ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Поход на Босну

Ко је све могао да се нађе под америчким санкцијама које Ескобар помиње у контексту РС, а није, и зашто није?

Није Габријел Ескобар тек прошетао чаршијом и пробао сарајевске ћевапе како му је то Вишковић пре доласка у Босну топло препоручио. Иза њега су остала три састанка са члановима Председништва БиХ, од којих је, по сопственом признању, онај с Милорадом Додиком био најочекиванији. Уместо санкција, заменик помоћника државног секретара САД понудио је тему инвестиција у економију. Зашто да не, надовезао се Додик, понављајући свој став да Република Српска неће ни за корак узмаћи од својих задатих циљева због којих је, данима уочи посете Сарајеву, Ескобар претио казнама и намах заборављеним санкцијама. Шта ли се крије у данајским даровима изасланика САД задуженог за Балкан, те како је за СДА он човек не само за „унутрашња питања“ већ и за прикривања оних ван граница Босне?

САНКЦИЈЕ СУ САМО ЗА ОДАБРАНЕ Све последице Ескобаровог похода на Босну тешко је одмах сагледати, али можда важније од изреченог на састанцима јесте још једном потврђена, упадљива и дубока веза између СДА и САД. Док се његова посета надвила као тежак и претећи облак над Републиком Српском, Федерација је могла да одахне – с правом уверена да никада неће одговарати ни за једног свог штићеника који је сејао смрт по свету, не изузимајући ни Америку.
Од 1991. до 2021, захваљујући СДА, БиХ важе за центар свјетског тероризма. У другом мјесецу 1996. најважнија Ал Kаидина војна формација на планети – одред Ел Муџахедин бројао је 1.774 војника, међу њима немало проповједника. Послије рата плански, и уз подршку западних обавјештајних служби, ратници џихада су се распоредили по цијелом свијету, организујући терористичке акције. После Дахрана и Адена уследили су Најроби, Дар ес Салам, Њујорк, Мадрид, Лондон, Париз, Брисел, Ница…
Најважнији актери Операције 9/11 – напада на Куле близнакиње – поседовали су држављанство БиХ и били учесници у рату деведесетих. Они, рецимо, никада нису фигурирали као повод за санкције СДА, иако је доказана њихова веза и заједничка улога у свјетском тероризму.
Отуда је тешко утврдити гдје се завршава СДА а гдје почиње САД, те како Америка толерише убиства својих грађана страдалих од руке босанских терориста.

ПОРЕКЛОМ ИЗ БОСНЕ Три године послије напада 9/11 наоружани Сулејман Таловић је у Солт Лејк Ситију усмртио пет особа, прије него што је полиција убила њега. Два сата након пуцњаве људи су и даље били затворени у тржном центру јер је полиција цијели комплекс прогласила мјестом злочина, затворила га и постепено евакуисала.
Према полицијском извјештају, Таловић је при уласку у тржни центар наишао на двоје случајних пролазника и одмах запуцао на њих. Уследио је пуцањ у жену, а затим још петоро људи. Прије него што га је полиција убила, пуцао је у још неколико људи. О томе се није баш много говорило.
Адис Медуњанин, поријеклом из Босне, проглашен је кривим према свим тачкама оптужнице, укључујући ону за коришћење оружја за масовно уништење, неколико покушаја убистава и пружање подршке страној терористичкој организацији, Ал Каиди, чији је било члан. Доказано је да је Медуњанин дошао у Пакистан с двојицом сарадника, Најибулахом Зазијем и Зареином Ахмеџајем, који су му помогли у планирању напада. Обојица су признали кривицу и свједочили против Медуњанина.
Медуњанин се прво хтио придружити талибанима, да би на крају био регрутован у редове Ал Каиде с једним циљем – извршавања самоубилачке мисије у САД. Он и два сарадника планирали су да торбе напуњене експлозивом активирају у подземној жељезници. Овом босанском имигранту је готово у тајности 7. септембра 2012. прочитана пресуда због планирања терористичког напада на подземну жељезницу у Њујорку.

СВЈЕТЛИ ПРИМЕРИ ПАТРИОТИЗМА Још једно потпуно тајно суђење одиграва се у бази Гвантанамо. Главни осумњичени терети се да је мозак операције 9/11. Зове се Халид Шеик Мухамед, слови за угледног грађанина и држављанина Босне, кога СДА често наводи као свјетли примјер патриотизма.
И Мирсаду Кандићу, Бошњаку из Пећи, најављено је ново „америчко суђење“ – због тероризма. Његово суђење као регрутеру и обавјештајцу за терористичку организацију Исламска држава (ИСИЛ-ДАЕШ), најављено у Њујорку априла 2022, неће бити медијски експонирано. Сумњичи се да је у Исламску државу довео више од 20.000 терориста, због чега је и депортован из Босне новембра 2017. Подсетимо да је у БиХ допутовао авионом, с украјинским пасошем на име Иван Поповић, да би шест мјесеци провео у сарајевском насељу Грбавица. Кад су га припадници Државне агенције за истраге и заштиту БиХ лоцирали у изнајмљеном стану, Кандић је код себе имао два лажна пасоша, од чега је један државе БиХ, издат на име Един Радончић.
Утврђено је да је у БиХ користио 10 идентитета и пасоше шест земаља којима је путовао од САД преко Панаме и Бразила до Турске, Сирије и Њемачке.
Један од његових регрута био је Џејк Биларди, аустралијски тинејџер назван Џихади Џејк, који је извео самоубилачки напад у Ираку у марту 2015. Kандић је помогао Билардију да отпутује из Мелбурна у Истанбул 2014. и обучио га је како да изведе напад. Утврђено је и да постоји опасност од бијега, на основу његових путовања у иностранство, боравка у Турској и БиХ и лажних докумената, али и способности да заобиђе ограничења и листе особа којима је летење забрањено.
Али ништа од овога неће бити тема за размишљање Габријелу Ескобару. Санкције терористима, из БиХ и с Kосова, никада америчка влада није доносила нити изрицала. Црни облак претњи надвија се само над Републиком Српском. СДА може да одахне, изгледа да је њен мир гарантован количином проливене крви.

Један коментар

  1. Tоплица

    Браво господине Џеваде ! Овакве информације и посеђања на повестку дана !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *