Tempora mutantur, nos et mutamur in ilis

У сусрет Српским данима осигурања

Тempora mutantur је латинска изрека и односи се на промене које доноси проток времена. Појављује се у разним облицима и дужинама, често и као Tempora mutantur, nos et mutamur in ilis што значи „Времена се мењају, мењамо се и ми с њима“.
У Удружењу осигуравача Србије, које ће од 24. до 26. новембра организовати традиционалне Српске дане осигурања, кажу да је пандемија, изазвана вирусом корона, потпуно променила сектор осигурања. Променили смо се и ми, као корисници услуга осигурања, али и као обични људи са свакодневним потребама и жељама. Због тога су у УОС-у одлучили да управо та изрека буде мото овогодишње Конференције.
Какве промене је осигурање доживело због короне?
Можда је рано да се каже да су промене корените, али нисмо далеко од те формулације. Искуство је потпуно ново и за осигураваче, јер се с оваквом кризом нисмо срели у претходних сто година и сигурно је да ће корона дефинисати нашу епоху. Најважнија промена из угла осигуравача је то да је дигитализација спроведена готово преко ноћи. Сада се полисе купују онлајн, многе се и не потписују већ је уговор важећи од тренутка плаћања полисе, штете се пријављују, а многе и процењују онлајн. Тиме што су на време схватили да неће моћи да опстану ако се не прилагоде новим условима и измењеним потребама клијената, осигуравајућа друштва су показала флексибилност и учврстила поверење код грађана. Отуда и на крају прве половине ове године достигнута премија од 514 милиона евра, што је раст у односу на исти прошлогодишњи период од 8 процената. Клијентима су понуђене нове или измењене постојеће полисе, прилагођене њиховим новим потребама и новим условима живота и рада.
У ком смислу је промењено понашање клијената?
Расту потреба и свест људи да буду осигурани, а кључна реч постала је ризик. Постали смо свеснији ризика по здравље и живот, сопствену и безбедност породице или могућности губитка посла. Примера ради, од почетка пандемије повећана је продаја полиса добровољног здравственог осигурања за скоро 2 посто, полисе путног здравственог осигурања су незамисливе без укљученог ризика од короне, повећана је и потреба за финансијском сигурношћу у случају губитка посла, иако је то код нас још на нивоу гаранције према банкама. Из угла компанија, појачани су ризици од губитка тржишта, смањених прихода услед прекида пословања и отежаног кретања људи и протока роба, прекида пословања или појачане опасности од сајбер напада. Криза нас је научила томе да унапред морамо да будемо спремни на ризике и да се на време заштитимо.
Ближе се Пети Српски дани осигурања. Пандемија ће, претпостављамо, бити главна тема?
Говорићемо о пандемији из свих могућих углова – осигуравача, банака, здравствених институција. Одговорићемо и на питања како корона утиче на осигурање у свету, да ли су и колико домаћи осигуравачи сигуран партнер у условима великих криза, да ли треба мењати законе, која је улога заштитника грађана. Организоваћемо два округла стола. На првом говорићемо о томе да ли смо и шта научили из ове кризе и да ли смо, као индустрија, спремни на неку нову пандемију. Другог дана Конференције округли сто биће посвећен здравству, јер је очигледно да ту нешто треба мењати. Ако државни систем буде и даље потпуно посвећен пандемији, као до сада, на дуге стазе имаћемо још већи проблем да се лечимо и потребно је неко решење. Бићемо у прилици да чујемо шта о томе кажу представници и државног и приватног здравства и свих осталих релевантних институција. Очекујемо присуство представника Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, представника приватне праксе, осигуравача, али и министарке Дарије Кисић Тепавчевић, која има огромно искуство из Кризног штаба, а сада је део Владе Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *