Потрошна роба

Одлазак Зорана Заева

Још актуелни северномакедонски премијер је парадигма западног односа према Балкану. Испунио је све што се од њега тражило, али не и очекивања народа, који је на локалним изборима показао да ни с тако кротком и послушном земљом као што је бивша Македонија неће све ићи баш глатко и предвидиво

Стару изреку „обећање – лудом радовање“ на својој кожи је најбоље осетио премијер Северне Македоније Зоран Заев. Уместо да своју земљу крупним корацима поведе ка Европској унији, како му је то најављивано и обећавано са Запада, више му се „смеши“ губитак власти и одлазак у опозицију, ако већ не и потпуно напуштање политичке сцене. После четири године власти његовог Социјалдемократског савеза (СДСМ), по завршетку локалних избора, премијер Заев је најавио оставку на обе функције – премијера и лидера СДСМ-а.

ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЋАЊЕ Након првог круга, одржаног 17. октобра, који је најавио победу опозиције, овакав исход био је очекиван. Најавио га је сам Заев. „Други круг 31. октобра за мене је all in“, покерашки је ризиковао Заев, стављајући своје функције као залог за кандидатуру Петреа Шилегова за градоначелника Скопља, па ако он изгуби, најавио је да одлази. То се и десило.
А новоизабрана скопска градоначелница Данела Арсовска, иначе независна кандидаткиња подржана од стране опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, одмах после првих незваничних резултата према којима се видело да убедљиво води у Скопљу, поручила је Заеву: „У понедељак очекујемо његову оставку.“
Зоран Заев није чекао понедељак већ је у недељу вече, одмах по сазнању незваничних резултата избора, поручио да подноси оставку на место премијера и лидера владајућег СДСМ-а због пораза те странке.
Одлуку да поднесе оставку коалиционим партнерима је образложио као чин личне одговорности за изборни пораз, са циљем очувања сопственог достојанства и интегритета након што нам је „ЕУ залупила врата пред носом“. Рекао је и да ће га, уколико остане премијер, опозиција свакодневно п(р)озивати на оставку, што би створило лошу климу у друштву, навео је македонски дневни лист „Слободен печат“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *