Глас народа

Можемо ли нашу Србију да заштитимо од похлепе мултинационалних корпорација, од „Рио Тинта“ до ККР-а или „Блекстоун групе“ и његових пи-ар одељења у облику „Нове С“, Н1, листа „Данас“… Упркос пропаганди, сваки српски домаћин, баштиник наше слободарске традиције, морао би да зна шта му је чинити

Када се, крајем јула ове године, „рударски гигант ’Рио Тинто’“ похвалио „рекордним полугодишњим финансијским резултатима јер су цене сировина отишле у небо“, те је „захваљујући изузетним околностима на тржишту профит скочио за астрономских 271 одсто, на запањујућих 12,3 милијарди америчких долара“, објавила је „Скај“ телевизија из Аустралије, ова англо-аустралијска корпорација је својим акционарима најавила и да је за идућу годину „наменила 2,4 милијарде долара за пројекат Јадар у Србији, један од највећих гринфилд (енгл. зелено поље, какве ли ироније) литијумских пројеката на свету. Пројекат још мора да добије сва релевантна одобрења, дозволе и потврде за рад, уз ангажовање с локалним заједницама, Владом Србије и цивилним друштвом“.

ЧЕТИРИ КОНТЕЈНЕРА ЗА СРБИЈУ Лондонски „Гардијан“, позивајући се на „стенограме састанка између Европске комисије и директора ’Рио Тинта’, објављене на основу закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја“, открива и да су „званичници ЕУ обавештени да ће ‘радови на локацији започети од другог квартала 2022. – након избора у Србији’“ који би требало да се одрже, према најавама и законским роковима, до априла идуће године. Штавише, „четири транспортна контејнера од 40 стопа, с инфраструктуром за постројење за прераду литијума, кренула су из Аустралије за Србију. Пројекат добија на замаху“.
И преостало је још само да се власници суверенитета над том богатом и мученом земљом, дакле припадници српског народа и сви грађани Србије сходно њеном уставу, сагласе с овим плановима који ће директно утицати на њихове (све наше) животе… И народ и сви грађани у том су циљу слуђени подједнако. Добрим делом и зато што је у овој причи, чији се један део односи на „Рио Тинто“ а други на оне који би да се о то окористе, све окренуто наглавачке. Тако да ни ми, народ, ни они, грађани, не успемо да приметимо да смо сви заправо ми, а сви они су на супротној страни од наше.
Али хајдемо редом, од „Рио Тинта“ који је за шест месеци зарадио 12 милијарди долара, па ћемо доћи и до ККР-а који контролише имовину од преко 216 милијарди долара, и „Блекстоун групе“ која на располагању има 649 милијарди…

АБОРИЏИНИ ЕВРОПЕ Елем, „посвећени смо највишим стандардима заштите животне средине“, поручује својим акционарима поводом својих намера у нашем Јадру „Рио Тинто“, но и ти акционари и сви ми добро знамо, јер то би ваљда морало да буде јасно, да „Рио Тинто“ у Јадар не планира да уложи споменуте милијарде како би нам штитио животну средину већ да би у тој средини остварио профит, уосталом, што већи профит то боље.
Те утолико више пажње привлачи и следећи податак: „’Рио Тинто’ је наручио 12 студија о животној средини, и ниједну није учинио доступном када је ’Гардијан’ то затражио.“ Разуме се, није овде битан „Гардијан“ него чињеница да „Рио Тинто“ не жели да обелодани резултате студија о утицају свог рудника на животну средину у овом делу Србије.
Ово тим пре јер се „Рио Тинто“ налази пред судом због свог рудника угља у Мозамбику. У Пангуни, на Папуа Новој Гвинеји, оптужени су да су у делту реке Каверонг-Џаба бацили милијарду тона отпада из свог рудника бакра и злата; тек када је рудник престао с радом, пристали су да финансирају студију утицаја својих поступака на тамошњу животну средину и људска права. Монголска власт управо се налази у сукобу са „Рио Тинтом“ због начина на који ова корпорација управља својим рудником бакра у пустињи Гоби.
Док је у Аустралији директор задужен за ископавање руде гвожђа Сајмон Трот поднео оставку након признања да је компанија 2020. намерно дигла у ваздух пећину с археолошким остацима Абориџина старим 46 хиљада година.
Прошле године „Рио Тинто“ је остварио профит од 10,4 милијарди долара. Део профита потиче и из тог рудника гвожђа који је проширен тако што је компанија инвестирала новац у уништавање абориџинске пећине што је стајала на путу корпоративне добити. Случајно, и у Јадру постоји археолошко налазиште, некропола Пауље из бронзаног доба.
Срби су можда и навикли да буду третирани као Абориџини Европе. Али никада нису пристали на то.

[restrict]

ПОРУКА ЕМИРА КУСТУРИЦЕ На то нас сад подсећа и наш прослављени Емир Кустурица, који је „Вечерњим новостима“ рекао: „’Рио Тинто’ се показао као компанија која је јача од држава. Падале су државе у Латинској Америци, радили су шта су хтели у Аустралији, и моје искуство говори да је све ово што се дешава отишло предалеко, а да је једини начин да се ти колонијални завојевачи спрече – сједињавање народа и државе у борби против те немани.“
Кустурици треба веровати, јер зна о чему говори. Већ је успешно с Мокре Горе отерао копаче никла, најзад, све је то иста сорта загађивача наше природе у име своје добити.
Исту поруку упутио је и Новак Ђоковић. И одбојкаш Вања Грбић. Љубивоје Ршумовић рецитује своју песму гласом овог народа: „Домовина се брани реком / И рибом у води / И високом танком смреком / Што расте у слободи“… То је прилично детаљан списак онога што ће нестати ако своју земљу жртвујемо на олтару профита „Рио Тинта“.
Српски народ је слободарски. Своју слободу српски домаћин сад мора да брани од мултинационалних корпорација као што ју је некада бранио од Немаца или Турака.

УЛОГА БРАЋЕ РОКФЕЛЕР Што нас доводи и до улоге браће Рокфелер и њиховог фонда у читавој овој ствари.
Они финансирају „Крени-Промени“ организацију која подстиче протесте. Није проблем у протестима него у онима који подстичу, ово због основане сумње да нису незадовољни ониме што би „Рио Тинто“ да уради нашој животној средини, не живе они у њој, већ да наше незадовољство користе зарад својих циљева.
Уосталом, Фонд браће Рокфелер уплатио је новац поменутој организацији само месец дана након што је донела свој статут, годину дана након оснивања. Пробајте да направите организацију и да аплицирате за новац па ћете видети колико ћете добити.
У Агенцији за привредне регистре је као заступница удружења „Крени-Промени“ уписана Марина Павлић из „Србије у покрету“, чији су финансијери УСАИД, Фондација за отворено друштво Џорџа Сороша, „Траг фондација“ коју финансира, опет, Фонд браће Рокфелер… Све је то друштво које, као што знамо, никада Србији ништа добро није донело а да није њима било од користи, пречесто и нама на штету. Па зашто би сада било другачије.
Као што рече Емир Кустурица: „Како можемо да верујемо да Рокфелер финансира истеривање или заустављање ’Рио Тинта’ у Србији. Што би рекли ови на југу – ја у то не верујем… Тешко можемо веровати у то да Рокфелер финансира неке од покретача овог блокирања Србија и да притом има смисла за здрав живот Срба, а он би требало и држави и народу да буде најпречи.“
И још нешто. Свој део посла у том њиховом прегнућу обављају и медији окупљени у „Јунајтед групи“, чији се заједнички уређивачки одбор налази у Луксембургу. Н1, „Нова С“, „Данас“, да не набрајамо даље. Писали смо већ о томе. Сувласници „Јунајтед групе“ су инвестициони фондови ККР и БЦ партнерс, сувласник БЦ партнерса је „Блекстоун група“, сви заједно контролишу капитал вредан скоро хиљаду милијарди долара; то је онај свет високих финансија и ниских побуда. И уз то су сви они и сами на разноразне начине умешани у послове с литијумом, батеријама и обновљивим изворима енергије који почивају на свим оним прљавим технологијама које се сад нама подваљују. Тако да не смемо да искључимо из вида ни могућност да овдашња пи-ар одељења тих господара светских финансија, навијајући за протесте против „Рио Тинта“, само играју улогу која им је на уређивачком колегијуму у Луксембургу додељена у некаквом њиховом, међусобном, сукобу интереса…
Док о другој врсти гребатора о народно незадовољство због уништавања животне средине, попут Маринике Тепић и Брајана Брковића о којима смо на овим страницама већ писали, или Балше Божовића чији се отац налазио на челу компаније „Србијаникл“, заиста не треба више трошити ни речи.
А опет, то не чини мањом нашу потребу да са својом децом живимо у здравом окружењу. Макар и ако ће цену тога морати да плате непристојно високи профити „Рио Тинта“.

[/restrict]

Један коментар

  1. Tоплица

    Захвалност аутору на важним информацијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *