ЕКСКЛУЗИВНО: КО ЈЕ СРБИЈУ ПРИДРУЖИО ПЕТОМ ПАКЕТУ САНКЦИЈА ЕУ ПРОТИВ БЕЛОРУСИЈЕ?

Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, као и Исланд, Лихтенштајн и Норвешка придружилe су се петом пакету санкција Европске уније против Белорусије, наводи се у саопштењу спољнополитичке службе ЕУ.
„ЕУ је примила к знању посвећеност ових земаља и поздравља је“, наводи се у саопштењу ЕУ.
“Они ће обезбедити да њихове националне политике буду у складу са овом Одлуком Савета”, додаје се у саопштењу.
Почетком децембра ЕУ је објавила нове санкције Белорусији, што је пети пакет санкција од прошлогодишњих председничких избора у Белорусији. На петој листи санкција ЕУ за Белорусију налази се 17 појединаца и 11 организација. Сада је укупан број лица укључених у антибелоруске санкције Европске уније порастао на 183 физичка лица и 26 организација. Санкције укључују забрану уласка у ЕУ, као и замрзавање рачуна појединаца и организација. Поред тога, грађанима и компанијама ЕУ забрањено је да преносе средства лицима и организацијама која се налазе на овим листама.

Белорусија је, као одговор на санкције Запада, објавила да ће од 1. јануара на шест месеци увести ембарго на храну и одређену робу из ЕУ, САД, Канаде, Велике Британије и низа других земаља. На списку производа забрањених за увоз нашло се више од 20 група производа, међу којима су живе свиње, говеђе месо, свињско месо, кобасице, изнутрице, со, кондиторски производи, млеко, ораси, воће и друга роба. Забрана се не односи на робу за личну потрошњу, храну за бебе и др.

Србија се такође придружила рестриктивним мерама које је ЕУ 21. јуна увела Белорусији.
Такође, раније се Србија придружила ваздушној блокади Белорусије.

Након тога се огласио амбасадор Белорусије у Београду који је саопштио да је Белорусија “са неразумевањем примила одлуку Србије да се придружи рестриктивним мерама против наше земље”. 

Односи Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали после председничких избора у земљи, који су одржани у августу 2020. године, на којима је Александар Лукашенко победио по шести пут.

 

    • Council of the EU

 

    • Press release

 

    • 22 December 2021

 

  • 13:30

Declaration by the High Representative on behalf of the European Union on the alignment of certain countries concerning restrictive measures in view of the situation in Belarus

On 2 December 2021, the Council adopted Council Decision (CFSP) 2021/21251 amending Council Decision 2012/642/CFSP.

The Council Decision adds 17 persons and 11 entities to the list of persons and entities subject to restrictive measures set out in the Annex to Decision 2012/642/CFSP.

The Candidate Countries The Republic of North Macedonia, Montenegro, Serbia and Albania2, and the EFTA countries Iceland, Liechtenstein and Norway, members of the European Economic Area, align themselves with this Council Decision.

They will ensure that their national policies conform to this Council Decision.

The European Union takes note of this commitment and welcomes it.


1Published on 02.12.2021 in the Official Journal of the European Union no. L 430 I, p.16
2The Republic of North Macedonia, Montenegro, Serbia and Albania continue to be part of the Stabilisation and Association Process.

ИЗВОР: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/12/22/declaration-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-european-union-on-the-alignment-of-certain-countries-concerning-restrictive-measures-in-view-of-the-situation-in-belarus/

После свега, неко у Србији, неко из власти је преломио и увео санкције једној пријатељској земљи чији је председник, подсетимо, у јеку злочиначког бомбардовања НАТО-а 1999. године лично дошао у Београд да пружи подршку нашем народу, земљи која је сваког момента подржавала Србију.

И даље стоји питање: Ко је то учинио?

ИЗВОР: https://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=134303&Srbija-se-pridruzila-petom-paketu-sankcija-EU-protiv-Belorusije-, https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2021&mm=12&dd=23&nav_category=78&nav_id=2077461

3 коментара

  1. Tоплица

    Заиста ко је то са наше стране одлучио ? Није ваљда да је то неко од ученика оног ко се свакодневно мота по тв програмима ?!

  2. Учинила је кукавица која стално бира будале веће од себе и ставља их за премијере и министре, да свали свој кукавичлук на њих и да се учини већим.
    Исти кога је Клинтон тапшао по глупачи и Трамп држао на хоклици, а Рама водио ко мајмуна.
    Онај што је 20 година причао једно, па се окренуо злу за дан.
    Једино је имао храбрости да нападне Марију Захарову.

    Једна љигава нула, АЛИ коју смо као народ ЗАСЛУЖИЛИ.
    Слава Богу!

  3. крњача

    Вучич сигурно није, лично сумњам на Даницу Грујичић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *