На Филолошком факултету у Београду промовисан уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“

Савремени уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, први те врсте у Србији, намењен брзом савладавању почетног нивоа руског језика за одрасле, промовисан је вечерас на Филолошком факултету у Београду. Издавач је Центар Руског географског друштва у Србији, а издавање је подржала компанија НИС.

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ рађен је на савремен начин, по угледу на актуелне уџбенике страних језика, са модерном и иновативном методом учења. Коришћењем „Ни пуха ни пера!“ уџбеника, на занимљив и сликовит начин, кроз упознавање културолошких сличности и разлика између Србије и Русије, у потпуности ће се савладати почетни ниво руског језика, а у стицању комуникативних способности помоћи ће бројни примери из породичног, студентског и пословног окружења, али и свакодневног живота у Русији.

Декан Филолошког факултета у Београду, Ива Драшкић Вићановић, рекла је овом приликом да катедра славистике има веома дугу традицију и да јој је недостајао управо овакав, савремен уџбеник, израђен модерном методом, који добро комуницира са младим људима.

Управник Катедре за славистику, Далибор Соколовић, навео је да се из искуства може рећи да је уџбеник веома користан и практичан за коришћење.

Саветница заменика генералног директора НИС-а, Снежана Лакићевић, истакла је да је уџбеник „Ни пуха ни пера!“ продукт оптимизма, знања и синергије најзначајнијих институција у земљи.

„Са једне стране ту је Универзитет у Београду, затим Универзитет у Новом Саду, колеге из средњих школа у којима се изучава руски језик, Академија уметности, Руско географско друштво и  наравно НИС, који су радили са једном посебном енергијом и ентузијазмом, које могу имати само људи који воле оно што раде“, навела је Лакићевић.

У име издавача присутнима се обратио директор Центра Руског географског друштва у Србији, Мирољуб Милинчић, који је рекао да је уџбеник настао као синергија две велике куће, компаније НИС и Филолошког факултета.

„Драго нам је да смо у друштву овако великих компанија и угледних институција и даћемо свој допринос да се овај уџбеник нађе у свим деловима региона, а већ се налази у неколико образовних институција у Русији“, казао је Милинчић.

Део ауторског тима са овог факултета, Јелена Гинић и Бојана Сабо, представиле су присутнима садржај уџбеника и његове главне целине, а посебно су истакле чињеницу да до сада није постојао уџбеник за учење руског језика прилагођен српском говорном подручју.

„Као модел користили смо различите уџбенике страних језика и пратили смо све савремене методичке тенденције. Он је посебно занимљив због дијалога, нема више учења напамет, већ су теме које обрађује веома корисне када се нађете у Русији, у стварним ситуацијама и када можете применити лекције које се односе на дијалоге у позоришту, апотеци, музеју, на улици. Акценат је на томе да корисник заиста зна да комуницира на руском језику“, навела је Бојана Сабо.

 

Додатна информација:

Сарадња компаније НИС и Филолошког факултета у Београду траје већ девет година, практично од оснивања програма „Енергија знања“, путем којег НИС сарађује са образовним и научним институцијама у Србији, региону и Руској Федерацији. У оквиру програма „Енергија знања“, уз подршку НИС-а на факултету је адаптиран један кабинет за руски језик. Факултет је сталан партнер компаније у организацији НИС олимпијаде из руског језика. У оквиру сарадње НИС-а и факултета реализована је и настава српског језика у Руској школи при Амбасади Руске Федерације у Београду. Поред тога, НИС је подржао дигитализацију рукописа Иве Андрића, као и пројекат припреме и превођења библиотеке „Књижевност и језик“. Уз подршку НИС-а, факултет је на Међународном сајму књига у Москви 2015. године представио пројекат „Српски и руски језик и књижевност и руска емиграција, вишетомно издање на руском језику“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *