ДОДИК: Ако се странци буду мешали, Српска неће изаћи на изборе

АКО се странци буду мешали у изборни процес, Република Српска неће изаћи на изборе и постоје механизми да се такви избори онемогуће, изјавио је ово у емисији Актуелно РТРС српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

– Не знамо како ће опозиција у Српској поступити, али ми знамо да ако дође до уплитања страног фактора у рад ЦИК-а, да нећемо учествовати у изборном процесу – појаснио је Додик.
Истакао је да Српска тражи потпуно неутралну ситуацију. Навео је и механизме које Српска може искористити.
-Довољно је да не дамо наше јавне установе на располагање и наше локалне заједнице могу да не формирају општинске изборне комисије. Дакле, ми тражимо да се реши питање избора члана Председништва и такође тражимо нова решења. Не може бити решење гласање у врећама, то више не може – појаснио је Додик.
Истакао је да то гласање у врећама представља највећи део политичке корупције.

– И ако се то не реши, размислићемо да не идемо на изборе. Не може бити фер и поштено ако се броје гласови два месеца након завршених избора. Дакле, ако неко жели у иностранству да гласа, а не може да дође у конзулат или амбасаду, нека се омогући да дође у БиХ и гласа. Ја сам за то да се плате путни трошкови – јасан је Додик.
Додик се осврнуо и на преговоре око Изборног закона.
– Српска је завршила своју дефиницију могућег решења. Оно што је важно, јесте да мора остати национални префикс – каже Додик.
Нагласио је да Хрвати предлажу добро решење.
– У Републици Српској то решење би било да Српска бира Србина и осталог кандидата за члана Председништва. Тако да се и остали могу кандидовати. То би писало и за Бошњаке и остале, тако и за Хрвате – појаснио је Додик.
Истакао је да Српска остаје при своме предлогу, али да се Хрвати и Бошњаци не могу договорити.
– Сав неуспех преговора је у Федерацији БиХ – рекао је Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *