АМЕРИЧКИ ПЛАН ЗА СРБЕ: Смекшана Клинтонова политика тражи – згазите сопствене националне интересе!

Пише: Никола Јоксимовић

Према ономе што је кандидат за америчког амбасадора у Србији Кристофер Хил рекао сведочећи пред Одбором за спољне послове Сената, његов мандат у нашој земљи биће у складу са политиком коју је водила некадашња администрација Била Клинтона, само на мекши начин – прилагођена новонасталим околностима.

Овако поруке Кристофера Хила коментаришу саговорници Спутњика, политички аналитичар Драгомир Анђелковић и научни сарадник Института за европске студије Александар Гајић.
Хил се, подсећамо, у свом обраћању сенаторима који треба да одобре његово именовање, осврнуо на питање преговора између Београда и Приштине, ситуацију у БиХ, као и на односе између Србије са једне и Русије и Кине са друге стране. У одговору на питања сенатора, Хил је рекао да га забрињава низ питања која се тичу Србије и Западног Балкана.
Он је рекао да је ситуација у БиХ све проблематичнија, да Република Српска предузима кораке, како би преузела надлежности у областима правосуђа и заједничке војске, али да је српски председник Александар Вучић био веома јасан да неће бити промена и да подржава континуитет у овим областима.
Србија је кључни фактор за стабилност и напредак Западног Балкана, рекао је Хил и позвао Београд да нормализује односе са Приштином. Према његовим речима, „узајамно признање је најбољи начин за напредовање“, а дијалог између Београда и Приштине, који се води под покровитељством ЕУ, најбољи је начин да две стране реше разлике.

Политика Кристофера Хила – политика деведесетих

За Анђелковића, Хилове поруке о Косову и Метохији су крајње апстрактне, али суштински некоректне јер говори о преговорима, а не дефинише кривца за њихов застој, нити ко је изазвао проблем у нормализацији односа, а јасно је да су то урадили Албанци.
 
„Ко год не каже ко је изазвао проблем, стаје на страну Албанаца и јасно је да су преговори били покушај варања Србије како би Албанци добили статусно решење какво желе кроз причу о техничким преговорима. Отуда, Хил врло перфидно стаје на страну Приштине“, сматра Анђелковић.
Хилови ставови о Косову и Метохији су предвидиви, напомиње Гајић. Хил, додаје наш саговорник, сматра да су досадашњи преговори уродили плодом, али недовољним, да је посредничка улога ЕУ недовољна, као и да САД морају да се активније укључе у процес. Да Американци покушавају да преузму примат над Бриселом у преговарачком процесу о Косову и Метохији видели смо и по понашању специјалног америчког изасланика за Западни Балкан, Габријела Ескобара, наводи Гајић.
Чињеница да у Србију за амбасадора долази ветеран као што је Хил, показује да Вашингтон жели да интензивира утицај и да изврши јачи притисак на Србију. Међутим, не види се на који начин.
„Он очигледно сматра да је ЕУ та која треба да буде мамац на основу кога би Србија требало да учини уступке око неког вида признања, односно узајамног признања Србије и Косова као независне државе уз неке бенефите које би дала ЕУ. Али, не видим на који би начин приморали Брисел да прими у чланство или да отвори кластере Србији и приморали је да прогута оно што се од ње тражи по питању односа са Приштином“, наглашава Гајић.
„Овде се говори о томе да Америка ни на који начин не жели да промени слику о Балкану из деведесетих и да је обраћање Кристофера Хила пред сенатским Одбором за спољне послове политика која је формирана за време Клинтона и Мадлен Олбрајт и да они из тих оквира не могу да изађу, како по питању Косова, тако и по питању свих осталих кључних питања у овом региону“, каже Гајић.
 
Оно што се може прочитати из Хиловог обраћања је да будући амерички амбасадор као да очекује да Београд дигне руке од својих националних интереса, односно од Републике Српске, сматра Анђелковић, називајући америчку политику према БиХ лукавом игром.
 
