КАД ПУТИН ПРОМИШЉА СВЕТ

ПОРУКЕ ИЗ ВАЛДАЈА

Које су главне поруке Владимира Путина на недавно одржаном форуму „Валдај“, на који се надовезује и његов наступ на самиту Г20? Како Путин види изазове с којима се суочава свет и који су његови предлози за излазак из кризе? Како Русија намерава да се ухвати укоштац с неизвесном будућношћу и у чему се ту разликује од Запада?

Валдајски форум и самит Г20 одржани су у распону од десет дана – први 21. октобра и други 31. дана истог месеца. Овакви међународни форуми имају за циљ да у краткој и доступној форми пренесу основна стремљења светских политичких лидера у глобализованом свету пуном повезаних ризика. Разумљиво да се различите конфликтне геополитичке стратегије и тактике држе у тајности од светске јавности и конкурената у том пољу. Овде није реч о посредним или непосредним сукобима, они ће се свакако одвијати иза сцене и манифестовати се кроз предузимање различитих потеза на међународној сцени. Валдајски форум треба да пренесе основне вредности, основна схватања света руске политичке и економске елите. То је важно јер је Русија велика сила, а свет је тесно повезан, па иако конкретни потези озбиљних играча сигурно неће бити откривени, базичне путање кретања једне важне државе морају бити јасне.
На глобалном нивоу не кују се само планови за сукобљавање већ има места и за сарадњу, а и када говоримо о сукобима, свеједно морамо разумети да велике силе воде рачуна о томе да поменути конфликти не изађу из прихватљивих оквира и нанесу непоправљиву штету како њима самима, тако и остатку света. У том духу се Владимир Путин обратио планети, елитама, грађанима, аналитичарима и истраживачима повезаним с друштвеним наукама, он се појавио на сцени, прочитао свој говор, одговарао на питања модератора и истакнутих учесника форума. Тиме је Путин поручио – ово смо ми, ово су мисли Русије у кризно доба, овим ћемо се принципима водити, а ви, такмаци, примите то к знању, прилагодите свој приступ ако желите сарадњу, а ако је не желите, знате шта можете да очекујете од нас.
Председник Руске Федерације је издвојио три битне тезе: прва, о дисфункцији актуелног модела капитализма; друга, о руском умереном конзервативизму наспрам западног револуционарног вредносног обрта; трећа, о неопходности реформи институција на којима се држи систем међународних односа.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *