Русија: Илузија је да НАТО доприноси јачању регионалне безбедности – сетите се Југославије

 
Тврдње о томе да присуство НАТО-а доприноси јачању регионалне безбедности су илузија, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије као одговор на „Митове о односима Русије и Алијансе“ које је објавио НАТО.
„Треба се присетити последица НАТО бомбардовања Југославије, уништавања либијске државности. Последњи пример је Авганистан. Двадесетогодишње присуство контингената НАТО-а у Авганистану, затим њихов нагли ‘бег’ нису остварили ниједан од планираних циљева. Ситуација се само погоршала“, констатује руско МИП.
„Притом, наше мере реаговања су адекватне, сразмерне и уздржане“, наглашава се у саопштењу.
 


„У последње време примећујемо значајно повећање војног присуства НАТО-а у црноморском региону. Учестале су посете ратних бродова са ракетним наоружањем, летови америчке стратешке авијације, одржавају се велике војне вежбе, укључујући и непланиране. Практично сваке недеље наша средства за објективну контролу идентификују преко 50 извиђачких авиона и беспилотних летелица које крстаре дуж наших граница“, подсећа руска страна.

Такође Министарство констатује да је читава колективна одбрана НАТО-а концентрисана на „источном крилу“.
„Очигледно Алијанса нема других проблема. Тероризам, безбедносне претње из других региона немају исти значај као опасност која наводно долази од Русије“, наводи се у објави.
МИП Русије истиче да је „неконтролисано ширење Алијансе“ праћено размештањем војне инфраструктуре на тим територијама, а она се користи за поткрепљивање конфронтационе реторике НАТО-а и „потенцијално може бити употребљена за брже пребацивање тешке војне технике и трупа оружаних снага – земаља Алијансе на границе Русије“.
„Ширење Алијансе појачава тензије. НАТО оптужује Русију за војну активност у контакт-зонама. Али те зоне су се појавиле управо услед ширења НАТО-а“, подсећа Министарство.
 
Русија на крају поручује да није ништа учинила да погорша односе са НАТО-ом, те да је кривица за њихову деградацију у потпуности на Алијанси.
Извор: https://rs.sputniknews.com/20211130/rusija-iluzija-je-da-nato-doprinosi-jacanju-regionalne-bezbednosti–setite-se-jugoslavije-1132047186.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *