ПОМОЋ МЛАДИМА У ТРАЖЕЊУ ПОСЛА

НИС и СОС Дечија села Србија одржали циклус едукативних радионица

Како би помогла младима који се налазе у систему алтернативног старања да се боље припреме за процес запослења и проналазак одговарајућег посла, НИС се прикључио програму „Youth Can!“, који заједнички реализују Центар „Јаки млади” и СОС Дечија села Србија. Представници компаније су учествовали у радионицама чији је циљ била едукација младих у области запошљавања и економског оснаживања.

Радионице је похађало 47 младих, узраста од 16 до 30 година, а подршку су им пружили стручњаци из области људских ресурса компаније НИС. Експерти из НИС-а су своја искуства и вештине у области запошљавања поделили са младима и омогућили им да на савремен и интерактиван начин стекну практична знања од значаја за процес запослења, што најчешће представља основни и најзначајнији корак у осамостаљивању. Радионице су одржане у онлајн формату, у складу са епидемиолошком ситуацијом у земљи.

Прва у низу радионица била је посвећена конкурисању за посао, начину на који се пише CV, припреми за разговор са потенцијалним послодавцем и презентовању знања и вештина у току интервјуа, док су на другој радионици младима пружени савети о томе како да се издвоје од осталих кандидата писањем мотивационог писма. Трећа радионица је организована у форми симулације интервјуа за посао у току којег су млади у појединачним разговорима са искусним професионалцима компаније НИС имали прилике да сазнају како у пракси изгледа интервју за посао, али и да добију практичне савете у вези са пријављивањем за радно место. На четвртој радионици полазници су имали прилику да добију корисне информације у вези са обавезама послодавца и кандидата приликом запошљавања и дефинисања радних односа.

„Драго нам је да смо имали прилике да овим дивним младим људима омогућимо да сазнају више о томе како могу да се представе у што бољем светлу будућем послодавцу и шта је то што могу да издвоје у својим биографијама, а штa им може обезбедити предност  у односу на друге кандидате. Надамо се да смо бар делимично успели да остваримо заједнички циљ, а то је да се умањи трема учесника при разговорима за посао и да схвате колико су темељна припрема и самопоуздање важни“,  истакла је Мариана Петровић, HR бизнис партнер  у компанији НИС.

Своја искуства са радионица је поделила и Мила Ђокић, учесница програма „Youth Can!“: „Научила сам да је за будућност важно константно се едуковати и активно се припремати за осамостаљивање. Чини ми се да већина мојих вршњака не прави планове на дуже стазе, а мени је управо то потребно како бих се осећала сигурно. Зато се радо укључујем у све радионице које организује тим Центра „Јаки млади“. Присуствовала сам и радионицама које је организовала компанија НИС. Биле су ми изузетно корисне. Сада много лакше састављам своју радну биографију и одлазим растерећенија на разговоре за посао. Јако сам захвална едукаторки компаније НИС која нас је током радионица непрекидно подстицала да се активно укључимо и са њом размењујемо искуства. Био је то добар начин да се ослободимо и да елиминишемо предрасуде да нас компаније посматрају другачије с обзиром на то да долазимо из система социјалне заштите.“ 

Додатна информација:

СОС Дечија села Србија и компанија НИС дуги низ година негују сарадњу у области селекције кадрова међу младима којима подршку у осамостаљивању пружа ова организација.  НИС је снажно посвећен спровођењу најсавременијих тенденција и унапређењу пракси у области људских ресурса, што је и један од циљева одрживог развоја до 2030. године – „Достојанствен рад и економски раст“.  Из НИС-а поручују да ће, као друштвено одговорна компанија са израженом визијом о важности образовања и креирања окружења које пружа једнаке шансе свима, наставити са подршком осетљивим категоријама друштва.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *