ДРЖАВЕ СЕВЕРНЕ ЕВРОПЕ ОДБИЛЕ ПЛАН МОСКВЕ

Министри одбране држава Северне Европе и Балтика саопштили су да европске државе ни под којим условима не могу прихватити предлог Русије о гаранцијама безбедности у Европи, саопштила је прес-служба министарства одбране Естоније.
 
На састанку министара одбране држава Северне Европе и Балтика учествовали су шефови одбране Финске, Естоније, Шведске, Данске, Норвешке, Летоније, Литваније и Исланда.
 
“Министри одбране држава Северне Европе и Балтика одржали су састанак посредством видео линка и сложили се да Русија представља највећу војну претњу за Европу. Министри су једногласни да западне државе ни под којим условима не могу прихватити захтеве Русије”, наводи се у саопштењу.
Како се наводи, министар Финске Кале Ланет ће у понедељак и уторак имати састанке са колегама из Пољске, Летоније, Литваније и Холандије са којима ће разговарати о тренутној ситуацији.
Подсетимо, руско Министарство спољних послова објавило је документ који је званична Москва послала НАТО-у по питању гаранција безбедности о којима је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин, а који се пре свега тичу ширења војног присуства Алијансе западним границама Русије.
 
Руско Министарство иностраних послова објавило је документ који је званична Москва послала НАТО-у по питању гаранција безбедности о којима је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин, а који се пре свега тичу ширења војног присуства Алијансе западним границама Русије.
Главна ставка у документу подразумева да Русија и САД неће размештати наоружање у територијама које могу представљати претњу за националну безбедност. Истовремено, Русија предлаже и да се на територијама земаља Европе не размештају додатне снаге у односу на оне које су размештене 27. маја 1997. године када је потписан Оснивачки акт Русија-НАТО.
 
Москва предлаже и да се постигне договор да ни Русија ни НАТО не размештају ракете средњег и малог домета у територијама које су у домету националних циљева.
Такође се наводи и да би Русија и НАТО требало да се договоре да не стварају ситуације које би могле да се протумаче као потенцијална претња.

Украјина не сме у НАТО

Русија предлаже Алијанси да се обавеже да Украјину неће убацити у савез, као и друге бивше совјетске републике.
Такође предлаже и да НАТО одустане од вођења било каквих војних активности у Украјини, источној Европи, Централној Азији и у Закавказју.
Поред тога, Русија предлаже и да се постигне договор да Москва и НАТО заједнички раде над спречавањем инцидената у региону Црног и Балтичког мора, како у водама, тако и на небу.
„Уговором би се Русија и чланице Алијансе обавезале да једни друге неће сматрати противницима. документа ће подржавати дијалог и сарађивати по питању успостављања механизама како би се спречили било какви инциденти на Црном и Балтичком мору“, наводи се у објави руског спољнополитичког ресора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *