ЦИА – ОБАВЕШТАЈНА ПРЕДСТАВА ЗА ЈАВНОСТ

Селективним скидањем ознака тајности с докумената ЦИА додатно маскира своју улогу у прљавим операцијама широм света

Средином децембра ове године ЦИА је скинула ознаке тајности с докумената који говоре о распаду Југославије. Наравно да на нашим просторима влада жеђ за таквим информацијама, којима клаузула „поверљиво“ даје посебну ноту мистичности. Многи су наивно помислили – ето, ЦИА све зна, коначно ћемо и ми сазнати истину како се једна, по свим мерилима стабилна држава, распала као кула од карата. У медијима су осванули бомбастични наслови „ЦИА предвидела распад Југославије“, „Десет година пре Титове смрти предвидели грађански рат“ и томе слично…

УБИСТВО КЕНЕДИЈА Сви који познају начине рада ове америчке обавештајне агенције знају да она „отварању досијеа“ и „скидању ознаке тајности с документа“ мора да посвети посебну пажњу, много више него друге обавештајне агенције на свету. Зашто? Зато што им је историја деловања препуна прљавих акција по свету које не служе на част ни њима ни Америци, него би требало да их се стиде и да се извињавају многим државама и нацијама по свету.Недавно смо видели вест да амерички председник Џо Бајден одгађа скидање тајности с докумената који говоре о атентату на бившег америчког председника Џона Кенедија, који се догодио у Даласу далеке 1963. године. Документа ће бити доступна јавности 15. децембра 2022, иако никоме није јасно шта би ту могло бити тајна након скоро 60 година од убиства. Бајден је одлагање оправдао епидемијом ковида 19, због чега архивисти тобоже заостају у својим истраживањима.
Шта то значи него да се и ту врше сурове селекције о томе шта и када ће се објавити, како би се на догађај бацило баш светло које одговара америчким институцијама, па и ЦИА.
Додуше, управо такво објашњење даје и Бајден: „Ово одгађање је потребно да би се спречио било какав напад на војну безбедност, на обавештајне операције, на одржавање јавног реда и на одржавање спољних односа.“ Ипак, нека документа су објављена и ко их добро проучи биће му све јасно, па и разлог одлагања скидања тајности. Прастара документа ЦИА треба да „докажу“ да су Кенедија убили Руси. Могуће да је једна верзија, од стотину којима су тумарали кроз истрагу, водила у том правцу (неке друге верзије говоре да су Кенедија убили они сами) јер је Ли Освалд наводно у периоду пре атентата путовао у Москву. Можемо се кладити да ће одабрана документа која ће бити објављена „показати“ да ипак Русија стоји иза Освалда.
У праву је председник Бајден да би се објављивање таквих података могло одразити на америчке међудржавне односе, али овде је циљ да се они с неким државама додатно заоштре, да се неке државе кроз та документа сатанизују, а САД прикаже као наивно невинашце. Није ли то у тренду с актуелном политиком према Русији?
Документа ће рећи и да су они одувек знали да је Русија зло, али, ето, због међудржавних односа нису хтели никоме то да кажу.

НОВА ПРЕВАРА Деценијама је ЦИА невољно само испуњавала форму демократског друштва – објављивала је поверљива документа након најмање 25 година од догађаја, али као и да није. На пример, скину ознаку тајности са 930.000 докумената (12 милиона страница), а цео свет им може приступити само преко четири рачунара у Вашингтону, под условом да је неки од рачунара слободан.
Наравно да су сви убрзо укапирали да је то превара и пуко задовољавање форме, па је ЦИА под притиском радознале јавности попустила и сада документа с којих је скинута ознака тајности објављују на свом сајту.
Али само наивни ће поверовати да је сада све у реду и да је истина коначно добила своју шансу. Нема ништа од тога, ради се о новој превари. ЦИА је нашла начин да, детаљним проучавањем ефеката које ће изазвати документа о неком догађају, одабере документа која се могу објавити, а садржај оних других можда нећемо сазнати никада. Тако стара документа поново служе у актуелне сврхе – да дају лажну слику и поправе углед ЦИА и САД.
Јер та документа од деструктивне и разарајуће машинерије као што је ЦИА праве немог и неутралног посматрача и записничара догађаја који су настајали „спонтано“, без њиховог мешања. Како би Американци рекли, то није само лаж него проклета лаж.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Један коментар

  1. Tоплица

    Познато нам је да су Немци, пред напад на Пољску у Другом Св. рату инсценирали напад Пољака на њих, што је у нашим школама изазивало гађење али и веру да је то први случај такве бестијалности. За данашњи НАТО Немци су оно извели онако по немачки – сирово, банално, пресно. Ово после поменутог рата, делује као разврат морала и човечности уопште. Но да не бисмо били у недоумици знају ли ти агресори за позитивне кодексе морала, довољно је да се осврнемо на њихову писану реч, на кинематографију исл. Сведоци смо на пример да сваки наш квиз, укрштене речи и друго, обилују питањима о америчким глумцима, филмским редитељима итд., а да то никоме није зачудно. Напросто то се прима као а priori, подразумевајуће. Глумац је подигнут на пиједестал изнад сваког смисла. Подсетимо се да је глумац заправо медијатор између стварног аутора неког уметничког дела и масе којој се та уметност нуди. Добродошао је посебно тамо где масе немају навику читања али има ту још понечега. Читање је активност слободног избора ! Глумом се пропаганда сипа у главе посматрача непосредно и непогрешиво ! Само тако смо прихватили неке друштвене системе мат’те не као рајеве ! Непосредно сведочимо за Енглеску и Америку. Тек сад назиремо пукотине на лажним плаштевима и просто нам смета кварење укорењене слике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.