимо. И то је тачно, а политички фактори нису пропустили прилику да се и ту похвале и намакну додатне поене. Иронија је хтела да један од њих у еуфоричном ликовању оде најдаље, али и доживи најжешћи деманти и то у сопственом „дворишту“.
Пре само два месеца председник општине Обреновац Мирослав Чучковић на твитеру је објавио фотографије тамошње термоелектране „Никола Тесла“ (ТЕНТ), поносно истичући да је енергетски систем стабилан и да је Србија спремна за предстојећу зиму. „У тренутку када се цео свет бори за угаљ и довољну количину струје, мудро вођена политика чувања енергетске независности од стране Александра Вучића и преданих радника Колубаре и ТЕНТ-а чини нашу Србију најстабилнијом и спремном за предстојећу зиму. Тако то раде прави домаћини“, твитнуо је Чучковић. Да би, штавише, месец дана касније пожелео председнику Вучићу добродошлицу у Обреновац: „Данас је велики дан за наш ТЕНТ И ПРОТЕНТ. Наши млади инжењери, наши мајстори и градитељи, показали су својих руку дело. Нови блок ремонтован месецима, за несметан рад школа, фабрика, болница и свих домаћинстава. Добро дошао, председниче, у свој Обреновац, енергетску престоницу Србије!“

ВАНРЕДНО СТАЊЕ Авај, „енергетска престоница Србије“ је 12. децембра прва „пукла“ а Обреновац и околина остали и без струје и без грејања иако им је највећа термоелектрана у Србији само на десетак километара удаљености. Због проблема у допремању угља и његове садржине, рад појединих блокова у ТЕНТ-у А привремено је заустављен, па су радијатори у Обреновцу постепено постајали све хладнији у недељу по подне. Проблеми су се убрзо проширили целом Србијом (ТЕНТ производи 50 одсто укупне електричне енергије). У неким местима, нарочито селима, струје није било више дана јер, уз искључења, снег је због неблаговременог и отежаног деловања екипа на терену оштетио далеководе и локалну мрежу, још увек у великој мери постављену на дрвене бандере. Многи путеви су били завејани и неочишћени због чега је у седам општина проглашено ванредно стање.
Да је било и приличног јавашлука, показује пример код Љубовије. Када је дошло до закрчења, због попреченог аутомобила на путу, у помоћ је „притекао“ камион с грталицом. Извукао је и померио аутомобил и онда се окренуо и отишао. Грталицу, како кажу очевици, није спуштао и чистио пут. Убрзо су сазнали да је у служби Ваљевске дирекције за одржавање путева, а да је у власништву једног познатог „заштићеног сведока“. Ово сазнање само је додатно озлоједило завејане људе на путу.
Тек, неумољиви бројеви показали су да је у недељу увече, 12. децембра, без струје било више од 136 хиљада људи и више од 2.200 трафостаница ван функције након што је испало шест блокова ТЕНТ-а од укупно осам. Била је то ланчана реакција јер је до „искакања“ дошло где год је употребљен „прљави“ угаљ с колубарског копа, што је потрајало неколико дана.
Србија је наједном, иако до тог тренутка енергетски обезбеђена, чак с перспективом да извози електричну енергију, била принуђена да увози огромне количине електричне енергије, гаса и мазута по врло неповољним светским ценама и да за то издвоји милионе евра. И то на дневном нивоу. Лепо је примећено да је „ћар појео вајду“ (договор у Сочију). Енергетски систем јесте враћен у нормалу, али је цена за то била огромна.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Tоплица

    Нас интересује да ли је свему овоме узрок наопака кадровска селекција, која је изгледа усуд ове власти, или нечија прљава намера да тог гиганта ослаби да би га неко јефтиније куповао ? Довољно смо се опекли за време претходне власти, да сада морамо да дувамо и на хладно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.