„Он поручује да Додик прави проблеме и да Америка неће прихватити рушење дејтонске БиХ, а заправо је баш Америка са својим партнерима рушила дејтонску БиХ јер је отимала овлашћења Републици Српској. Додик не тражи ништа друго осим заштите уставног поретка у Бих онако како је дефинисано у Дејтону. А онај ко се бори за уставни поредак, не руши државу, већ је учвршћује“, констатује он.
Хил је прећутао да су потези српског члана Председништва БиХ Милорада Додика изнуђени покушајима да се БиХ дедејтонизује и унитаризује, сматра Гајић. Тврдњом да је Додик реметилачки фактор у БиХ, Вашингтон подржава унитаризацију те државе уз наду да ће Београд оставити на цедилу Републику Српску.

Америка Србији не може да понуди ништа боље од овога што нуди сада

Као забрињавајућу Хил је оценио и сарадњу Србије са Русијом и Кином. Седамдесет пет година од Другог светског рата, Вашингтон посматра Београд као специјално место где не жели раст руског утицаја.
„Не треба да будемо само опрезни, већ и да будемо спремни да покажемо да ми нудимо бољи модел и алтернативе. Није довољно рећи да има проблема у прихватању кинеских и руских предлога. И то ц́е бити моја намера, ако моја номинација буде потврђена“, истакао је Хил.

2 коментара

  1. Tоплица

    Основно питање је: можемо ли ми за било шта да дамо оно што се не даје никоме ни за шта ? Зашто мисле да бисмо ми то могли у време кад знају да на тако нешто не пристаје нико ? Како их одагнати од таквих замисли и економски прећивети ? Радимо ли ми ишта на том стратешком питању ? Данас није довољно бити патриотом, потребно је бити мудрим патриотом. Неке алтернативе рекло би се да има. Такорећи пола Света са светом земљом, братском Русијом, нас разуме и солидарише се са нама. Може ли то да се поступно преточи у одрживи развој и опстанак ? Са Западом је извесан само наш крај, и то све са њиховим лилихипом у руци.

  2. Dragan Pik-lon

    Albanci(Pristiina)su uvek zeleli samo jedno-nezavisnu drzavu na srpskoj zemlji.To da zele pregovore o tehnickim stvarima iskoristiti da navrnu vodu na svoju vodenicu,tj ka nezavisnosti im je omogucio Beograd.Kako?Tako sto je Presednik Vucic podigao pregovore na najvisi nivo.Na nivo Presednika Republike.Tako je(nesvesno?!)dao legimitet pristinskoj strani.Jer srbija nema sta sa Pristinom da deli.Moze jedino da deli nesto sa Albanijom.Jer obe zemlje imaju veliku dijasporu kod onog drugog.Osim toga to bi bio taj najvisi nivo jer su Srbija i Albanija clanice UN-ja.Osim toga samo dogovor izmedju ovih dveju drzava vodi ka sveobuhvatnom resenju.No,bojim se da se nasa vrhuska previse zaglibila u zivo blato i nije u stanju da se izbori za ovaj-ravnopravni dijalog.SAD-ve nece popustiti,nece ni Rusija.Dok ce malena Srbija ponovo izgubiti 100 godina u razvoju prema demokratiji.Znaci,moramo pregovarati sa Tiranom.Ili da primenimo hrvatsko resenje -Hrvatska bez Srba,citajte Kosmet bez Albanaca.Na taj nacin bi pogazili Jasenovac,Jadovno…i Tudjmanovu ´´Oluju´´.Mi nismo taj Narod.Resenje moramo postici dogovorom jer samo tako gradimo buducnost i suzivot sa susedima.Da bi iole Srbija dosla do ovog puta-pregovora sa Albanijom,moramo promeniti ovu vlast..Jer bas ona je stala na put nase buducnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *