ИЗМИШЉАЈУ ЗАХТЕВЕ ДА ПРОДУЖЕ БЛОКАДЕ: Јовановић организује протест иако су испуњени услови

ПРОТЕСТИ и блокаде путева широм Србије биће настављени и данас, иако су испуњена оба захтева – парламент је у петак усвојио измене Закона о референдуму и иницијативи, а пропис о експропријацији раније током недеље стављен је ван снаге.

Пошто су посланици изгласали законске измене, Саво Манојловић из организације “Крени-промени”, која је позивала људе на улицу, тврдећи да два акта постављају темеље за долазак компаније “Рио Тинто” и ископавање литијума у подручју Јадра, поручио је да ће одржати реч и прекинути окупљања. Ипак, Александар Јовановић Ћута, из “Еколошког устанка”, најавио је да се протест наставља и да ће саобраћај бити заустављен на ауто-путу, на Газели у Београду, али и у још 40 места широм Србије, а док се не раскину сви уговори са “Рио Тинтом”.

Поводом наставка протеста, председник Александар Вучић је рекао да је јасно да су захтеви испуњени и да су сви сагласни да су нови услови политичке природе.

– Што се тиче екологије, добијени су захтеви и сви су испуњени. Сви су то констатовали, а нови захтеви су политички и то сви људи знају. На грађанима је да процене. Држава је испунила захтеве народа који живи у долини Јадра, саслушао сам људе који су директно угрожени, а не политичаре.

Како је истакао председник, држава је показала грађанима добру вољу и испунила чак и неке политичке хирове, као по питању измена Закона о референдуму, пошто ће бити укинута такса од 30 динара за подношење народне иницијативе.

– Ако је то био тај страшан проблем за блокаду ауто-путева… Или то да референдум не може да се понови после две већ после четири године. Ето какав сам политички нос имао када сам се обраћао јавности – да ће, иако су сви захтеви испуњени, бити нових и да ће опет бити блокада. Раније нико није питао за екологију, људи су били забринути само за преживљавање и посао. Просечна плата у децембру биће већа од 600 евра, а у јануару већ између 618 и 620 евра. Људи сада живе боље и расту њихови еколошки захтеви.

– Опозиција има велику подршку, стотине милиона евра, велике шансе у условима језивих медијских притисака споља и унутра, социјалних мрежа. Увек је лакше нападати онога ко ради, него радити. Ипак, уверен сам да ће грађани на изборима донети правилну одлуку и процену за себе и будућност Србије.

Саво Манојловић, из “Крени-промени”, рекао је да су испуњена оба услова, да је битка свих грађана добијена и да блокаде престају, јер “не може да прекрши дату реч”. Неће бити ни најављиване прославе јер, како је навео, не могу да је праве док “људи који су се борили са нама, раме уз раме, настављају борбу са новим захтевима”:

– Имамо наредни корак. Све време смо инсистирали на изменама Закона о референдуму и народној иницијативи, зато што сада можемо преко народне иницијативе, сакупљањем 30.000 потписа, Скупштини да предложимо пропис којим ћемо онемогућити даље ископавање литијума, а о којем ће парламент морати да се изјасни. Скупљање потписа покренућемо у јануару, а пре тога нам треба мрежа људи волонтера са којима ћемо сакупити потписе – најавио је Манојловић.

Александар Јовановић, из “Еколошког устанка”, рекао је да сви који хоће да славе, нека одустану и придруже се грађанима у блокади до протеривања “Рио Тинта” из Србије:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *